نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
3 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه.
چکیده
به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پودر و اسانس مرزه (Satureja Hortensis L.) بر عملکرد، تخمیر شکمبهای و متابولیتهای خونی بزغالههای بومی آذربایجان غربی، آزمایشی در قالب یک طرح بلوک کامل تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار و با استفاده از 20 رأس بزغاله ماده با میانگین وزن اولیه 94/1± 5/16 کیلوگرم به مدت 13 هفته انجام شد. جیرههای آزمایشی شامل 1) جیره پایه، 2) جیره پایه همراه با 10 گرم پودر مرزه در روز، 3) جیره پایه همراه با 20 گرم پودر مرزه در روز، 4) جیره پایه همراه با 100 میلی گرم اسانس مرزه در روز و 5) جیره پایه همراه با 200 میلی گرم اسانس مرزه در روز بود. مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و بازده مصرف خوراک تحت تأثیر افزودن سطوح مختلف پودر و اسانس مرزه قرار نگرفت (05/0˃P). pH مایع شکمبه در گروههای آزمایشی تغذیه شده با 20 گرم پودر مرزه و 200 میلی گرم اسانس مرزه نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی پایینتر بود (05/0>P). غلظت کل اسیدهای چرب فرار شکمبه، نسبتهای مولی استات، بوتیرات و اسیدهای چرب فرار شاخهدار تحت تاثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفتند (05/0˃P)، درحالیکه مکمل کردن سطوح 20 گرم پودر مرزه و 200 میلی گرم اسانس مرزه به جیره باعث افزایش نسبت مولی پروپیونات نسبت به سایر تیمارها گردید (001/0˂P). با افزودن سطح بالای پودر مرزه به جیره، غلظت نیتروژن آمونیاکی به طور معنی داری کاهش یافت (05/0˂P). همچنین افزودن سطح 20 گرم پودر مرزه باعث کاهش غلظت نیتروژن اورهای خون در مقایسه با گروه شاهد گردید (05/0˂P). با این وجود غلظتهای پلاسمایی گلوگز، پروتئین تام، آلبومین، تری گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی بالا، بتاهیدروکسی بوتیریک اسید و اسیدهای چرب استری نشده بین گروههای دریافت کننده سطوح مختلف پودر و اسانس مرزه تفاوت معنیداری نداشت (05/0˃P). نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از اسانس و پودر مرزه در جیره بزغالههای در حال رشد میتواند باعث بهبود قابلیت تخمیر شکمبه ای گردد.