نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر، مازندران، ایران.

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر، مازندران، ایران.

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس گیاه خارشتر بر عملکرد، خصوصیات لاشه، مورفولوژی روده، آنزیم‌های کبدی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی در جوجه‌های گوشتی انجام شد. در مجموع از تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده یک روزه سویه راس 308 با میانگین وزن 64/0±27/41 گرم استفاده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 20 قطعه پرنده در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (بدون اسانس خارشتر) و سطوح 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد اسانس خارشتر در جیره بودند. نتایج نشان داد که در دوره رشد، پایانی و کل دوره جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با 1 درصد اسانس خارشتر افزایش وزن بالاتر و ضریب تبدیل خوراک پایین‌تری داشتند (05/0>P). وزن نسبی کبد و چربی شکمی در جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی 1 درصد اسانس خارشتر به طور معنی‌داری کمتر از سایر تیمارهای آزمایشی بود (05/0>P). ارتفاع ویلی و نسبت ارتفاع ویلی به عمق کریپت ژژنوم در جوجه‌های گوشتی تغذیه شده باسطوح مختلف اسانس خارشتر به طور معنی‌دار بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). همچنین در تیمار 75/0 و 1 درصد اسانس خارشتر غلظت کاتالاز و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل نسبت به سایر تیمارهای افزایش نشان داد (05/0>P). به طور کلی می‌توان بیان کرد که اسانس خارشتر (در سطح 1 درصد) علاوه بر اثرات مثبت بر عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی، به سیستم ایمنی بدن نیز کمک کرده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

نوبخت، ع. (1392). اثر سطوح مختلف گیاه خارشتر (Alhaji maurorum L.) بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، فراسنجه های بیوشیمیایی و هماتولوژیکی خون مرغ های تخم گذار تجاری. مجله پژوهش­های بالینی دامپزشکی، 4(2)، 121-111.
Aebi, H. (1984) Catalase in-vitro. Methods Enzymol, 105: 121-126.
Alhidary, I. A., Abdelrahman, M. M., Uallh Khan, R., and Harron, R. M. (2016). Antioxidant status and immune responses of growing camels supplemented a long-acting multi-trace minerals rumen bolus. Italian Journal of Animal Science15(2), 343-349.
Ali, A., Baby, B., and Vijayan, R. (2019). From desert to medicine: a review of camel genomics and therapeutic products. Frontiers in genetics10, 426751.
Alqasoumi, S. I., Al-Rehaily, A. J., AlSheikh, A. M., and Abdel-Kader, M. S. (2008). Evaluation of the hepatoprotective effect of Ephedra foliate, Alhagi maurorum, Capsella bursa-pastoris and Hibiscus sabdariffa against experimentally induced liver injury in rats. Natural Product Sciences14(2), 95-99.
Al-Saleem, M. S. M., Al-Wahaib, L. H., Abdel-Mageed, W. M., Gouda, Y. G., and Sayed, H. M. (2019). Antioxidant flavonoids from Alhagi maurorum with hepatoprotective effect. Pharmacognosy Magazine15(65).
ALtawash, A. S. A., Mohammad, M. S., and Mahdy, M. R. (2020). Impact of Addition of Quail Diet on Alhagi graecorum Physiological and Biochemical Blood Parameters. Indian Journal of Ecology, 47 (12): 306-309.
Awad, W., Ghareeb, K. and Böhm, J. (2008). Intestinal structure and function of broiler chickens on diets supplemented with a synbiotic containing Enterococcus faecium and oligosaccharides. International Journal of Molecular Sciences9(11), 2205-2216.
Aynehchi Y. (1991). Pharmacognosy and Medicinal Plants in Iran. Tehran University. Iran., pp: 93-103.
Baghkheirati, A. A., Javan, A. J., Naeimi, S., and Ghazvinian, K. (2021). Usability Evaluation of Camel Thorn (Alhagi maurorum) in Broiler Diet and Its Effects on Lipid and Protein Oxidation of Broiler Breast Fillets During Frozen Storage. Iranian Journal of Veterinary Medicine15(3).
Cuong, N. V., Kiet, B. T., Hien, V. B., Truong, B. D., Phu, D. H., Thwaites, G., and Carrique-Mas, J. (2021). Antimicrobial use through consumption of medicated feeds in chicken flocks in the Mekong Delta of Vietnam: A three-year study before a ban on antimicrobial growth promoters. Plos one16(4), e0250082.
Folche, L., and Otting, F. (1984) Superoxide dismutase assay. Methods Enzymol. 105:93-104.
Francois, R. (2006). Active plant extracts show promise in poultry production. Poultry International, 20, 28–31.
Frankic, T., Voljc, M., Salobir, J., and Rezar, V. (2009). Use of herbs and spices and their extracts in animal nutrition. Acta Agriculturae Slovenica, 94, 95–102.
Ghavipanje, N., Vargas-Bello-Pérez, E., Afshin, M., Hosseini, S. A., Aghashahi, A., and Vatankhah, A. M. (2022). The Inclusion of Alhagi maurorum in Growing Camel Diet: Effect on Performance, Liver-Related Blood Metabolites, and Antioxidant Status. Frontiers in Veterinary Science9, 863121.
Hampson, D. J. (1986). Alterations in piglet small intestinal structure at weaning. Research in veterinary science40(1), 32-40.
Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J., and Megias, M. D. (2004). Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry science83(2), 169-174.
Hopkins, J., and Tudhope, G. R. 1973.Glutathione peroxidase in human red cells in health and disease. British Journal of Hematology, 25: 563–575.
Laghari, A. H., Ali Memon, A., Memon, S., Nelofar, A., Khan, K. M., and Yasmin, A. (2012). Determination of free phenolic acids and antioxidant capacity of methanolic extracts obtained from leaves and flowers of camel thorn (Alhagi maurorum). Natural product research26(2), 173-176.
Liu, Y., Li, C., Ma, H. Q., Sun, T. T., Wang, C. L., and Li, Y. (2021). Study on the Antioxidant Activity of Crude Polysaccharides From Alhagi Sparsifolia Shap. Stem-branch Vivo. China. Pharm24(2), 354-358.
Makkar, H. P. S. (2018). Feed demand landscape and implications of food-not feed strategy for food security and climate change. Animal12(8), 1744-1754.
Makkar, H. P., and Ankers, P. (2014). Towards sustainable animal diets: a survey-based study. Animal Feed Science and Technology198, 309-322.
Mohammadi Abgarmi, Z., Khadem ansari, M. H., Jalali khanabadi, B.A., Mosadegh, M.H., and Mahdavi, S.M., (2008) Evaluation of serum malondialdehyde spectrophotometrically and high performance liquid chromatography and its relationship with coronary artry disease. Stud Med Sci. 19 (4): 289-294.
Muhammad, G., Hussain, M. A., Anwar, F., Ashraf, M., and Gilani, A. H. (2015). Alhagi: a plant genus rich in bioactives for pharmaceuticals. Phytotherapy research29(1), 1-13.
Nobakht, A., and Shahryar, H. A. (2010). The effects mixture of Malva silvestris, Alhaji mauroum and Mentha spicata on performance, carcass traits and blood metabolits of broilers. Animal Science Journal, 3, 51-63.
Rafiq, K., Tofazzal Hossain, M., Ahmed, R., Hasan, M. M., Islam, R., Hossen, M. I., and Islam, M. R. (2022). Role of different growth enhancers as alternative to in-feed antibiotics in poultry industry. Frontiers in Veterinary Science8, 794588.
Rahman, S. A., Abd-Ellatif, S. A., Deraz, S. F., and Khalil, A. A. (2011). Antibacterial activity of some wild medicinal plants collected from western Mediterranean coast, Egypt: Natural alternatives for infectious disease treatment. African Journal of Biotechnology10(52), 10733-10743.
Sairam, K. C. H. V., Rao, C. V., Babu, M. D., Kumar, K. V., Agrawal, V. K., and Goel, R. K. (2002). Antiulcerogenic effect of methanolic extract of Emblica officinalis: an experimental study. Journal of ethnopharmacology82(1), 1-9.
Saleem, H., Sarfraz, M., Khan, K. M., Anwar, M. A., Zengin, G., Ahmad, I., and Ahemad, N. (2020). UHPLC-MS phytochemical profiling, biological propensities and in-silico studies of Alhagi maurorum roots: a medicinal herb with multifunctional properties. Drug development and industrial pharmacy46(5), 861-868.
Samejo, M. Q., Memon, S., Bhanger, M. I., and Khan, K. M. (2012). Chemical composition of essential oils from Alhagi maurorum. Chemistry of Natural Compounds48, 898-900.
Skandamis, P. N., and Nychas, G. J. (2001). Effect of oregano essential oil on microbiological and physico‐chemical attributes of minced meat stored in air and modified atmospheres. Journal of Applied Microbiology91(6), 1011-1022.
Viveros, A., Chamorro, S., Pizarro, M., Arija, I., Centeno, C., and Brenes, A. (2011). Effects of dietary polyphenol-rich grape products on intestinal microflora and gut morphology in broiler chicks. Poultry science90(3), 566-578.
Wayner, D. D. M., Burton, G. W., Ingold, K. U., and Locke, S. (1985). Quantitative measurement of the total, peroxyl radical-trapping antioxidant capability of human blood plasma by controlled peroxidation: The important contribution made by plasma proteins. FEBS letters187(1), 33-37.
Wei, F., Yang, X., Pang, K., and Tang, H. (2021). Traditional uses, chemistry, pharmacology, toxicology and quality control of Alhagi sparsifolia Shap.: a review. Frontiers in Pharmacology12, 761811.