نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، گرایش پرورش و تولید طیور دانشگاه بیرجند
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی اثر مکملهای آنتیبیوتیک، اسید آلی، پروبیوتیک و پریبیوتیک، بر صفات کیفی تخممرغ، لیپیدهای زرده تخممرغ و متابولیتهای خونی مرغان تخمگذار سویه های-لاین (W-36) انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه مرغ تخمگذار در هر تکرار در سن 42-32 هفتگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- شاهد 2- جیره پایه + 150 گرم در تن آنتیبیوتیک (اکسی تتراسایکلین)، 3- جیره پایه + 3 کیلوگرم در تن مکمل اسید آلی (اُرگاسید)، 4- جیره پایه + 50 گرم در تن پروبیوتیک (پروتکسین) و 5- جیره پایه + 2 کیلوگرم در تن پریبیوتیک (مانان الیگوساکارید) بود. نتایج نشان داد، از میان صفات مربوط به تخممرغ، وزن تخممرغ بوسیله تیمارهای دریافت کننده اسید آلی و پریبیوتیک بطور معنیداری افزایش یافت (05/0P<). تیمار دریافت کننده پروبیوتیک بطور معنیداری باعث کاهش کلسترول زرده تخممرغ شد (05/0P<). گلوکز خون نیز بوسیله تیمار دریافت کننده اسید آلی بطور معنیداری افزایش یافت (05/0P<). فعالیت آنزیم ALK سرم خون، بوسیله پروبیوتیک نسبت به تیمار حاوی آنتیبیوتیک افزایش معنیداری داشت (05/0P<). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، استفاده از مکملهای غذایی، اثرات مفیدی بر خصوصیات تخممرغ و متابولیتهای خونی مرغان تخمگذار دارند.