فیزیولوژی دام و طیور
کامبیز خانی؛ شکوفه غضنفری؛ ابوذر نجفی
چکیده
در آزمایش حاضر، اثرات اسپری غلظتهای مختلف عصاره رزماری روی تخممرغهای نطفهدار در روز اول انکوباسیون بر فراسنجههای جنینی و کیفیت جوجهها در روز تفریخ بررسی شد. هفت تیمار آزمایشی شامل پنج تیمار از غلظتهای مختلف اسیدرزمارینیک شامل 5/0، 0/1، 5/1، 0/2 و 55/2 میلیگرم و دو تیمار آبمقطر و بدون اسپری در روز اول انکوباسیون با پنج تکرار ...
بیشتر
در آزمایش حاضر، اثرات اسپری غلظتهای مختلف عصاره رزماری روی تخممرغهای نطفهدار در روز اول انکوباسیون بر فراسنجههای جنینی و کیفیت جوجهها در روز تفریخ بررسی شد. هفت تیمار آزمایشی شامل پنج تیمار از غلظتهای مختلف اسیدرزمارینیک شامل 5/0، 0/1، 5/1، 0/2 و 55/2 میلیگرم و دو تیمار آبمقطر و بدون اسپری در روز اول انکوباسیون با پنج تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی آزمایش شد. نتایج نشان داد وزن کیسه زرده جوجههای پس از هچ از تخممرغهای اسپری شده با غلظت 55/2 میلیگرم در میلیلیتر اسیدرزمارینیک در مقایسه با تیمار آب مقطر کمتر بود (05/0>P). از نظر درصد جوجهدرآوری و مرگ و میر جنینی بین تخممرغهای بدون اسپری و اسپری شده با آبمقطر در مقایسه با اسپری عصاره رزماری تفاوتی وجود نداشت. استفاده از اسپری عصاره رزماری بر تخممرغ باعث کاهش دمای سطح بدن جوجههای پس از هچ در مقایسه با تخممرغهای بدون اسپری شد (05/0P<). طول روده جوجههای پس از هچ از تخممرغهای اسپری شده با غلظت 5/1 میلیگرم اسیدرزمارینیک در مقایسه با تخممرغهای بدون اسپری و اسپری شده با آبمقطر بیشتر بود (05/0P<). در نهایت نتایج نشان داد که اسپری عصاره رزماری با غلظت 55/2 میلیگرم اسیدرزمارینیک بر تخممرغها در روز اول انکوباسیون منجر به جذب بیشتر کیسه زرده در جوجههای پس از هچ در مقایسه با تخممرغهای اسپری شده با آب مقطر شد. همچنین، افزایش طول روده با اسپری غلظت 5/1 میلیگرم اسیدرزمارینیک و کاهش دمای سطح بدن جوجههای پس از هچ در مقایسه با تخممرغهای بدون اسپری مشاهده شد.