نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه تغذیه دام و طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 دانشیار گروه تغذیه دام و طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 استادیار گروه زمین شناسی، دانشگاه گلستان
4 استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
چکیده
جهت تعیین تاثیر سطوح مختلف گلاکونیت و زئولیت طبیعی بر عملکرد تولیدی جوجههای گوشتی، آزمایشی با 300 قطعه جوجه نر یک روزه گوشتی سویه راس 308 انجام شد. پنج نوع تیمار غذایی: 1- جیره پایه فاقد گلاکونیت یا زئولیت، 2- جیره پایه حاوی 2 درصد گلاکونیت، 3- جیره پایه حاوی 4 درصد گلاکونیت، 4- جیره پایه حاوی 2 درصد زئولیت، 5- جیره پایه حاوی 4 درصد زئولیت در قالب طرح کاملاًتصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار استفاده شد. افزایشوزن، مقدار خوراک مصرفشده و ضریب تبدیل غذایی به صورت دورهای اندازهگیری شدند. در سن 42 روزگی، یک قطعه جوجه از هر تکرار انتخاب و جهت تعیین میزان کلسیم و فسفر خون و فراسنجههای مربوط به استخوان درشتنی کشتار شدند. دادههای حاصل از تحقیق با استفاده از نرمافزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که افزودن 4 درصد زئولیت به ترکیب جیرههای غذایی در مقایسه با دیگر تیمارها، باعث افزایش وزن جوجههای گوشتی در دوره آغازین، رشد و کل دوره پرورش گردید (05/0>P). میزان خوراکمصرفی در کل دوره پرورش نیز در تیمار حاوی 4 درصد زئولیت در مقایسه با دیگر تیمارها (بهجز تیمار حاوی 4 درصد گلاکونیت) افزایش معنیداری یافت (05/0>P). به لحاظ ضریب تبدیل غذایی در کل دورههای پرورشی اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0<P). همچنین، افزودن 4 درصد زئولیت به جیرهغذایی باعث افزایش حجم استخوان درشتنی در مقایسه با تیمار حاوی 2 درصد زئولیت گردید (05/0>P). اما در دیگر تیمارها اختلافی به لحاظ وزن نسبی، طول و دانسیته استخوان درشتنی مشاهده نشد (05/0<P). اثری بر محتوای کلسیم و فسفر سرم در پایان آزمایش با مکمل کردن گلاکونیت و زئولیتطبیعی به جیره مشاهده نشد (05/0<P).