نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار تغذیه طیور گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند
2 استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد
3 استاد، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
چکیده
این آزمایش، تأثیر افزودن پودر زردچوبه، تفاله گوجهفرنگی و روغنهای کانولا، سویا و پیه حیوانی بر غلظت لیپیدهای خونی، فراسنجههای خون شناسی و وضعیت ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی را بررسی نمود. به این منظور، تعداد 504 قطعه جوجه یکروزه سویه راس در 12 تیمار، 3 تکرار و 14 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل 2×2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه نوع چربی (سویا، کانولا و پیه حیوانی)، دو سطح پودر زردچوبه (4/0 و 8/0درصد) و دو سطح تفاله گوجهفرنگی (3 و 5 درصد) اجرا شد. در دوره تنش گرمایی (42-29 روزگی) روزانه به مدت 5 ساعت دمای 33 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی حداقل 50 درصد اعمال شد. در روزهای 28 و 42، دو جوجه از هر قفس خونگیری، پلاسما و همولیزات نمونه های خون تهیه گردید. در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا و سویا غلظت کلسترول در شرائط تنش و LDL -C در 28 روزگی و بعد از تنش کاهش و HDL-C افزایش یافت. زردچوبه نیز میزان HDL-C را افزایش و LDL -C را کاهش داد (05/0>P) ولی تفاله گوجه تأثیری بر میزان چربیهای خونی نداشت (05/0<P). درصد هموگلوبین و هماتوکریت در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا نسبت به پیه افزایش یافت و نسبت هتروفیل به لمفوسیت نیز تحت تاثیر مصرف کانولا، در 28 روزگی پائینتر بود. زردچوبه و تفاله گوجه در جوجههای تحت تنش نسبت هتروفیل به لمفوسیت را کاهش داد(05/0>P). فعالیت آنزیمهای ALP، AST و ALT در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا در شرائط تنش گرمایی حداقل مقدار را نشان داد. سطح 5 درصد تفاله گوجه فعالیت آنزیم ALT را در 28 روزگی و ALP را در جوجههای تحت تنش گرمایی کاهش داد(05/0>P). در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا و زردچوبه بیشترین فعالیت آنزیم GPx و کمترین شاخص TBARS مشاهده شد(05/0>P). بنابراین مکمل نمودن روغن کانولا به همراه ضداکسیدانهای آلی به کاهش کلسترول وفعالیت آنزیمهای کبدی و بهبود وضعیت ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی منجر خواهد شد.
- جعفری، م.، پیرمحمدی، ر.، و عصری رضایی، س. (1387). بررسی ارزش پروتئینی تفاله گوجه فرنگی و تأثیر آن بر گلوکز، تری گلیسرید و پروتئین تام سرم خون جوجه های گوشتی. پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان، 78: 110-116.
- حسینی واشان، س.ج.، گلیان، ا.، یعقوبفر، ا.، راجی، ا.ر.،
- نصیری، م.ر. (1392). تعیین اثرات تفاله گوجه فرنگی و منابع روغن گیاهی و حیوانی بر غلظت لیپیدهای خون، فعالیت آنزیمی، و سیستم ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی. پژوهش و سازندگی، نشریه علوم دامی. 98: 64-75
- رضایی پور، و.، بلداجی، ف.، دستار، ب.، یعقوب فر، ا. قیصری، ع.ع.) 1388). تعیین قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و میزان انرژی قابل متابولیسم جیره های حاوی سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی در جوجه های گوشتی. علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 16(1): 90-102.
- Al-Daraji, H. J., Al-Hassani, A. S., Al-Mashadani, H.A., Al-Hayani, W.K. and Mirza. H.A. (2010) Effect of Dietary Supplementation with Sources of Omega-3 and Omega-6 Fatty Acids on Certain Blood Characteristics of Laying Quail. International Journal of Poultry Science, 9 (7): 689-694.
- Arafa, H.M. (2005) Curcumin attenuates diet-induced hypercholesterolemia in rats. Medical Science Monitor. 11(7): 228-234
- Basavaraj, M., Nagabhushana, V., Prakash, N., Appannavar, M.M., Wagmare, P. and S. Mallikarjunappa. (2011) Effect of dietary supplementation of curcuma longa on the biochemical profile and meat characteristics of broiler rabbits under summer stress. Veterinary World, 4(1): 15-18.
- Chattopadhyay, I., Biswas, K., Bandyopadhyay U., and Banerjee, R.K. (2004) Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science, 87(1), 44-53.
- Di Mascio, P., Kaiser, S., and Sies, H. (1989) Lycopene as the most efficient biological carotenoid singlet oxygen quencher. Archies of Biochemistry and Biophysics, 274: 532-538.
- Edens, F. W. and Siegel, H. S. (1975) Adrenal responses in high and low ACTH response lines of chickens during acute heat stress. Genetic Comparative Endocrinology, 25: 64–73.
- Emadi, M., Kermanshahi, H. and Maroufyan,E. (2007) Effect of varying levels of turmeric rhizome powder on some blood parameters of broiler chickens fed corn soybean meal based diets. International Journal of Poultry Science, 6(5): 345-348.
- Heber, D. and Lu, QY. (2002) Overview of mechanisms of action of lycopene. Experimental Biology and Medicine, 227:920-923.
- Iqbal, M., Sharma, S.D., Okazaki, Y., Fujisawa, M., and Okada S. (2003) Dietary supplementation of curcumin enhances antioxidant and phase II metabolizing enzymes in ddY male mice: possible role in protection against chemical carcinogenesis and toxicity. Pharmacology and Toxicology, 92(1):33-8.
- Kim, M., and Kim, Y. (2010) Hypocholesterolemic effects of curcumin via up-regulation of cholesterol 7a-hydroxylasein rats fed a high fat diet. Nutrition Research Practice, 4: 191-195.
- Mates, J.M., Perez-Gomez, C. and Nunez De Castro, I. (1999) Antioxidant enzymes in human diseases. Clinical Biochemistry, 32(8): 595-603.
- Nishigaki, I., Kuttan, R., Oku, H., Ashoori, F., Abe, H. and Yagi, K. (1992) Suppressive effect of curcumin on lipid peroxidation induced in rats by carbon tetrachloride or Cobalt-60 irradiation. Journal of Clinical Biochemistry Nutrition, 13:23–9.
- Okada, Y., Lorenzo, J.A., Freeman, A.M., Tomita, M., Morham, S.G., Raisz, L.G., and Pilbeam, C.C. (2000) Prostaglandin G/H synthase-2 is required for maximal formation of osteoclast-like cells in culture. Journal of Clininical Investigation, 105:823–832.
- Ozaki, M., Fuchinoue, S., Teraoda, S. and Ota, K. (1995) The in vivo cytoprotection of ascorbic acid againstischemia/reoxygenation injury of rat liver. Archives of Biochemistry and Biophysics, 318:439-445.
- Papazzo, A., Conlan, XA., Lexis, L., and Lewandowski, PA. (2011) Differential effects of dietary canola and soybean oil intake on oxidative stress in stroke- prone spontaneously hypertensive rats. Lipids Health Disease, 10: 98-104.
- Rahimi, S., Kamran Azad, S. and Karimi Torshizi, M.A. (2011) Omega-3 enrichment of broiler meat by using two oil seeds. Journal of Agriculture Science Technology, 13: 353-365.
- Reddy A.P., and Lokesh B.D. (1996) Effect of curcumin and eugenol on iron-induced in rats. Toxicology, 107: 39-45.
- Ross Broiler management Manual. (2009) Website: www.aviagen.com
- Rukkumani, R., Aruna, K., Varma, P.S., Rajasekaran, K.N., and Menon, V.P. (2004) Comparative effects of curcumin and an analog of curcumin on alcohol and PUFA induced oxidative stress. Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Science, 7(2):274-83.
- Sahin, K., and Kucuk, O. (2003) Heat stress and dietary vitamin supplementation of poultry diets. Nutrition Abstract Reviewe Ser. Livest. Feeds Feeding, 73: 41–50.
- SAS. (2001) SAS/STAT Software: Changes and Enhancements, Release 8.2. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
- Shahyar, H.A., Salamatdoust-nobar, R., Lakand A. and Lotfi. A.R. (2011) Effect of dietary supplemted canola oil and poultry fat on the performance and carcasscharacterozes of broiler chickens. Current Research Journal of Biological Science, 3: 388-392.
- Simopoulos, A. P. (1991) Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. American Journal of Clinical Nutrition, 54: 438–463.
- Sugiharto, I., Widiastuti, E., and Prabowo, N.S. (2011) Effect of turmeric extract on blood parameters, feed efficiency and abdominal fat content in broilers. Journal of Indonesian Tropic Animal and Agriculture, 36(1): 21-26.
- Suvanated, C., Kijparkorn, S., and Angkanaporn, K. (2003) Effect of turmeric (curcuma longa linn.) as an antioxidant on immune status and growth performances of stressed broilers. The Chulalongkorn University Faculty of Veterinary Science.
- Sykes, A.H. (1978) Vitamin C for poultry, some recent research. Proceedings of the Roche Symposium, 5-15.
- Yoshioka, T., Kawada, K., Shimada, T., and Mori, M. (1979) Lipid peroxidation in maternal and cord blood and protective mechanism against activated-oxygen toxicity in the blood. American Journal of Obstet Gynecol, 135: 372-376.
- Yu, B.P. (1994) Cellular defences against damage from reactive oxygen species. Physiology Review, 74: 139–62.
- Zainali, A., Riasi, A., Kermanshahi, H., Farhangfar, H., and Ziaie, H. (2009) Effect of Sodium Selenite and Turmeric Powder on Growth Performance, Carcass Quality and Blood Antioxidant Metabolites of Heat Stressed Broiler Chickens. Animal Science researchers Journal. 19/1(2), 69-85.