نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان
2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان
3 استاد گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان
4 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان
5 دانشیار گروه آموزشی علوم درمانگاهی - بهداشت و پیشگیری بیماریهای دامی،دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
در این مطالعه، تأثیر فرآوریهای اوره (5 درصد)، آمونیاک (5/3 درصد)، هیدروکسید سدیم (5 درصد)، هیدروکسید کلسیم (4 درصد)، اسید سولفوریک (5 درصد) و پرکسید هیدروژن (5 درصد) بر pH، محلولیت ماده خشک، الیاف، لیگنین، سیلیکا، ترکیبات فنولیک، ساختار سلولز و همیسلولز و تجزیهپذیری ماده خشک و کربوهیدراتهای دیواره سلولی کاه برنج ارزیابی شد. پس از فرآوری، کاههای برنج در سیلوهای آزمایشگاهی به مدت 1 ماه سیلو شدند و سپس تحت تجزیه شیمیایی، آزمون FTIR (آنالیز مادون قرمز فوریر) و تجزیهپذیری شکمبه ای(گاو فیستوله شده) قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که فرآوری کاه با اوره تاثیر قابل ملاحظهای بر خواص شیمیایی و بهبود تجزیهپذیری شکمبهای کاه برنج ندارد (05/0P>). آمونیاک تاثیر کمی بر محلولیت ماده خشک و کربوهیدراتهای دیواره سلولی (05/0P>) ولی تأثیر بهسزایی در آزادی ترکیبات فنولی و افزایش تجزیهپذیری دیواره سلولی داشت (01/0P<). بیشترین میزان محلولیت ماده خشک، ترکیبات فنولی و کربوهیدراتهای دیواره سلولی با فرآوری اسیدی حاصل گردید (01/0P<). فرآوری اسیدی، تجزیهپذیری ماده خشک کاه را افزایش، ولی پیوندهای هیدروژنی داخل میکروفیبریل سلولز و تجزیهپذیری کربوهیدراتهای دیواره سلولی را کاهش داد (01/0P<). فرآوری با پرکسید هیدروژن، پیوندهای عرضی اسمزی بین ترکیبات دیواره سلولی را افزایش داد در حالی که بر سایر ترکیبات کاه تاثیری نداشت (05/0P>) تجزیهپذیری ماده خشک و بویژه بخش همیسلولز با پرکسید هیدروژن کاهش یافت (01/0P<). بیشترین میزان تجزیهپذیری، محلولیت سیلیکا و ترکیبات فنولیک با فرآوری سود بدست آمد (01/0P<). فرآوری پرکسید هیدروژن با افزایش اتصالات عرضی و فرآوری اسید سولفوریک باکاهش pH کاه باعث افت تجزیهپذیری شده در حالی که فرآوری آمونیاک و سود بدون تاثیر منفی بر خواص شیمیایی کاه، تجزیهپذیری شکمبه را به طور قابل توجهی افزایش دادند.