تغذیه دام و طیور
وحیدالله چرخی؛ فردین هژبری؛ هادی حجاریان
چکیده
در این مطالعه اثر افزودن مخلوط گیاهان دارویی به جیرة میشهای شیرده بر عملکرد، خواص آنتیاکسیدانی و فراسنجههای خون برههای مادة شیرخوار بررسی شد. تعداد 24 رأس میش شیرده نژاد رومن زایش اول همراه با 24 رأس برة مادة سه تا پنج روزه با میانگین وزن 0.15 ± 3.17 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی برای 65 روز در جایگاههای انفرادی نگهداری شدند. ...
بیشتر
در این مطالعه اثر افزودن مخلوط گیاهان دارویی به جیرة میشهای شیرده بر عملکرد، خواص آنتیاکسیدانی و فراسنجههای خون برههای مادة شیرخوار بررسی شد. تعداد 24 رأس میش شیرده نژاد رومن زایش اول همراه با 24 رأس برة مادة سه تا پنج روزه با میانگین وزن 0.15 ± 3.17 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی برای 65 روز در جایگاههای انفرادی نگهداری شدند. گروههای آزمایشی میشها شامل: 1-شاهد (جیرة پایه)، 2-جیرة پایه + ۱۵ گرم گیاهان دارویی (۶۰ درصد زیرة سبز، ۳۰ درصد گشنیز و ۱۰ درصد نعناع فلفلی)، 3-جیرة پایه + ۱۵ گرم گیاهان دارویی (۴۵ درصد زیرة سبز، ۴۵ درصد گشنیز و ۱۰ درصد نعناع فلفلی) و 4-جیرة پایه + ۱۵ گرم گیاهان دارویی (۳۰ درصد زیرة سبز، ۶۰ درصد گشنیز و ۱۰ درصد نعناع فلفلی) در روز به ازای هر میش بودند. برهها هر دو هفته یکبار، توزین و در پایان آزمایش، از رگ وداج برهها خونگیری شد. وزن نهایی (21.64 در برابر 16.89 کیلوگرم) و افزایش وزن روزانه (276.67 در برابر211 گرم) برههای تیمار دوم بیشتر از شاهد بود (0.05>P). درصد پراکندگی گلبولهای قرمز در تیمارهای دوم و سوم کمتر از گروه شاهد بود. ظرفیت آنتیاکسیدانی خون برههای تیمار دوم بالاتر از گروه شاهد (0.09 در برابر 0.04 میلیمول در لیتر) بود (0.05>P). افزودن مخلوط زیره، گشنیز و نعناع فلفلی به ترتیب با نسبتهای 60، 30 و10 درصد به جیرة میشهای شیرده سبب بهبود افزایش وزن روزانه و ظرفیت آنتیاکسیدانی خون برههای مادة شیرخوار شد و اثرات نامطلوبی بر هماتولوژی و فراسنجههای خون مشاهده نشد.
رحمن ابن عباسی؛ فردین هژبری؛ حسن فضائلی
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی تاثیر استفاده از کاه نخود و بوته توت فرنگی در جیره غذایی گوسالههای پرواری انجام شد. تعداد 18راس گوساله نر سیمینتال با میانگین وزن اولیه 15/38±16/285 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه جیره غذایی (بهصورت خوراک کامل بلوک شده) در یک دوره چهار ماهه مورد آزمایش قرار گرفت. سه جیره غذایی بر اساس70 درصد کنسانتره ...
بیشتر
این پژوهش به منظور بررسی تاثیر استفاده از کاه نخود و بوته توت فرنگی در جیره غذایی گوسالههای پرواری انجام شد. تعداد 18راس گوساله نر سیمینتال با میانگین وزن اولیه 15/38±16/285 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه جیره غذایی (بهصورت خوراک کامل بلوک شده) در یک دوره چهار ماهه مورد آزمایش قرار گرفت. سه جیره غذایی بر اساس70 درصد کنسانتره و30 درصد علوفه تنظیم شد. بخش علوفهای در تیمار شاهد 18 درصد یونجه و 12 درصد کاه گندم، تیمار دوم 25 درصد بوته توت فرنگی، 3 درصد یونجه و 2 درصد کاه گندم و تیمار سوم 25 درصد کاه نخود و 5 درصد یونجه بود. گوارشپذیری جیرهها به روش خاکستر نامحلول در اسید تعیین شد. استفاده از توت فرنگی و کاه نخود تاثیری بر خوراک مصرفی و عملکرد گوسالهها نداشت. گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی در جیره حاوی کاه نخود بالاتر از سایر جیرهها بود اما گوارشپذیری الیاف نامحلول در شویندة خنثی و اسیدی در جیره حاوی کاه نخود و بوته توتفرنگی بالاتر کنترل بود (05/0P<). ضریب تبدیل خوراک در گروه دریافتکننده کاه نخود بهتر از گروه شاهد بود (05/0P<). قیمت تمام شده هر کیلوگرم خوراک حاوی توت فرنگی و کاه نخود بهترتیب 2/20 و 57/24 درصد کمتر از خوراک شاهد بود که سبب کاهش هزینه خوراک برای هرکیلوگرم افزایش وزن گوسالهها نسبت به گروه شاهد شد (01/0P<). نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از بوته توتفرنگی وکاه نخود بهعنوان بخش علوفهای تا 25 درصد در جیره غذایی سبب کاهش هزینه پروار گوساله شد.
سیروس فراستی؛ محمد مهدی معینی؛ فردین هژبری؛ حسن فضائلی
چکیده
به منظور تعیین اثر 2 سطح فشار پرس هیدرولیک (200 و 220 بار) در ماشین ساخت بلوکهای خوراک کامل (بلوک)، 3 سطح زمان توقف فشار (5، 17 و 30 ثانیه) و 2 سطح اندازة قطعات علوفه (10 میلیمتر و 30 میلیمتر) بر ویژگیهای تراکمپذیری ترکیب علوفه-کنسانتره، آزمایشی بر پایة طرح کاملاً تصادفی با 12 تیمار و 10 تکرار انجام شد. در هر بلوک نسبت علوفه، کنسانتره و ملاس ...
بیشتر
به منظور تعیین اثر 2 سطح فشار پرس هیدرولیک (200 و 220 بار) در ماشین ساخت بلوکهای خوراک کامل (بلوک)، 3 سطح زمان توقف فشار (5، 17 و 30 ثانیه) و 2 سطح اندازة قطعات علوفه (10 میلیمتر و 30 میلیمتر) بر ویژگیهای تراکمپذیری ترکیب علوفه-کنسانتره، آزمایشی بر پایة طرح کاملاً تصادفی با 12 تیمار و 10 تکرار انجام شد. در هر بلوک نسبت علوفه، کنسانتره و ملاس به ترتیب 45: 45: 10 بود و بخش علوفهای جیره شامل 29 درصد یونجه و 16 درصد کاه گندم بر اساس مادة خشک بود. با افزایش مقدار و زمان توقف فشار پرس هیدرولیک، میزان چگالی بلوکها افزایش یافت (05/0p<). میانگین مقدار چگالی (Kg/m3) در بلوکهای حاوی علوفه با قطعات بلند (36/4±03/457) کمتر از قطعات کوتاه (50/4±2/478) بود (05/0p<). میانگین درصد انبساط پس از فشردهسازی (انبساط) بلوکها 24 ساعت پس از تولید، در بلوکهای حاوی علوفه با قطعات بلند (22/0±50/2) بیشتر از قطعات کوتاه (20/0±56/1) بود (01/0p<). بیشترین درصد انبساط و کاهش چگالی بلوکها، در 24 ساعت اول پس از تولید اتفاق افتاد (01/0p<). بین مقدار چگالی بلوکها در زمان تولید و درصد انبساط آنها پس از 24 ساعت و یا پس از 100 روز ذخیره سازی، رابطة خطی وجود داشت (به ترتیب، 024/0p< و 001/0p<). بر اساس نتایج، استفاده از علوفه با میانگین 20 میلیمتر، فشار پرس هیدرولیک 220 بار و زمان توقف فشار 5 ثانیه، در ساخت بلوک میتواند بهترین تراکمپذیری و پایداری را در بلوک تولید شده ایجاد نماید.