نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.

3 استاد گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.

چکیده

جهت بررسی اثرات منابع مختلف مکمل‌های آلی و معدنی سلنیوم در بره‌های نژاد آمیخته زل، آزمایشی با استفاده از 25 رأس بره نر با سن 5-4 ماه و میانگین وزن بدن (5/1 ± 32 کیلو‌گرم) در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار به مدت 84 روز انجام شد. تیمار‌ها شامل: 1- جیره غذایی پایه بدون مکمل سلنیوم (شاهد) 2- جیره پایه + 5/0 میلی‌گرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک به‌شکل سلنیوم گلایسین 3- جیره پایه + 5/0 میلی‌گرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک به‌شکل سلنیوم متیونین 4- جیره پایه + 5/0 میلی‌گرم سلنیوم درکیلوگرم ماده خشک به‌شکل سلنیوم سیستئین 5- جیره پایه + 5/0 میلی‌گرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک به‌شکل سلنیت سدیم بودند. نتایج نشان داد که افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در بره‌های دریافت‌کننده مکمل‌های سلنومتیونین و سلنوسیستئین نسبت به گروه شاهد به طور معنی-داری بهبود پیدا کردند. غلظت سلنیوم پلاسما در تمامی تیمار‌های مکمل شده با سلنیوم نسبت به گروه شاهد به طور معنی‌داری افزایش یافت. در تیمار‌های حاوی مکمل‌های سلنومتیونین و سلنوسیستئین، افزایش معنی‌داری در غلظت هورمون تری‌یدوتیرونین نسبت به گروه‌های سلنیوم معدنی و شاهد مشاهده شد. همچنین غلظت سرمی تترا‌یدوتیرونین در تمامی بره‌های دریافت‌کننده مکمل سلنیوم در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافت و نسبت تترا‌یدوتیرونین به تری-یدوتیرونین در تیمار‌های حاوی مکمل آلی سلنیوم نسبت به گروه شاهده کمتر بود. به‌طورکلی نتایج نشان می‌دهد افزودن 5/0 میلی‌گرم سلنیوم در کیلوگرم از هر دو منبع آلی و معدنی، نیاز بره‌های پرواری را تأمین می‌کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

ابوالفضلی, ف., علی عربی, ح., فرح آور, ع., احمدی, ا., & علیمحمدی, ر. (1397). اثر مقادیر مختلف سلنیوم بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی در بزغاله های پرواری. نشریه پژوهش‌ در نشخوار کنندگان. 6(3)، 56-70.
آل‏سعدی, ح., موسائی, ا., اسماعیلی پور, ا. ع., & ضیایی, ن. (1397). تاثیر مکمل آلی سلنیوم بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی و برخی متابولیت‌های خون بره‌های پرواری. نشریه پژوهش‌ در نشخوارکنندگان. 6(2)، 17-30.                              
علی عربی, ح., علیمحمدی, ر., بهاری, ع. ا., & زمانی, پ. (1393). اثر منابع مختلف مکمل سلنیوم بر رشد، فراسنجه‏های هماتولوژی و شکمبه در بره‏های پرواری مهربان. نشریه پژوهش‌ در نشخوارکنندگان. 2(3)، 51-68.
قربانی, ا., نوریان سرور, م. ا. & معینی, م. م. (1396). تأثیر مکمل‌های آلی روی و سلنیوم بر مصرف خوراک، قابلیت هضم و فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای در گوسفند. علوم دامی. 30(115)، 17-36.
Alimohamady, R., Aliarabi, H., Bahari, A., & Dezfoulian, A. H. (2013). Influence of different amounts and sources of selenium supplementation on performance, some blood parameters, and nutrient digestibility in lambs. Biological trace element research154, 45-54. https://doi.org/10.1007/s12011-013-9698-4
Antunović, Z., Novoselec, J., Šperanda, M., Klapec, T., Ćavar, S., Mioč, B., ... & Vuković, R. (2014). Influence of Dietary Supplementation with Selenium on Blood Metabolic Profile and Thyroid Hormones Activities in Fattening Lambs. Pakistan Veterinary Journal34(2).
AOAC (2002) Official Methods of Analysis, 16th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Beckett, G. J., & Arthur, J. R. (2005). Selenium and endocrine systems. Journal of endocrinology184(3), 455-465.
Cristaldi, L. A., McDowell, L. R., Buergelt, C. D., Davis, P. A., Wilkinson, N. S., & Martin, F. G. (2005). Tolerance of inorganic selenium in wether sheep. Small Ruminant Research56(1-3), 205-213. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2004.06.001
Davis, P. A., McDowell, L. R., Wilkinson, N. S., Buergelt, C. D., Van Alstyne, R., Weldon, R. N., ... & Matsuda-Fugisaki, E. Y. (2008). Comparative effects of various dietary levels of Se as sodium selenite or Se yeast on blood, wool, and tissue Se concentrations of wether sheep. Small ruminant research74(1-3), 149-158. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2007.05.003
Ebrahimi, M., Towhidi, A., & Nikkhah, A. (2009). Effect of organic selenium (Sel-Plex) on thermometabolism, blood chemical composition and weight gain in Holstein suckling calves. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences22(7), 984-992. http://dx.doi.org/10.5713/ajas.2009.80698
Faixova, Z., Faix, Š., Leng, Ľ., Vaczi, P., Makova, Z., & Szaboova, R. (2007). Haematological, blood and rumen chemistry changes in lambs following supplementation with Se-yeast. Acta Veterinaria Brno76(1), 3-8. http://dx.doi.org/10.2754/avb200776010003
Gabryszuk, M., M. Czauderna, A. Baranowski, N. Strzałkowska, A. Jozwik1, and J. Krzyzewski. (2007). The effect of diet supplementation with Se, Zn and vitamin E on cholesterol, CLA and fatty acid contents of meat and liver of lambs. Animal Science Papers and Reports, 1:25-33.
Jalilian, M. T., Moeini, M. M., & Karkodi, K. (2012). Effect of selenium and vitamin E supplementation during late pregnancy on colostrum and plasma Se, Cu, Zn and Fe concentrations of fat tail Sanjabi ewes and their lambs. Acta Agriculturae Slovenica100(2), 123-129. https://doi.org/10.14720/aas.2012.100.2.14411
Kachuee, R., Moeini, M. M., & Souri, M. (2013). The effect of dietary organic and inorganic selenium supplementation on serum Se, Cu, Fe and Zn status during the late pregnancy in Merghoz goats and their kids. Small Ruminant Research110(1), 20-27. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2012.08.010
Kojouri, G. A., Jahanabadi, S., Shakibaie, M., Ahadi, A. M., & Shahverdi, A. R. (2012). Effect of selenium supplementation with sodium selenite and selenium nanoparticles on iron homeostasis and transferrin gene expression in sheep: a preliminary study. Research in veterinary science93(1),275-278. https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2011.07.029
Kumar, N., Garg, A. K., Dass, R. S., Chaturvedi, V. K., Mudgal, V., & Varshney, V. P. (2009). Selenium supplementation influences growth performance, antioxidant status and immune response in lambs. Animal Feed Science and Technology153(1-2), 77-87. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2009.06.007
McDonald, P., R. A. Edwards, J. F. D. Greenhalgh, C. A. Morgan, L. A. Sinclair, and R. G. Wilkinson. 2010. Animal Nutrition. 7th Ed., Longman Scientific and Technical, New York. USA. 692pp.
Mohri, M., Ehsani, A., Norouzian, M. A., Bami, M. H., & Seifi, H. A. (2011). Parenteral selenium and vitamin E supplementation to lambs: hematology, serum biochemistry, performance, and relationship with other trace elements. Biological trace element research139, 308-316. https://doi.org/10.1007/s12011-010-8659-4
Mousaie, A., Valizadeh, R., Naserian, A. A., Heidarpour, M., & Mehrjerdi, H. K. (2014). Impacts of feeding selenium-methionine and chromium-methionine on performance, serum components, antioxidant status, and physiological responses to transportation stress of Baluchi ewe lambs. Biological Trace Element Research162, 113-123. https://doi.org/10.1007/s12011-014-0162-x
NRC (2007) Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. The National Academies Press, Washington, DC. USA.
Pavel, H. (2015). Effect of selenium on its content in milk and performance of dairy cows in ecological farming. Potravinarstvo. http://dx.doi.org/10.5219/492
Shi, L., Xun, W., Yue, W., Zhang, C., Ren, Y., Shi, L., ... & Lei, F. (2011). Effect of sodium selenite, Se-yeast and nano-elemental selenium on growth performance, Se concentration and antioxidant status in growing male goats. Small Ruminant Research96(1), 49-52. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2010.11.005
Singh, R., Randhawa, S. S., & Dhillon, K. S. (2014). Changes in blood biochemical and enzyme profile in experimental chronic selenosis in buffalo calves (Bubalus bubalis).
Song, Y. X., Hou, J. X., Zhang, L., Wang, J. G., Liu, X. R., Zhou, Z. Q., & Cao, B. Y. (2015). Effect of dietary selenomethionine supplementation on growth performance, tissue Se concentration, and blood glutathione peroxidase activity in kid boer goats. Biological Trace Element Research167, 242-250. https://doi.org/10.1007/s12011-015-0316-5
Suttle NF (2010) Mineral Nutrition of Livestock. 4th ed. CABI, Wallingford, Oxford shire, UK. 579 pp.
Van Soest, P. V., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of dairy science74(10), 3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
Wang, C., Liu, Q., Yang, W.Z., Dong, Q., Yang, X.M., He, D.C., Zhang, P., Dong, K.H. and Huang, Y.X. (2009) "Effects of selenium yeast on rumen fermentation, lactation performance and feed digestibilities in lactating dairy cows". Livestock Science. 126:239-244. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2009.07.005
Xun, W., Shi, L., Yue, W., Zhang, C., Ren, Y., & Liu, Q. (2012). Effect of high-dose nano-selenium and selenium–yeast on feed digestibility, rumen fermentation, and purine derivatives in sheep. Biological trace element research150, 130-136. https://doi.org/10.1007/s12011-012-9452-3
Zhang, L., Zhou, Z. Q., Li, G., & Fu, M. Z. (2013). The effect of deposition Se on the mRNA expression levels of GPxs in goats from a Se-enriched county of China. Biological trace element research156, 111-123. https://doi.org/10.1007/s12011-013-9830-5
Zubair, M., Ali, M., Ahmad, M., Sajid, S. M., Ahmad, I., Gul, S. T., & Sajid, M. (2015). Effect of Selenium and Vitamin E on cryopreservation of semen and reproductive performance of animals (a review). J. Entomol. Zool. Stud3(1), 82-86.