نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم دامی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
2 گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
3 دانشگاه مسی نیوزلند
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر سطح کلسیم و اندازه ذرات کربنات کلسیم بر عملکرد، خصوصیات کیفی تخممرغ، کلسیم محتویات سنگدان و قابلیت هضم ظاهری و حقیقی ایلئومی کلسیم در مرغهای تخمگذار تجاری انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل (2×3) با سه سطح کلسیم (80، 100 و 120 درصد نیاز سویه؛ به ترتیب 27/3، 09/4 و 9/4 درصد کلسیم) و دو اندازه ذرات ریز (GMD= 406 میکرومتر) و درشت (GMD= 2766 میکرومتر) از سن 68-57 هفتگی در مرغهای تخمگذار سویه لوهمن (LSL-LITE)، انجام شد.
ضرایب قابلیت هضم ظاهری و حقیقی ایلئومی کلسیم با افزایش اندازه ذرات کربنات کلسیم، افزایش یافت (01/0 >P)، قابلیت هضم حقیقی کلسیم در کربنات کلسیم ریز در سطوح 80، 100 و 120 درصد نیاز به ترتیب 494/0، 458/0 و 495/0 درصد و برای کربنات کلسیم درشت در سطوح 80، 100 و 120 درصد نیاز به ترتیب 514/0، 644/0 و 698/0 درصد بود. نتایج این آزمایش نشان داد که با افزایش اندازه ذرات کربنات کلسیم (از 406 به 2766 میکرومتر)، ضرایب قابلیت هضم حقیقی کلسیم (482/0 در مقابل 619/0) و ابقاء ظاهری در کل دستگاه گوارش افزایش می یابد که همراه با بهبود ورن پوسته تخم مرغ بود. نکته قابل توجه در نتایج این آزمایش، عدم تاثیرگذاری سطح کلسیم بر ضرایب قابلیت هضم کلسیم و عملکرد مرغ های تخمگذار بود، لذا چنانچه در صنعت مرغ های تخمگذار، ضخامت پوسته تخم مرغ مطلوب با 80 درصد نیاز سویه حاصل می شود، می توان سطح کلسیم را در جیره های تجاری کاهش داد.
کلیدواژهها
موضوعات