نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد پردیس بین الملل دانشگاه ارومیه

2 جانبازان کوی 18 پلاک 14 طبقه 4 و 5

3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

4 استادیار آناتومی و جنین شناسی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

5 عضو هیئت علمی گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

چکیده

به‌منظور بررسی اثرات مختلف سدیم جیره‌ی آغازین بر عملکرد، خصوصیات لاشه، جذب کیسه‌ زرده و برخی متابولیت‌های خونی، تعداد 420 قطعه جوجه‌ خروس یکروزه (راس 308) در یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 6 تکرار و 14 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایش شامل سطوح 18/0، 20/0، 22/0، 24/0 و 26/0 درصد سدیم در جیره‌‌های آغازین بودند. افزایش سطح سدیم منجر به افزایش خطی (01/0>P) وزن بدن طی دوره‌های 1-10 و 1-30 روزگی و همچنین افزایش خطی (05/0>P) مصرف خوراک در دوره‌ی 1-10 روزگی شد. در سنین 3 و 5 روزگی با افزایش سطح سدیم جیره‌ی آغازین اوزان نسبی کیسه زرده (01/0˂P) و لاشه (05/0˂P، 01/0>P) به‌ترتیب به شکل خطی کاهش و افزایش یافت. اوزان نسبی روده‌ی باریک، کبد، بورس و طحال (01/0>P) با افزایش درصد سدیم جیره‌ی آغازین افزایش خطی یافت (05/0>P). افزایش سطح سدیم جیره‌ی آغازین منجر به افزایش خطی (05/0>P) در سطح سدیم، اسمولاریته و گلوکز پلاسما شد. به‌طور کلی، افزایش درصد سدیم جیره‌ی آغازین به 26/0 درصد موجب بهبود افزایش وزن بدن (39/8 درصد در دوره‌ی آغازین، 27/8 درصد در کل دوره) و بازده لاشه (60/8 درصد در 5 روزگی)، کاهش وزن نسبی کیسه‌ زرده (50/41 درصد در 3 روزگی، 13/27 درصد در 5 روزگی) و افزایش وزن نسبی روده‌ی باریک (72/8 درصد در 5 روزگی) شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات