نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه لرستان، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه علوم دامی

2 دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیۀ دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

3 دانشیار گروه علوم دامی-دانشگاه لرستان

4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

چکیده

مطالعۀ حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف خوراک ضایعات بادام زمینی بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های تخمیر و فعالیت آنزیم‌های هیدرولیتیک میکروبی شکمبه و متابولیت‌های خونی بره‌های پرواری صورت گرفت. از تعداد 28 رأس برۀ نر پرواری با میانگین سنی 6±120 روزه و میانگین وزن 5/2±30 کیلوگرم با 4 تیمار آزمایشی و 7 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. جیره‌های آزمایشی شامل سطوح صفر (شاهد)، 4، 8 و 12 درصد خوراک ضایعات بادام زمینی بر حسب درصد مادۀ خشک جیره بودند که به مدت 60 روز به دام‌ها تغذیه شد. استفاده از سطوح مختلف خوراک ضایعات بادام زمینی در جیره در مقایسه با تیمار شاهد تأثیر معنی‌داری بر وزن نهایی، کل افزایش وزن، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و مصرف مادۀ خشک نداشت (05/0P>). با افزایش سطح خوراک ضایعات بادام زمینی در جیره به جز غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه که به طور خطی کاهش یافت (05/0>P)، سایر فراسنجه‌ها شامل pH و غلظت اسیدهای چرب فرار تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0P>). فعالیت پروتئازی شکمبه در همۀ بخش‌های داخلی، خارجی و کل، کل فعالیت آلفا آمیلازی شکمبه و غلظت پروتئین تام خون با افزایش سطح خوراک ضایعات بادام زمینی در جیره به طور خطی افزایش یافت (05/0>P)، این در حالی است که غلظت نیتروژن اوره‌ای خون با افزایش سطح خوراک ضایعات بادام زمینی به طور خطی کاهش نشان داد (05/0>P). در کل، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از خوراک ضایعات بادام زمینی تا سطح 8 درصد مادۀ خشک جیرۀ غذایی بره‌های پرواری قابل توصیه است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات