نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه
2 دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی، کرمانشاه
چکیده
به منظور بررسی و مقایسۀ اثرات عصارۀ شیرین بیان (Glycyrrhizaglabra) و لینکومایسین بر عملکرد، چربی بطنی، وزن برخی ارگانهای داخلی، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و پاسخ ایمنی، آزمایشی به مدت 42 روز با استفاده از 400 قطعه جوجۀ گوشتی سویه کاب (500) انجام شد. برنامۀ غذایی شامل جیرۀ آغازین (21-1) روزگی و جیرۀ رشد (42-22) روزگی بود. جوجهها به طور تصادفی در بین 5 تیمار و 4 تکرار (هر تکرار شامل 20 قطعه جوجه ) به شرح زیر توزیع شدند: (1) جیرۀ پایه به عنوان تیمار شاهد، (2) جیرۀ پایه + mg/kg 5 لینکومایسین، (3) جیرۀ پایه + 1/0 درصد عصارۀ شیرین بیان در آب آشامیدنی، (4) جیرۀ پایه + 2/0 درصد عصارۀ شیرین بیان در آب آشامیدنی و (5) جیرۀ پایه + 3/0 درصد عصارۀ شیرین بیان. نتایج نشان دادند، از نظر میزان مصرف خوراک، میزان افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک تفاوت معنیداری بین تیمارهای مختلف وجود ندارد)05/0 < ( P . وزن کیسۀ صفرا و نیز چربی بطنی در جوجههایی که عصارۀ شیرین بیان را دریافت کرده بودند در مقایسه با جوجههای تغذیه شده با جیرۀ شاهد کمتر بود (این تفاوت به ترتیب در تیمارهای 1/0 و 3/0 درصد عصارۀ شیرین بیان معنیدار بود) 05/0>P)، اما از نظر اوزان سینه، ران، کبد، پانکراس، بورس، تیموس و طحال تفاوت معنیداری در بین این تیمارها مشاهده نشد. مصرف عصارۀ شیرین بیان به طور معنیداری منجر به کاهش سطوح LDL و کلسترول کل پلاسما گردید، اما در رابطه با غلظت تریگلیسرید و HDL پلاسما، تفاوتی در بین تیمارها مشاهده نشد. پاسخ تیتر آنتیبادی به واکسن بیماریهای نیوکاسل و آنفلوانزا و درصد لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت تحتتأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت)05/0 < ( P . نتایج حاصله در این آزمایش نشان میدهند که مصرف عصارۀ شیرین بیان احتمالا ً به کاهش میزان چربی بطنی بدون برجای گذاشتن اثرات منفی بر عملکرد یا وضعیت سیستم ایمنی جوجههای گوشتی منجر می شود.