این آزمایش، تأثیر افزودن پودر زردچوبه، تفاله گوجهفرنگی و روغنهای کانولا، سویا و پیه حیوانی بر غلظت لیپیدهای خونی، فراسنجههای خون شناسی و وضعیت ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی را بررسی نمود. به این منظور، تعداد 504 قطعه جوجه یکروزه سویه راس در 12 تیمار، 3 تکرار و 14 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل 2×2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه نوع چربی (سویا، کانولا و پیه حیوانی)، دو سطح پودر زردچوبه (4/0 و 8/0درصد) و دو سطح تفاله گوجهفرنگی (3 و 5 درصد) اجرا شد. در دوره تنش گرمایی (42-29 روزگی) روزانه به مدت 5 ساعت دمای 33 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی حداقل 50 درصد اعمال شد. در روزهای 28 و 42، دو جوجه از هر قفس خونگیری، پلاسما و همولیزات نمونه های خون تهیه گردید. در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا و سویا غلظت کلسترول در شرائط تنش و LDL -C در 28 روزگی و بعد از تنش کاهش و HDL-C افزایش یافت. زردچوبه نیز میزان HDL-C را افزایش و LDL -C را کاهش داد (05/0>P) ولی تفاله گوجه تأثیری بر میزان چربیهای خونی نداشت (05/0<P). درصد هموگلوبین و هماتوکریت در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا نسبت به پیه افزایش یافت و نسبت هتروفیل به لمفوسیت نیز تحت تاثیر مصرف کانولا، در 28 روزگی پائینتر بود. زردچوبه و تفاله گوجه در جوجههای تحت تنش نسبت هتروفیل به لمفوسیت را کاهش داد(05/0>P). فعالیت آنزیمهای ALP، AST و ALT در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا در شرائط تنش گرمایی حداقل مقدار را نشان داد. سطح 5 درصد تفاله گوجه فعالیت آنزیم ALT را در 28 روزگی و ALP را در جوجههای تحت تنش گرمایی کاهش داد(05/0>P). در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا و زردچوبه بیشترین فعالیت آنزیم GPx و کمترین شاخص TBARS مشاهده شد(05/0>P). بنابراین مکمل نمودن روغن کانولا به همراه ضداکسیدانهای آلی به کاهش کلسترول وفعالیت آنزیمهای کبدی و بهبود وضعیت ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی منجر خواهد شد.
Basavaraj, M., Nagabhushana, V., Prakash, N., Appannavar, M.M., Wagmare, P. and S. Mallikarjunappa. (2011) Effect of dietary supplementation of curcuma longa on the biochemical profile and meat characteristics of broiler rabbits under summer stress. Veterinary World, 4(1): 15-18.
Chattopadhyay, I., Biswas, K., Bandyopadhyay U., and Banerjee, R.K. (2004) Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science, 87(1), 44-53.
Rahimi, S., Kamran Azad, S. and Karimi Torshizi, M.A. (2011) Omega-3 enrichment of broiler meat by using two oil seeds. Journal of Agriculture Science Technology, 13: 353-365.
SAS. (2001) SAS/STAT Software: Changes and Enhancements, Release 8.2. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Shahyar, H.A., Salamatdoust-nobar, R., Lakand A. and Lotfi. A.R. (2011) Effect of dietary supplemted canola oil and poultry fat on the performance and carcasscharacterozes of broiler chickens. Current Research Journal of Biological Science, 3: 388-392.
Sugiharto, I., Widiastuti, E., and Prabowo, N.S. (2011) Effect of turmeric extract on blood parameters, feed efficiency and abdominal fat content in broilers. Journal of Indonesian Tropic Animal and Agriculture, 36(1): 21-26.
Suvanated, C., Kijparkorn, S., and Angkanaporn, K. (2003) Effect of turmeric (curcuma longa linn.) as an antioxidant on immune status and growth performances of stressed broilers. The Chulalongkorn University Faculty of Veterinary Science.
Zainali, A., Riasi, A., Kermanshahi, H., Farhangfar, H., and Ziaie, H. (2009) Effect of Sodium Selenite and Turmeric Powder on Growth Performance, Carcass Quality and Blood Antioxidant Metabolites of Heat Stressed Broiler Chickens. Animal Science researchers Journal. 19/1(2), 69-85.