نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد پژوهشی، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. آدرس محل کار: موسسه تحقیقات علوم دامی

2 گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند، دانشکده کشاورزی، بیرجند، ایران

3 دکتری تغذیه طیور دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

10.22092/asj.2024.367317.2427

چکیده

چکیده
این پژوهش به منظور بررسی اثر سبوس گندم، پوسته سویا و مخمر ساکارومایسیس سرویزیه بعنوان منابع پلی ساکاریدهای غیر نشاسته‌ای بر فراسنجه‌های خونی، هورمون‌های تیروئیدی، پاسخ ایمنی، استخوان درشت نی و باکتری‌های ایلئوم 420 قطعه جوجه‌های گوشتی یک روزه (سویه راس 308) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار،6 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره پایه، 2- 1/0درصد مخمر، 3- 2/0 درصد مخمر، 4- 5 درصد سبوس گندم، 5- 10درصد سبوس گندم، 6- 3 درصد پوسته سویا، 7- 6 درصد پوسته سویا بود. دوره‌های آزمایش 42 روزه شامل سه مرحله 1 تا 10 روزگی، 11 تا 24 روزگی و 25 تا 42 روزگی بود. نمونه‌های فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم، هورمون‌های تیروئیدی خون و SRBC که در 42 روزگی اندازه گیری شده بود، تحت تأثیر پلی ساکاریدهای غیر نشاسته‌ای جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت. تیمارهای آزمایشی اثر معنی‌داری بر جمعیت باکتری‌های E-Coli و Lactobacillus در محتویات ایلئومی در روده باریک نداشتند، همچنین تیمارهای حاوی 5 و 10 درصد سبوس گندم کمترین طول استخوان درشت نی را نسبت به تیمارهای 2/0 درصد مخمر و 6 درصد پوسته سویا داشتند. بطور کلی می‌توان نتیجه گرفت پوسته سویا و مخمر ساکارومایسیس سرویزیه سبب افزایش ابقای کلسیم و بهبود طول استخوان درشت نی جوجه های گوشتی شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات