نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

چکیده

در آزمایش حاضر، اثرات اسپری غلظت‌های مختلف عصاره رزماری روی تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار در روز اول انکوباسیون بر فراسنجه‌های جنینی و کیفیت جوجه‌ها در روز تفریخ بررسی شد. هفت تیمار آزمایشی شامل پنج تیمار از غلظت‌های مختلف اسید‌رزمارینیک شامل 5/0، 0/1، 5/1، 0/2 و 55/2 میلی‌گرم و دو تیمار آب‌مقطر و بدون اسپری در روز اول انکوباسیون با پنج تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی آزمایش شد. نتایج نشان داد وزن کیسه زرده جوجه‌های پس از هچ از تخم‌مرغ‌های اسپری شده با غلظت 55/2 میلی‌گرم در میلی‌لیتر اسیدرزمارینیک در مقایسه با تیمار آب مقطر کمتر بود (05/0>P). از نظر درصد جوجه‌درآوری و مرگ و میر جنینی بین تخم‌مرغ‌های بدون اسپری و اسپری شده با آب‌مقطر در مقایسه با اسپری عصاره رزماری تفاوتی وجود نداشت. استفاده از اسپری عصاره رزماری بر تخم‌مرغ باعث کاهش دمای سطح بدن جوجه‌های پس از هچ در مقایسه با تخم‌مرغ‌های بدون اسپری شد (05/0P<). طول روده جوجه‌های پس از هچ از تخم‌مرغ‌های اسپری شده با غلظت 5/1 میلی‌گرم اسید‌رزمارینیک در مقایسه با تخم‌مرغ‌های بدون اسپری و اسپری شده با آب‌مقطر بیشتر بود (05/0P<). در نهایت نتایج نشان داد که اسپری عصاره رزماری با غلظت 55/2 میلی‌گرم اسید‌رزمارینیک بر تخم‌مرغ‌ها در روز اول انکوباسیون منجر به جذب بیشتر کیسه زرده در جوجه‌های پس از هچ در مقایسه با تخم‌مرغ‌های اسپری شده با آب مقطر شد. همچنین، افزایش طول روده با اسپری غلظت 5/1 میلی‌گرم اسید‌رزمارینیک و کاهش دمای سطح بدن جوجه‌های پس از هچ در مقایسه با تخم‌مرغ‌های بدون اسپری مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

احمدی اسب چین، س. و مصطفی پور، ج. م. (1397). اثرات متقابل ضد باکتریایی اسانس رزماری و اسانس اسطوخودوس روی دو باکتری گرم مثبت و سه باکتری گرم منفی در محیط آزمایشگاهی. مجله پژوهشهای سلولی و مولکولی (مجله زیست شناسی ایران). 31(2): 121-136.
براتی، ش.، غضنفری، ش.، کریمی ترشیزی، م.ا. و خانی، ک. (1401). اثرات اسپری عصاره‌های نعناع فلفلی و آویشن بر تخم مرغ های انکوبه شده تحت استرس گرمایی بر خصوصیات لاشه جوجه گوشتی در روز تفریخ و هفت روزگی. سومین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی با محوریت تنش های محیطی. کد مقاله: 13698.
خانی، ک.، غضنفری، ش. و نجفی، ا (1401). اثرات اسپری عصاره رزماری و اسید آسکوربیک روی تخم­مرغ­های نطفه­دار در شرایط تنش گرمایی بر خصوصیات لاشه جوجه گوشتی در روز تفریخ و هفت روزگی. سومین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی با محوریت تنش های محیطی. کد مقاله: 21534.
سالاری، ج.، محمدرضائی، م. 1394.جنین شناسی و تغذیه جنین در طیور(ترجمه و تالیف). ارکان دانش، اصفهان، ایران.
فاضلی نسب، ب.، رهنما، م. و مزارعی، ا. (1396). ارزیابی ارتباط بین خواص آنتی اکسیدانی و خاصیت ضد میکروبی عصاره های 9 گیاه دارویی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 27(149): 63-78.
Abuoghaba, A. A. (2016). Impact of spraying incubated eggs submitted to high temperature with ascorbic acid on embryonic development, hatchability, and some physiological responses of hatched chicks. Canadian Journal of Animal Science. 97(2): 172-182.
Al-Hamed, A. M. Y. and AL-Eshaki, A. M. N. (2019). The effect of immersion and spray of hatching eggs with vitamin c in hatchability and productive performance of quail progeny. Mesopotamia Journal of Agriculture. 47(3): 25-36.
Askar, A. A. (2012). Influence of the manipulation of incubated japanese quail eggs by ascorbic acid on the embryo weight, hatchability and hematological parameters of the chicks. Egyptian Journal of Animal Production. 49(2): 187-194.
Avşar, K., Uçar, A., Özlü, S. and Elibol, O. (2022). Effect of high eggshell temperature during the early period of incubation on hatchability, hatch time, residual yolk, and first-week broiler performance. Journal of Applied Poultry Research. 31(1): 100197.
Bauer, F., Tullett, S. G. and Wilson, H. R. (1990). Effects of setting eggs small end up on hatchability and posthatching performance of broilers. British Poultry Science. 31(4): 715-724.
Baylan, M., Akpınar, G. C., Canogullari, S. D. and Ayasan, T. (2018). The effects of using garlic extract for quail hatching egg disinfection on hatching results and performance. Brazilian Journal of Poultry Science. 20(2): 343-350.
Damechki, M., Sotiropoulou, S. and Tsimidou, M. (2001). Antioxidant and proantioxidant factors in oregano and rosemary gourmet olive oil. Grasas Y Aceites. 52: 207-213.
Deeming, D. C. and Pike, M. (2013). Embryonic growth and antioxidant provision in avian eggs. Biology letters. 9(6): 07-57.
Deeming, D. C. (2002). Avian Incubation: Behaviour, Environment, and Evolution.Oxford University Press, Oxford, United Kingdom.ISBN 0-19-850810-7. The Auk, 119(4): 1210–1211.
Gatea, S., Altaie, S., Khafaji, S., ALjanabi, T., Shatti, D. and Hussain, M. (2019). Influence of spraying different solutions at different incubation periods on hatchability parameters of local iraqi’s eggs. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 388 012034.  https://www.researchgate.net/publication/337773439.
Ghonim, A., Awad, A. L., Fattouh, M. and El-Shhat, A. (2009). Comparative study of ascorbic acid treatment methods on hatchability traits and growth performance of ducklings. Egyptian Poultry Science Journal. 29(4): 1085-1099.
Khan, K. A., Khan, S., Aslam, A., Rabbani, M. and Tipu, Y. (2004). Factors contributing to yolk retention in poultry: A review. Pakistan Veterinary Journal. 24: 46-51.
Mohammadi, A., Ghazanfari, S. and Sharifi, S. D. (2019). Comparative effects of dietary organic, inorganic, and nano-selenium complexes and rosemary essential oil on performance, meat quality and selenium deposition in muscles of broiler chickens. Livestock Science. 226: 21-30.
Molenaar, R., Hulet, R., Meijerhof, R., Maatjens, C., Kemp, B. and Van Den Brand, H. (2011). High eggshell temperatures during incubation decrease growth performance and increase the incidence of ascites in broiler chickens. Poultry science. 90(3): 624-632.
Özlü, S., Uçar, A., Romanini, C., Banwell, R. and Elibol, O. (2020). Effect of posthatch feed and water access time on residual yolk and broiler live performance. Poultry science. 99(12): 6737-6744.
SAS. (2005). SAS/STAT Software, Release 8. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
Shafey, T. (2002). Eggshell conductance, embryonic growth, hatchability and embryonic mortality of broiler breeder eggs dipped into ascorbic acid solution. British Poultry Science. 43(1): 135-140.