تغذیه دام و طیور
حسن نبی پور افروزی؛ مهدی بهاری؛ محمدرضا صادقی؛ مریم فرهمندپور
چکیده
در این پژوهش اثر سطوح مختلف مکمل پروبیوتیک مخمری (ساکارومایسس سرویسیه) در جیره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، برخی فراسنجههای خونی و شکمبهای در برههای پرواری آمیخته زل بررسی شد. بدین منظور از تعداد 24 رأس بره نرآمیخته زل با آتابای با میانگین وزن2±26 کیلوگرم و با میانگین سن 5/5 ماه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار ...
بیشتر
در این پژوهش اثر سطوح مختلف مکمل پروبیوتیک مخمری (ساکارومایسس سرویسیه) در جیره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، برخی فراسنجههای خونی و شکمبهای در برههای پرواری آمیخته زل بررسی شد. بدین منظور از تعداد 24 رأس بره نرآمیخته زل با آتابای با میانگین وزن2±26 کیلوگرم و با میانگین سن 5/5 ماه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 6 تکرار به مدت 90 روز استفاده شد. نتایج عملکرد رشد نشان داد که تیمار 8 گرم مکمل پروبیوتیک به طور معنیداری دارای بالاترین وزن نهایی پروار، و پایینترین ضریب تبدیل خوراک بود (05/0>P). در قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، تیمار 8 گرم مکمل پروبیوتیک دارای بالاترین قابلیت هضم پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی بود (05/0>P). در نتایج فراسنجههای خونی تفاوت معنیداری در غلظت گلوکز، کلسترول و لیپوپروتئین با دانسیته بالا بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P). نتایج صفات لاشه نشان داد که در وزن زنده، درصد ران و درصد سردست، تیمار 8 گرم مکمل پروبیوتیک به طور معنیداری دارای بالاترین مقادیر بود (05/0>P). بیشترین مقدار pH، کل اسیدهای چرب فرار، اسید استیک، اسید پروپیونیک، جمعیت کل باکتریها و پروتوزوآ مایع شکمبه به ترتیب در تیمار 8 گرم مکمل پروبیوتیک مشاهده شد (05/0>P). تیمار 8 گرم مکمل پروبیوتیک دارای بیشترین ضخامت، ارتفاع، عرض و تراکم پرزهای شکمبه بود. نتیجه کلی تحقیق نشان داد که مصرف سطح 8 گرم مکمل پروبیوتیک مخمری سبب بهبود عملکرد رشد، قطعات با ارزش لاشه، قابلیت هضم ظاهری و خصوصیات ریختشناسی پرزهای شکمبه در برههای پرواری شد.
تغذیه دام و طیور
عیدی احمدی؛ ایوب عزیزی؛ امیر فدایی فر؛ افروز شریفی
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثرات سطوح مختلف کنجاله کاملینا (واریته بومی سهیل) بر مصرف مواد مغذی، عملکرد رشد و گوارشپذیری مواد مغذی برههای نژاد لری-بختیاری بود. از 30 رأس بره نر نژاد لری-بختیاری با دامنه سنی 4 تا 5 ماهه و میانگین وزن زنده 5±5/34 کیلوگرم بهمدت 56 روز برای این منظور استفاده شد. دامها با سه جیره آزمایشی شامل سطوح صفر، ...
بیشتر
هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثرات سطوح مختلف کنجاله کاملینا (واریته بومی سهیل) بر مصرف مواد مغذی، عملکرد رشد و گوارشپذیری مواد مغذی برههای نژاد لری-بختیاری بود. از 30 رأس بره نر نژاد لری-بختیاری با دامنه سنی 4 تا 5 ماهه و میانگین وزن زنده 5±5/34 کیلوگرم بهمدت 56 روز برای این منظور استفاده شد. دامها با سه جیره آزمایشی شامل سطوح صفر، 5 و 10 درصد کنجاله کاملینا که جایگزین کنجاله سویا شده بود و 10 رأس بره (تکرار) در هر تیمار در قالب طرح کاملاً تصادفی تغذیه شدند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح کنجاله کاملینا در جیره تا سطح 10 درصد ماده خشک جیره بهجز مصرف چربی خام که بهطور خطی افزایش یافت (05/0>P)، مصرف ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، NDF، ADF و انرژی قابل متابولیسم تحت تأثیر قرار نگرفت (05/0<P). همچنین، صفات مربوط به عملکرد رشد برهها شامل وزن نهایی، کل افزایش وزن، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در طول کل دوره پروار و هر دو هفته یک بار تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). جیرههای آزمایشی تأثیری روی گوارشپذیری مواد مغذی شامل ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، NDF و ADF نداشتند (05/0<P). در کل، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از رقم بومی کنجاله کاملینا بهجای کنجاله سویا بهعنوان یک منبع پروتئینی جدید تا سطح 10 درصد ماده خشک جیره غذایی برههای پرواری قابل توصیه است.
تغذیه دام و طیور
محمدعلی قلی زاده؛ هوشنگ لطف اللهیان؛ حسین منصوری یاراحمدی؛ جعفر فخرائی؛ سید عبداله حسینی
چکیده
بهمنظور بررسی اثرات افزودنیهای محرک رشد و ایمنی بر پایه گیاهان داروئی با و بدون پروبیوتیک بر عملکرد و فراسنجههای ایمنی جوجههای گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل با سه نوع افزودنی (افزودنی تجاری بیوهربال، ASRI-I1 و ASRI-I2) و دو سطح پروبیوتیک گالیپرو (صفر، 200 گرم در تن)، در 6 تیمار و 4 تکرار و 25 قطعه جوجه (مخلوط ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثرات افزودنیهای محرک رشد و ایمنی بر پایه گیاهان داروئی با و بدون پروبیوتیک بر عملکرد و فراسنجههای ایمنی جوجههای گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل با سه نوع افزودنی (افزودنی تجاری بیوهربال، ASRI-I1 و ASRI-I2) و دو سطح پروبیوتیک گالیپرو (صفر، 200 گرم در تن)، در 6 تیمار و 4 تکرار و 25 قطعه جوجه (مخلوط نر و ماده) در هر تکرار انجام شد. اثر محرکهای ایمنی و پروبیوتیک بر وزن بدن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، درصد ماندگاری و شاخص تولید معنیدار نبود. درصد لاشه، درصد ران، درصد سینه، درصد پشت و گردن، درصد چربی حفره بطنی تحت تأثیر محرک ایمنی و پروبیوتیک قرار نگرفت. اثر محرکهای ایمنی گیاهی و پروبیوتیک بر پاسخ به گلبول قرمز گوسفندی و ایمونوگلوبولین G و ایمونوگلوبولین M معنیدار نبود. اثر محرکهای ایمنی بر درصد هتروفیل، لنفوسیت و نسبت آنها معنیدار بود (05/0>P). در کل دوره اختلاف معنیداری در بیشتر صفات مورد بررسی در جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای غذائی حاوی سه نوع متفاوت محرک ایمنی مشاهده نشد، ولی از نظر عددی اختلافات جزئی در بین آنها وجود داشت و افزودنیASRI-I1 اثرات بهتری از دیگر افزودنیها نشان داد و استفاده از آن به همراه پروبیوتیک اثرات مفید در بهبود عملکرد و پاسخهای ایمنی جوجههای گوشتی را تقویت نمود. لذا افزودنی ASRI-I1 برای بررسیهای تکمیلی و تولید نیمه صنعتی پیشنهاد میشود.
تغذیه دام و طیور
حامد نیکوکلام میرزایی؛ فرهاد فرودی؛ ناصر کریمی؛ قباد عسگری؛ کاظم کریمی
چکیده
تأثیر مصرف متیونین پوششدار بر عملکرد رشد، اندازه ابعاد بدن و بازده مصرف خوراک در زمانهای مختلف بعد شیرگیری با استفاده از 40 رأس گوساله هلشتاین در 4 گروه آزمایشی در قالب طرح آماری کاملاَ تصادفی با مشاهدات تکراری بررسی شد. گروههای آزمایشی شامل: 1) گوسالههای شاهد که در سن 75 روزگی از شیر گرفته شدند، 2) گوسالههایی که تا 10 روز بعداز ...
بیشتر
تأثیر مصرف متیونین پوششدار بر عملکرد رشد، اندازه ابعاد بدن و بازده مصرف خوراک در زمانهای مختلف بعد شیرگیری با استفاده از 40 رأس گوساله هلشتاین در 4 گروه آزمایشی در قالب طرح آماری کاملاَ تصادفی با مشاهدات تکراری بررسی شد. گروههای آزمایشی شامل: 1) گوسالههای شاهد که در سن 75 روزگی از شیر گرفته شدند، 2) گوسالههایی که تا 10 روز بعداز شیرگیری متیونین پوششدار دریافت کردند، 3) گوسالههایی که تا 20 روز بعد از شیرگیری متیونین پوششدار دریافت کردند، و 4) گوسالههایی که تا 30 روز بعد از شیرگیری متیونین پوششدار دریافت کردند. مکمل مصرفی گوسالهها از نوع متیونین پوششدار ساخت شرکت Adisseo و به میزان 2 گرم/روز/رأس همراه جیره استفاده شد. صفات اندازهگیری شده شامل رشد ( میزان وزن و افزایش وزن روزانه)، ابعاد بدن (اندازه طول بدن و اندازه قد یا ارتفاع بدن) و محاسبه بازده مصرف خوراک در مقاطع یاد شده بودند. نتایج نشان داد میانگین مصرف خوراک، پروتئین و انرژی تیمارهای سوم و چهارم در سنین 85 ، 95 و 105روزگی به ترتیب 79/9، 12/10 و 27/10 درصد بیشتر از میانگین تیمارهای اول و دوم بود (05/0P<). افزایش وزن روزانه و بازده خوراک مصرفی این تیمارها در همان مقاطع نیز به ترتیب 92/15 و 63/4 درصد بیشتر بود (05/0P<). تیمارهای مصرف کننده مکمل متیونین میانگین وزن بیشتر (16/4%) و میانگین افزایش قد بیشتری (15/8%) نسبت به شاهد داشتند (05/0P<). در کل این مکمل اثر مثبت بر میزان رشد، اندازه قد و بازده مصرف خوراک گوساله ها داشت و قابل توصیه است.
تغذیه دام و طیور
تقی قورچی؛ عبدالحکیم توغدری؛ محبوبه شاهی؛ محمد اسدی
چکیده
به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف بوته پنبهدانه جایگزین کاه گندم بر عملکرد، فعالیت آنزیمهای هیدرولیتیک و فراسنجههای شکمبهای میشهای دالاق از 18 رأس میش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و شش تکرار استفادهشد. سه تیمار آزمایشی در این تحقیق بترتیب صفر، 20 و 40 درصد، بکارگیری گیاه پنبه در جیره و طول کل دوره آزمایشی 42 روز بود. ...
بیشتر
به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف بوته پنبهدانه جایگزین کاه گندم بر عملکرد، فعالیت آنزیمهای هیدرولیتیک و فراسنجههای شکمبهای میشهای دالاق از 18 رأس میش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و شش تکرار استفادهشد. سه تیمار آزمایشی در این تحقیق بترتیب صفر، 20 و 40 درصد، بکارگیری گیاه پنبه در جیره و طول کل دوره آزمایشی 42 روز بود. استفاده از سطوح مختلف بوته پنبه در میشها اختلاف معنیداری در عملکرد، مصرف ماده خشک و ضریب تبدیل غذایی ایجاد نکرد. تیمارهای آزمایشی تأثیری بر pH شکمبه در سه زمان ناشتا، سه و شش ساعت بعداز خوراک ریزی وعده صبح نداشتند. غلظت آمونیاک مایع شکمبه در جیره حاوی 40 درصد بوته پنبه به شکل معنیداری بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0P<). اختلاف معنی داری در جمعیت پروتوزوآ شکمبه در زمان ناشتا در بین تیمار های دریافت کننده سطوح مختلف بوته پنبه در جیره وجود ندارد. اما جمعیت پروتوزوآ شکمبه در زمانهای سه و شش ساعت بعداز خوراکدهی صبح در تیمار دریافتکننده 40% گیاه پنبه به شکل معنیداری بیشتر از سایر تیمارها بوده-است (05/0P<). فعالیت آنزیمهای کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرارگرفت. بیشترین میزان فعالیت آنزیم کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز در هرسه بخش و کل فعالیت در میشهای تغذیه شده با جیره 40 درصد گیاه پنبه مشاهده گردید (05/0>P). با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش میتوان از بوته پنبه تا سطح 40 درصد در جیره میشهای دالاق بدون هیچگونه تاثیرمنفی بر عملکرد دام و سلامت شکمبه استفاده نمود.
تغذیه دام و طیور
کامبیز کامگار؛ شهاب قاضی؛ امیرعلی صادقی؛ علیرضا عبدالمحمدی
چکیده
در مطالعه حاضر، اثرات عملآوری بر ترکیبات شیمیایی و عوامل ضدتغذیهای دانه کینوا با 4 تیمار:1) دانه خام، 2) دانه خیساندهشده در آب ºC40 با نسبت1:10 طی 24 ساعت، 3) دانه خیساندهشده در محلول اسیداستیک 1 درصد با نسبت 1:5 طی 24 ساعت، 4) دانه خیساندهشده در محلول بیکربنات سدیم 1 درصد با نسبت 1:10 طی 24 ساعت در 5 تکرار و قابلیت هضم ایلئومی ...
بیشتر
در مطالعه حاضر، اثرات عملآوری بر ترکیبات شیمیایی و عوامل ضدتغذیهای دانه کینوا با 4 تیمار:1) دانه خام، 2) دانه خیساندهشده در آب ºC40 با نسبت1:10 طی 24 ساعت، 3) دانه خیساندهشده در محلول اسیداستیک 1 درصد با نسبت 1:5 طی 24 ساعت، 4) دانه خیساندهشده در محلول بیکربنات سدیم 1 درصد با نسبت 1:10 طی 24 ساعت در 5 تکرار و قابلیت هضم ایلئومی جیره در 240 قطعه بلدرچین تخمگذار با 6 تیمار: 1) جیره بر پایه ذرت و کنجاله سویا بدون دانه کینوا، 2) جیره حاوی 10 درصد دانه کینوا خام، 3) جیره حاوی10 درصد دانه کینوا خیساندهشده در آب ºC40، 4) جیره حاوی10 درصد دانه کینوا خیساندهشده در محلول اسیداستیک 1 درصد، 5) جیره حاوی10 درصد دانه کینوا خیساندهشده در محلول بیکربنات سدیم 1 درصد، 6) جیره حاوی 10 درصد دانه کینوا خامِ مکمل شده با 05/0 درصد مولتیآنزیم روابیو در 5 تکرار و 8 پرنده در هرتکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی تعیین شد. خیساندن در محلول اسیداستیک، فیبرخام دانه کینوا را بطور معنیداری کاهش داد (05/0>p). خیساندن در محلول بیکربنات سدیم، خاکستر و سدیم دانه کینوا را بطور معنیداری افزایش داد (05/0>p). کمترین تانن و مهارکنندههای تریپسین در دانههای خیساندهشده در آب و کمترین ساپونین و اسیدفایتیک در دانههای خیساندهشده در محلول اسیداستیک بودند (05/0>p). عملآوری و مکمل آنزیمی، قابلیت هضم ایلئومی مادهخشک، پروتئینخام، چربیخام، فیبرخام، خاکستر، کلسیم و فسفر جیره را بطور معنیداری افزایش داد (05/0>p). خیساندن دانه کینوا در محلول اسیداستیک 1 درصد با نسبت 1:5 طی 24 ساعت بهترین روش عملآوری بود.
تغذیه دام و طیور
فاطمه اصغرزاده؛ نظر افضلی؛ سید همایون فرهنگ فر؛ محمد امیر کریمی ترشیزی
چکیده
در این تحقیق تاثیر روی و سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک نانومینرال شده، بر خصوصیات عملکرد، خصوصیات کیفی تخممرغ، وضعیت پاداکسایشی و پاسخ ایمنی مرغان تخمگذار بررسی شد. تعداد 576 قطعه مرغ تخمگذار سویه های-لاین در اوج تولید (از سن 25 تا 37 هفتگی در سه دوره چهار هفتهای) در قالب طرح کاملاً تصادفی با آزمایش فاکتوریل 3×3 با 8 تکرار و 8 پرنده در ...
بیشتر
در این تحقیق تاثیر روی و سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک نانومینرال شده، بر خصوصیات عملکرد، خصوصیات کیفی تخممرغ، وضعیت پاداکسایشی و پاسخ ایمنی مرغان تخمگذار بررسی شد. تعداد 576 قطعه مرغ تخمگذار سویه های-لاین در اوج تولید (از سن 25 تا 37 هفتگی در سه دوره چهار هفتهای) در قالب طرح کاملاً تصادفی با آزمایش فاکتوریل 3×3 با 8 تکرار و 8 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: ۱. جیره شاهد (بدون سلنیوم و روی)، ۲. جیره شاهد +کیلات سلنیوم، 3. جیره شاهد + کیلات روی، 4. جیره شاهد + روی سنتز شده از پروبیوتیک، 5. جیره شاهد + سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک، 6. جیره شاهد + کیلات روی + کیلات سلنیوم، 7. جیره شاهد + کیلات روی + سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک، 8. جیره شاهد + روی سنتز شده از پروبیوتیک + کیلات سلنیوم، 9. جیره شاهد + روی سنتز شده از پروبیوتیک + سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک. نتایج نشان داد استفاده از روی و سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک موجب افزایش معنیدار درصد تولید، میانگین وزن تخممرغ و بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (05/0>P). غلظت سرمی کلسترول، تریگلیسرید و مالون دیآلدهید در مرغان دریافت کننده روی و سلنیوم پروبیوتیکی کاهش معنیدار و غلظت سرمی HDL و شاخص آنتیاکسیدانی کل افزایش معنیدار در مقایسه با سایر گروههای آزمایشی داشت (05/0>P). در نتیجهگیری کلی میتوان بیان داشت که روی و سلنیوم سنتز شده از پروبیوتیک نانومینرال شده ، عملکرد مناسبتری در مرغهای تخمگذار دارد.
زنبور عسل
رباب نوری؛ رحیمه سپهری؛ بهمن فرجمند
چکیده
زهر زنبور عسل کاربرد وسیعی در زمینه پزشکی و داروسازی دارد. عوامل متعددی در میزان و ترکیبات زهر موثر است. تاکنون پژوهشی در خصوص میزان ترکیبات زهر زنبورعسل ایرانی انجام نشده است. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی میزان سه ترکیب پپتیدی مهم (ملیتین، فسفولیپازA2 و آپامین) در زهر زنبورعسل ایرانی انجام شد. بدین منظور، از چهار زنبورستان مستقر در مناطق ...
بیشتر
زهر زنبور عسل کاربرد وسیعی در زمینه پزشکی و داروسازی دارد. عوامل متعددی در میزان و ترکیبات زهر موثر است. تاکنون پژوهشی در خصوص میزان ترکیبات زهر زنبورعسل ایرانی انجام نشده است. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی میزان سه ترکیب پپتیدی مهم (ملیتین، فسفولیپازA2 و آپامین) در زهر زنبورعسل ایرانی انجام شد. بدین منظور، از چهار زنبورستان مستقر در مناطق با پوشش گیاهی (غالب) مختلف استفاده شد. تیمارها عبارت بودند از پوشش گیاهی غالب آفتابگردان، گیاهان متنوع کوهپایه ای، ذرت و یونجه. پس از گذشت دو ماه از استقرار زنبورستانها در این مناطق، عملیات زهرگیری توسط دستگاه زهرگیر استاندارد انجام شد. نمونههای حاصله جهت اندازهگیری پپتیدهای مورد نظر به آزمایشگاه ارسال و دادهها در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار آنالیز شد. متوسط میزان پپتیدهای ملیتین، فسفولیپاز A2 و آپامین در کل نمونهها بهترتیب 37/8 ± 25/40 ، 77/2 ± 66/11 و 55/0 ± 31/2درصد بدست آمد. میزان ملیتین در تیمار دوم (04/52 درصد) بطور معنیداری بالاتر از سایر تیمارها بود. این تیمار بالاترین درصد فسفولیپازA2 و آپامین را نیز دارا بود ولی از لحاظ آماری معنیدار نبود. تفاوت سه تیمار دیگر معنیدار نبود. نوع پوشش گیاهی متنوع و خاص در این تیمار میتواند دلیل این تفاوت باشد. پژوهش حاضر اولین پژوهش در زمینه مقایسه میزان ترکیبات زهر در مناطق با پوشش گیاهی مختلف در کشور است و لازم است پژوهش-های بیشتری انجام شود. در صورت تایید، میتوان مناطق کوهستانی و ییلاقی را بعنوان بهترین منطقه برای تولید زهر با کیفیت بالاتر معرفی نمود.
تغذیه دام و طیور
زهرا حیدری صفر؛ امیرعلی صادقی؛ احمد کریمی
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر تفالههای محصولات باغی بعنوان یک روش غیرگرسنگی بر القاء تولک، عملکرد تولیدی، پاسخ ایمنی و فراسنجههای خونی مرغ تخمگذار با 5 گروه، 5 تکرار و 7 پرنده در هر تکرار انجام شد. جیرههای آزمایشی شامل گرسنگی، تفاله سیب، تفاله هویج، تفاله گوجهفرنگی و جیره کامل حاوی روی (20 گرم در کیلوگرم) بودند. نتایج آزمایش ...
بیشتر
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر تفالههای محصولات باغی بعنوان یک روش غیرگرسنگی بر القاء تولک، عملکرد تولیدی، پاسخ ایمنی و فراسنجههای خونی مرغ تخمگذار با 5 گروه، 5 تکرار و 7 پرنده در هر تکرار انجام شد. جیرههای آزمایشی شامل گرسنگی، تفاله سیب، تفاله هویج، تفاله گوجهفرنگی و جیره کامل حاوی روی (20 گرم در کیلوگرم) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که گروه تفالهها کمترین میزان مصرف خوراک را در دوره تولکبری داشتند(05/0>P). گروههای آزمایشی تفاوت معنیداری در کاهش وزن نداشتند.کمترین درصدتولید در دوره تولکبری در گروه روی و بیشترین درصد تولید در دوره استراحت در گروه تفاله سیب و گوجهفرنگی مشاهده شد(05/0>P). در روزهای 5 و 11 تولکبری نسبت هتروفیل به لنفوسیت درگروه تفالهها به طور معنیداری کمتر از گروه گرسنگی بود(05/0>P). تفاله هویج و گوجهفرنگی سبب افزایش شاخص رنگ زرده شدند، اما تفاله سیب تأثیری بر خصوصیات کیفیت تخممرغ نداشت. کمترین میزان تریگلیسرید مربوط به تفاله ها، بیشترین میزان کلسترول و مالون دیآلدئید مربوط به گروه گرسنگی و بیشترین میزان گلوکز در تفاله گوجهفرنگی مشاهده شدند که با گروه روی از نظر آماری اختلاف معنیدار داشتند(05/0>P). وزن تخمدان و لوله رحمی در گروه تفالهها و گروه گرسنگی کمتر از گروه روی بود(05/0>P). نتایج این آزمایش نشان داد که تفالههای گوجهفرنگی و سیب میتوانند بعنوان روشهای غیرگرسنگی جهت القای تولکبری موفق عمل کنند و جایگزین مناسبی برای روش گرسنگی باشند.
ژنتیک و اصلاح نژاد دام و طیور
مهتاب عزیزی؛ حسین نعیمی پور؛ سید همایون فرهنگ فر؛ مسلم باشتنی
چکیده
برای مقایسهی شبکه عصبی مصنوعی و برخی توابع ریاضی در پیشبینی منحنی شیردهی، از تعداد 1085525 رکورد شیر روز آزمون گاوهای شیری هلشتاین زایش اوّل استفاده گردید که توسط مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی کشور طیّ سالهای 1391-1362 جمعآوری شده بود. برازش منحنی شیردهی، با استفاده از بسته نرمافزاری brnn (برای شبکه عصبی مصنوعی) ...
بیشتر
برای مقایسهی شبکه عصبی مصنوعی و برخی توابع ریاضی در پیشبینی منحنی شیردهی، از تعداد 1085525 رکورد شیر روز آزمون گاوهای شیری هلشتاین زایش اوّل استفاده گردید که توسط مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی کشور طیّ سالهای 1391-1362 جمعآوری شده بود. برازش منحنی شیردهی، با استفاده از بسته نرمافزاری brnn (برای شبکه عصبی مصنوعی) و برخی توابع ریاضی با تابع nls در نرمافزار R اجرا شد. ویرایش دادهها با نرمافزار SAS انجام شد. از معیارهای اطلاعات آکائیک، اطلاعات بیزی، میانگین مربعات خطا و ضریب تبیین تعدیل شده، برای ارزیابی نیکویی برازش استفاده شد. شبکهی عصبی مصنوعی با تنظیم بیزی (brnn) و توابع ریاضی وود، ویلمینک، علی - شفر و پلوت - گوتوین در پیشبینی منحنی شیردهی برای صفات تولید شیر، درصد چربی و پروتئین شیر به کار گرفته شدند. نتایج نشان داد brnn در همهی صفات مورد بررسی (تولید شیر، درصد چربی و پروتئین شیر) نسبت به توابع ریاضی غیرخطی، برازش بهتری از شکل منحنی استاندارد گاوهای هلشتاین ایران دارد. در بین توابع ریاضی بررسی شده، برای صفت تولید شیر، مدل ویلمینک، و برای درصد چربیشیر و درصد پروتئین شیر، مدل علی – شفر برازش بهتری داشت. استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی بیزی برای توصیف منحنی شیردهی و ترکیبات شیر در گاوهای هلشتاین ایران توصیه می گردد.
مدیریت پرورش دام و طیور
حمید رضا بهمنی؛ امیر رشیدی؛ صالح صالحی؛ شیوا مفاخری
چکیده
به منظور بررسی خصوصیات کیفی و تأثیر آن بر ارزش اقتصادی موهر تولیدی بزهای مرخز در سامانه پرورش آن در استان کردستان، جمعاً 136 نمونه از هفت گله و دو گروه بزغالههای یکساله و بزهای بالغ ماده در هفت رنگ: سفید، نباتی، کرم قهوهای، قهوهای روشن، قهوهای(خرمایی)، قهوهای تیره و سیاه، در فصل برداشت موهر تهیه گردید. صفات مورد بررسی در این پژوهش ...
بیشتر
به منظور بررسی خصوصیات کیفی و تأثیر آن بر ارزش اقتصادی موهر تولیدی بزهای مرخز در سامانه پرورش آن در استان کردستان، جمعاً 136 نمونه از هفت گله و دو گروه بزغالههای یکساله و بزهای بالغ ماده در هفت رنگ: سفید، نباتی، کرم قهوهای، قهوهای روشن، قهوهای(خرمایی)، قهوهای تیره و سیاه، در فصل برداشت موهر تهیه گردید. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل: الیاف حقیقی، الیاف مدولایی، الیاف کمپ، قطر الیاف، طول دسته الیاف و ارزش اقتصادی الیاف بودند. در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل آماری دادهها از نسخه 27 نرم افزار Spss استفاده شد. برای بررسی اثرات ثابت: گله، گروههای بز و رنگ الیاف روی متغییرهای مورد بررسی از روش مدلهای خطی عمومی (GLM) نرم افزار استفاده شد. میانگین حداقل مربعات الیاف حقیقی، الیاف مدولایی، الیاف کمپ، قطر الیاف، طول دسته الیاف و قیمت هر کیلوگرم موهر تولیدی در این تحقیق به ترتیب 14/5±36/92 درصد، 81/4±84/6 درصد، 02/1±75/0 درصد، 27/5±49/32 میکرون، 27/3±3/14سانتیمتر و 452±1823308 ریال بودند. بر اساس یافتههای این تحقیق، رنگ الیاف تأثیر قابل توجهی بر قیمت موهر داشت (01/0>p). میزان الیاف کمپ و مدولایی در ترکیب بیده بزهای مرخز خالص پائین بوده و اثری بر ارزش اقتصادی آن نداشت. درحالیکه، ترکیبی از رنگهای خاص و یکی از مزیتهای ظرافت یا طول بلند دسته الیاف موجب میشدکه بیشترین قیمت به موهر اختصاص یابد. به همین دلیل الیاف قهوهای خرمایی و نباتی با ارزشترین الیاف و به دنبال آنها به ترتیب طیفهای مختلف قهوهای، سفید و سیاه قرار گرفتند.
فیزیولوژی دام و طیور
کامبیز خانی؛ شکوفه غضنفری؛ ابوذر نجفی
چکیده
در آزمایش حاضر، اثرات اسپری غلظتهای مختلف عصاره رزماری روی تخممرغهای نطفهدار در روز اول انکوباسیون بر فراسنجههای جنینی و کیفیت جوجهها در روز تفریخ بررسی شد. هفت تیمار آزمایشی شامل پنج تیمار از غلظتهای مختلف اسیدرزمارینیک شامل 5/0، 0/1، 5/1، 0/2 و 55/2 میلیگرم و دو تیمار آبمقطر و بدون اسپری در روز اول انکوباسیون با پنج تکرار ...
بیشتر
در آزمایش حاضر، اثرات اسپری غلظتهای مختلف عصاره رزماری روی تخممرغهای نطفهدار در روز اول انکوباسیون بر فراسنجههای جنینی و کیفیت جوجهها در روز تفریخ بررسی شد. هفت تیمار آزمایشی شامل پنج تیمار از غلظتهای مختلف اسیدرزمارینیک شامل 5/0، 0/1، 5/1، 0/2 و 55/2 میلیگرم و دو تیمار آبمقطر و بدون اسپری در روز اول انکوباسیون با پنج تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی آزمایش شد. نتایج نشان داد وزن کیسه زرده جوجههای پس از هچ از تخممرغهای اسپری شده با غلظت 55/2 میلیگرم در میلیلیتر اسیدرزمارینیک در مقایسه با تیمار آب مقطر کمتر بود (05/0>P). از نظر درصد جوجهدرآوری و مرگ و میر جنینی بین تخممرغهای بدون اسپری و اسپری شده با آبمقطر در مقایسه با اسپری عصاره رزماری تفاوتی وجود نداشت. استفاده از اسپری عصاره رزماری بر تخممرغ باعث کاهش دمای سطح بدن جوجههای پس از هچ در مقایسه با تخممرغهای بدون اسپری شد (05/0P<). طول روده جوجههای پس از هچ از تخممرغهای اسپری شده با غلظت 5/1 میلیگرم اسیدرزمارینیک در مقایسه با تخممرغهای بدون اسپری و اسپری شده با آبمقطر بیشتر بود (05/0P<). در نهایت نتایج نشان داد که اسپری عصاره رزماری با غلظت 55/2 میلیگرم اسیدرزمارینیک بر تخممرغها در روز اول انکوباسیون منجر به جذب بیشتر کیسه زرده در جوجههای پس از هچ در مقایسه با تخممرغهای اسپری شده با آب مقطر شد. همچنین، افزایش طول روده با اسپری غلظت 5/1 میلیگرم اسیدرزمارینیک و کاهش دمای سطح بدن جوجههای پس از هچ در مقایسه با تخممرغهای بدون اسپری مشاهده شد.
مدیریت پرورش دام و طیور
نادر پاپی؛ حسن صادقی پناه؛ محمد بابائی
چکیده
این پژوهش با هدف تعیین زمان بهینه کشتار برههای نر پرواری نژاد افشاری با استفاده از منحنی ضریب تبدیل خوراک انجام شد. بههمین منظور از تعداد 32 رأس برۀ نر شیرگیری شدۀ افشاری سه تا چهار ماهه، با میانگین وزن زندۀ 6/3±2/30 کیلوگرم، از گلۀ تجاری موجود در موسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور استفاده شد. چهار ترکیب جیرۀ غذایی بر اساس جداول احتیاجات ...
بیشتر
این پژوهش با هدف تعیین زمان بهینه کشتار برههای نر پرواری نژاد افشاری با استفاده از منحنی ضریب تبدیل خوراک انجام شد. بههمین منظور از تعداد 32 رأس برۀ نر شیرگیری شدۀ افشاری سه تا چهار ماهه، با میانگین وزن زندۀ 6/3±2/30 کیلوگرم، از گلۀ تجاری موجود در موسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور استفاده شد. چهار ترکیب جیرۀ غذایی بر اساس جداول احتیاجات غذایی نشخوارکنندگان کوچک (NRC, 2007) تنظیم گردید. انرژی قابل متابولیسم و پروتئین خام جیرههای یک تا چهار به ترتیب 79/2، 78/2، 72/2 و 69/2 مگاکالری؛ و 146، 128، 109 و 103 گرم در کیلوگرم مادۀ خشک بود. نتایج نشان داد با طولانی شدن دورۀ پروار، مادۀ خشک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک روند افزایشی نشان دادند. افزایش وزن روزانۀ برهها از ابتدای آزمایش تا روز 56، روند صعودی داشت و پس از آن با شیب نسبتاً کمی در مسیر کاهش قرار گرفت. درصد لاشه در مرحلۀ آخر کشتار (3/55 درصد) بهطور معنیداری بزرگتر از مراحل قبلی (52 درصد) بود (05/0>P). با افزایش طول دورۀ پروار، درصد وزن معدۀ پر، رودۀ پر، جگر و ریه با اختلاف معنیداری کاهش یافته ولی درصد چربی داخل بطنی افزایش یافت(05/0>P). بیشترین مقدار درصد دنبه در کشتار مرحلۀ آخر (8/19) و کمترین مقدار آن در اولین مرحلۀ کشتار (2/14) مشاهده شد (05/0>P). ضخامت چربی پشت با افزایش طول دورۀ پروار روند صعودی پیدا کرد، بهطوریکه بین مرحلۀ آخر کشتار با مراحل قبل از آن اختلاف معنیداری مشاهده شد (05/0>P). از نظر عملکرد اقتصادی، بیشترین سود در روز 84 آزمایش حاصل شد.