نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

3 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثرات سطوح مختلف کنجاله کاملینا (واریته بومی سهیل) بر مصرف مواد مغذی، عملکرد رشد و گوارش‌پذیری مواد مغذی بره‌های نژاد لری-بختیاری بود. از 30 رأس بره نر نژاد لری-بختیاری با دامنه سنی 4 تا 5 ماهه و میانگین وزن زنده 5±5/34 کیلوگرم به‌مدت 56 روز برای این منظور استفاده شد. دام‌ها با سه جیره آزمایشی شامل سطوح صفر، 5 و 10 درصد کنجاله کاملینا که جایگزین کنجاله سویا شده بود و 10 رأس بره (تکرار) در هر تیمار در قالب طرح کاملاً تصادفی تغذیه شدند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح کنجاله کاملینا در جیره تا سطح 10 درصد ماده خشک جیره به‌جز مصرف چربی خام که به‌طور خطی افزایش یافت (05/0>P)، مصرف ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، NDF، ADF و انرژی قابل متابولیسم تحت تأثیر قرار نگرفت (05/0<P). همچنین، صفات مربوط به عملکرد رشد بره‌ها شامل وزن نهایی، کل افزایش وزن، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در طول کل دوره پروار و هر دو هفته یک بار تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). جیره‌های آزمایشی تأثیری روی گوارش‌پذیری مواد مغذی شامل ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، NDF و ADF نداشتند (05/0<P). در کل، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از رقم بومی کنجاله کاملینا به‌جای کنجاله سویا به‌عنوان یک منبع پروتئینی جدید تا سطح 10 درصد ماده خشک جیره غذایی بره‌های پرواری قابل توصیه است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

قمرنیا، ه.، کهریزی، د. و رستمی احمدوندی، ح. (۱۳۹۸). کاملینا گیاهی کم توقع و سازگار. انتشارات دانشگاه رازی.
مهدوی، م. (۱۳۹۰). ارزیابی کنجاله گوار و مقایسه آن با کنجاله سایر دانه‌های روغنی در تغذیه بره‌های پرواری نژاد زل. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه منابع طبیعی و کشاورزی گرگان.
AOAC.(1990). Official methods of analysis of the Association of official Analytical chemists. Edited by kennethHelrich. 15th edition. USA.
Bayat, A.R., Kairenius, P., Stefa ́nski, T., Leskinen, H., Comtet-Marre, S., Forano, E., Chaucheyras-Durand, F. and Shingfield, K.J. (2015). Effect of camelina oil or live yeasts (Saccharomyces cerevisiae) on ruminal methane production, rumen fermentation, and milk fatty acid composition in lactating cows fed grass silage diets. Journal of Dairy Science, 98: 3166–3181.
Brandao, V.L.N., Silva, L.G., Paula, E.M., Monteiro, H.F., Dai, X., Lelis, A.L.J., Faccenda, A., Poulson, S.R. and Faciola, A.P. (2018). Effects of replacing canola meal with solvent-extracted camelina meal on microbial fermentation in a dual-flow continuous culture system. Journal of Dairy Science, 101: 9028–9040.
Cappellozza, B.I., Cooke, R.F., Bohnert, D.W., Cherian, G. and Carroll, J.A. (2012). Effects of camelina meal supplementation on ruminal forage degradability, performance, and physiological responses of beef cattle. Journal of Animal Science, 90: 4042–4054.
Cherian, G. (2012). Camelina sativa in poultry diets: opportunities and challenges. Biofuel co-products as livestock feed: opportunities and challenges. Rome, FAO, Pp.303-310.
Colombini, S., Broderick, G.A., Galasso, I., Martinelli, T., Rapetti, L., Russo, R. and Reggiani, R. (2014). Evaluation of camelina sativa (L.) crantz meal as an alternative protein source in ruminant rations. Journal of Science of Food and Agriculture, 94: 736–743.
Gesch, R.W. and Johnson, J.M.F. (2015). Water use in camelina-soybean dual cropping systems. Agronomy Journal, 107(3): 1098–1104.
Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Shingfield, K.J., Simpura, I., Kokkonen, T., Jaakkola, S., Toivonen, V. and Vanhatalo, A. (2016). Effect of incremental amounts of camelina oil on milk fatty acid composition in lactating cowsfed diets based on a mixture of grass and red clover silage and concentrates containing camelina expeller. Journal of Dairy Science, 100: 305–324.
Jenkins, T.C. (1993). Lipid metabolism in the rumen. Journal of Dairy Science, 76: 3851–3863.
Kahrizi, D., Rostami-Ahmadvandi, H. and Akbarabadi, A. (2016). Feasibility cultivation of camelina (camelina sativa) as medicinal-oil plant in rain fed conditions in Kermanshah-Iran's First Report. Journal of Medicinal Plants and By-products, 4(2): 215-218.
Kiarie, E., Walsh, M.C., He, L., Velayudhan, D.E., Yin, Y.L. and Nyachoti, C.M. (2016). Phytase improved digestible protein, phosphorous, and energy contents in camelina expellers fed to growing pigs. Journal of Animal Science, 94: 215–218.
Lawrence, R.D., Anderson, J.L. and Clapper, J.A. (2016). Evaluation of camelina meal as a feedstuff for growing dairy heifers. Journal of Dairy Science 99: 6215–6228.
Lock, A.L. and Shingfield, K.J. (2004). Optimising Milk Composition. BSAP occasional publication, 29: 107–188.
Matthäs, B. (1997). Antinutritive compounds in different oilseeds. European Journal of Lipid Science and Technology, 99: 170–174.
McVay, K.A. (2008). Camelina production in Montana.Copyright, MSU Extension.
Moser, B.R. and Steven, F.V. (2010). Evaluation of alkyl esters from camelina sativa oil as biodiesel and as blend components in ultra-low-sulfur diesel fuel. Bioresource Technology, 101: 646-653.
NRC. (2007). National Research Council, Nutrient requirements of small ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. Washington (DC, USA): National Academy of Sciences.
Olfaz, M., Ocak, N., Erener, G., Cam, M.A. and Garipoglu, A.V. (2005).
Growth, carcass and meat characteristics of Karayaka
growing rams fed sugar beet pulp, partially substituting
for grass hay as forage. Meat Science, 70: 7–14.
Palmquist, D.L. and Jenkins, T.C. (1980). Fat in lactation rations: Review. Journal of Dairy Science, 63: 1–14.
Paula, E.M., Silva, L.G., Brandao, V.L.N., Dai, X. and Faciola, A.P. (2019). Feeding canola, camelina and carinata meals to ruminants. Animal, 9(10): 704-718.
SAS, (2005). User’s Guide: Statistics, Version 9.0 Edition. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Sizmaz, O., Calik, A., Sizmaz, S. and Yildiz, G. (2016).  A comparison of camelina meal and soybean meal degradation during incubation with rumen fluid as tested in vitro. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 63: 157-161.
Smit, M.N., and Beltranena, E. (2017). Effects of feeding camelina cake to weaned pigs on safety, growth performance, and fatty acid composition of pork. Journal of Animal Science, 95: 2496–2508.
Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991).Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583–3597.
Van-Keulen, J. and Young,  B.A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44: 282–289.