مدیریت پرورش دام و طیور
فاطمه بحری بیناباج؛ بهروز سرجوقی؛ فریبا فریور؛ زهرا تراز
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی اثرشرایط نگهداری تخم بلدرچین ژاپنی بر کیفیت تخم، درصد جوجهدرآوری، و کیفیت جوجههای هچ شده انجام شد. تعداد 480 عدد تخم بلدرچین در قالب طرح کاملا ًتصادفی به روش فاکتوریل 2×6 با دو سطح دمای ذخیرهسازی (دمای اتاق، 25درجه سانتیگراد و دمای سردتر از اتاق، 15 درجه سانتیگراد) و 6 دوره مختلف ذخیرهسازی (صفر، 4، 8، ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور بررسی اثرشرایط نگهداری تخم بلدرچین ژاپنی بر کیفیت تخم، درصد جوجهدرآوری، و کیفیت جوجههای هچ شده انجام شد. تعداد 480 عدد تخم بلدرچین در قالب طرح کاملا ًتصادفی به روش فاکتوریل 2×6 با دو سطح دمای ذخیرهسازی (دمای اتاق، 25درجه سانتیگراد و دمای سردتر از اتاق، 15 درجه سانتیگراد) و 6 دوره مختلف ذخیرهسازی (صفر، 4، 8، 12، 16 و 20 روز) مورداستفاده قرار گرفتند. بعد از اتمام دوره ذخیرهسازی تعداد 15 تخم از هر تیمار به لحاظ صفات کیفیت داخلی و خارجی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد 25 تخم از هر تیمار به مدت 15 روز درشرایط استاندارد انکوباسیون در شرایط ستر و به مدت 3 روز در شرایط هچر قرار گرفتند. در پایان دورۀ جوجهکشی، درصد جوجهدرآوری محاسبه شد. جوجه بلدرچینها بهصورت انفرادی توزین و طول بدن و طول ساق آنها نیز اندازهگیری شد و کیفیت جوجه بلدرچینها براساس سیستم امتیازدهی تونا ارزیابی گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش طول دوره و دمای ذخیرهسازی، وزن تخمهاکاهش یافت (01/0>P). همچنین با افزایش طول دوره ذخیرهسازی وزن سفیده، شاخص زرده، شاخص سفیده و واحد هاو کاهش و وزن زرده افزایش یافت (01/0>P). با افزایش طول دوره ذخیرهسازی (01/0>P) و دمای ذخیرهسازی (05/0>P) درصد جوجهدرآوری تخم بلدرچین ژاپنی کاهش یافت. بهطورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که افزایش مدتزمان و دمای نگهداری باعث کاهش کیفیت داخلی و خارجی تخم، قابلیت جوجهدرآوری و کیفیت جوجههای یک روزه بلدرچین میگردد.
رضا نظری؛ فاطمه بحری بیناباج؛ فرید مسلمی پور؛ فاطمه ظفرغلامرضازاده
چکیده
پژوهش حاضر با هدف محاسبه کارایی صنعت پرورش مرغ گوشتی استان گلستان با استفاده از روشهای پارامتریک و غیراپارامتریک انجام شد. در سال تولیدی 95-96 از طریق مصاحبه حضوری با 90 مرغدار در استان گلستان پرسشنامههای تحقیق تکمیل شدند. روایی پرسشنامه با مشورت با خبرهگان و اساتید و پایایی آن با استفاده از نرمافزار spss و محاسبه آلفای کرونباخ بالای ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف محاسبه کارایی صنعت پرورش مرغ گوشتی استان گلستان با استفاده از روشهای پارامتریک و غیراپارامتریک انجام شد. در سال تولیدی 95-96 از طریق مصاحبه حضوری با 90 مرغدار در استان گلستان پرسشنامههای تحقیق تکمیل شدند. روایی پرسشنامه با مشورت با خبرهگان و اساتید و پایایی آن با استفاده از نرمافزار spss و محاسبه آلفای کرونباخ بالای 6/0تایید گردید. واحدهای فعال بر اساس ظرفیتشان به سه طبقه تقسیم شدند و حجم نمونه در هر طبقه با فرمول کوکران محاسبه شد. در روش پارامتریک از تابع تولید مرزی تصادفی کاب- داگلاس و نرمافزار stata استفاده شد. روش غیرپارامتریک تحلیل پوششی دادهها برای تعیین کارا بودن یا نبودن واحدها با نرمافزار اکسل انجام شد. نتایج روش پارامتریک نشان داد که افزایش نهاده های مساحت سالنهای پرورش، هزینه درمان، تعداد نیروی کار و هزینه انرژی کارایی فنی را افزایش داد (01/0>P)، اما متغیرهای تعداد جوجه یک روزه و مقدار دان مصرفی اثر معنیداری بر کارایی نداشتند. در روش غیر پارامتریک، در برآورد کارایی کلی در مجموع 90 واحد تنها 14 واحد تولیدی کارا شناخته شدند اما هنگام برآورد کارایی در طبقات همگن از لحاظ میزان تولید، برخی دیگر از واحدها نیز کارا شناخته شده و تعداد آنها به 26 عدد افزایش یافت. پیشنهاد میشود مزارع ناکارا از نحوه تخصیص نهادههای نیروی کار، هزینههای درمان و انرژی در مزاع کارا اگو برداری نموده و تلاش کنند تا به نحو بهینه از نهادههای جوجه یک روزه و مقدار دان مصرفی بهره ببرند تا به مرز کارایی نزدیک شوند.