نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری تخصصی، دانشگاه زابل
2 دانش آموخته کارشناس ارشد، سازمان جهاد کشاورزی اردبیل
3 دانش آموخته کارشناس ارشد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
4 استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه زابل
چکیده
این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف اسانسهای افسنطین و زیره سبز بر وضعیت آنتیاکسیدانی، سطح پراکسیداسیون لیپید و متابولیتهای سرم خون جوجههای گوشتی و به مدت 42 روز انجام گردید. بدین منظور 336 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه سویه راس 308 در 7 گروه آزمایشی با 4 تکرار اختصاص یافتند. گروههای آزمایشی شامل جیره بر پایه ذرت – سویا به عنوان گروه شاهد و گروههای حاوی سطوح 100، 200 و 300 قسمت در میلیون اسانسهای افسنطین و زیره سبز بودند. در انتهای آزمایش از هر تکرار دو قطعه جوجه به تصادف انتخاب و برای اندازه گیری فراسنجههای آنتیاکسیدانی و متابولیتهای سرم، خونگیری و کشتار گردیدند. ترکیبات اصلی اسانسهای افسنطین و زیره با استفاده از دستگاه GC-MS به ترتیب بتا-پینن(2/24 درصد) و گاما ترپینن (24/26 درصد) شناسایی شدند. نتایج نشان داد که افزودن 200 و 300 قسمت در میلیون اسانس افسنطین و 300 قسمت در میلیون اسانس زیره سبز، باعث افزایش معنیدار فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز در کبد و کلیه در مقایسه با گروه شاهد گردیدند (05/0P<). تیمار حاوی 200 قسمت در میلیون اسانس زیره نیز فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز را در کلیه بطور معنیداری افزایش داده بود (05/0P<). پرندگان دریافت کننده200 و 300 قسمت در میلیون اسانس زیره سبز و 300 قسمت در میلیون اسانس افسنطین فعالیت سوپراکسیددیسموتاز بالاتری نسبت به گروه شاهد در کبد داشتند (05/0P<). تفاوت معنیداری بین گروههای آزمایشی از لحاظ فعالیت کاتالاز کبد و کلیه و سوپراکسیددیسموتاز کلیه وجود نداشت (05/0P>). استفاده از 300 قسمت در میلیون اسانسهای افسنطین و زیره سبز ظرفیت آنتی آکسیدانی کل را در سرم نسبت به گروه شاهد بطور معنیداری افزایش داده بود (05/0P<). مکمل کردن جیره با اسانسهای افسنطین و زیره سبز سطح مالون دیآلدئید را در کبد، کلیه و سرم و همچنین سطح کلسترول و LDL سرم را بطور معنیداری کاهش و سطح HDL را در سرم نسبت به گروه شاهد افزایش داده بودند (05/0P<)، ولی روی سایر متابولیتهای سرم تاثیر معنیداری نداشتند. در کل نتایج نشان دادند که افزودن اسانس های افسنطین و زیره سبز به جیره باعث تقویت سیستم آنتیاکسیدانی بدن، افزایش سطح HDL و کاهش کلسترول و LDLدر سرم جوجههای گوشتی گردید.