نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه طیور دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر، مازندران، ایران

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس گیاه خارشتر بر عملکرد، خصوصیات لاشه، مورفولوژی روده، آنزیم‌های کبدی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی در جوجه‌های گوشتی انجام شد. در مجموع از تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده یک روزه سویه راس 308 با میانگین وزن 64/0±27/41 گرم استفاده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 20 قطعه پرنده در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (بدون اسانس خارشتر) و سطوح 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد اسانس خارشتر در جیره بودند. نتایج نشان داد که در دوره رشد، پایانی و کل دوره جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با 1 درصد اسانس خارشتر افزایش وزن بالاتر و ضریب تبدیل خوراک پایین‌تری داشتند (05/0>P). وزن نسبی کبد و چربی شکمی در جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی 1 درصد اسانس خارشتر به طور معنی‌داری کمتر از سایر تیمارهای آزمایشی بود (05/0>P). ارتفاع ویلی و نسبت ارتفاع ویلی به عمق کریپت ژژنوم در جوجه‌های گوشتی تغذیه شده باسطوح مختلف اسانس خارشتر به طور معنی‌دار بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). همچنین در تیمار 75/0 و 1 درصد اسانس خارشتر غلظت کاتالاز و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل نسبت به سایر تیمارهای افزایش نشان داد (05/0>P). به طور کلی می‌توان بیان کرد که اسانس خارشتر (در سطح 1 درصد) علاوه بر اثرات مثبت بر عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی، به سیستم ایمنی بدن نیز کمک کرده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات