تاثیر اسانس گیاه نعناع فلفلی بر قابلیت هضم خوراک و تخمیر شکمبه ای گوسفندان ماکویی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

2 دانشیار تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

این تحقیق،  بر روی سه راس گوسفند نر فیستوله دار با میانگین وزنی 3±50 کیلوگرم در قالب طرح مربع لاتین 3×3  اجرا شد. تیمارها شامل جیره پایه (شاهد) به علاوه دو جیره حاوی 100 و 200 میلی گرم اسانس نعناع فلفلی در روز بود. مایع شکمبه گوسفندان در 3 ساعت پس از خوراک­دهی صبح از طریق فیستولا شکمبه­ای جمع آوری و میزان pH، نیتروژن آمونیاکی و اسیدهای چرب فرار آن اندازه­گیری شد. روز پایانی هر دوره ( 3 ساعت پس از خوراک­دهی نوبت صبح) از طریق ورید وداج خون گیری به عمل آمد و میزان گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول، HDL، LDL،NEFA، پروتئین تام، آلبومین و گلوبولین اندازه­گیری گردید. ماده خشک مصرفی و قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی سلولز و چربی خام; غلظت نیتروژن آمونیاکی، استات، پروپیونات، بوتیرات و کل اسیدهای چرب فرار شکمبه و غلظت فراسنجه­های خونی  تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی  قرار نگرفتند

کلیدواژه‌ها


ﺍﺑﺎﺑﮑﺮی، ﺭ.، ﺭﻳﺎﺳﯽ، ا.، ﻓﺘﺤﯽ، م.ح. و ﻧﻌﻴﻤﯽ ﭘﻮر، ح. (1389).  ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﻣﻘﺎﻻﺕ ﭼﻬﺎﺭﻣﻴﻦ ﮐﻨﮕﺮﻩ ﻋﻠﻮﻡ ﺩﺍﻣﯽ ﮐﺸﻮﺭ، ﺩﺍﻧﺸﮕﺎﻩ ﺗﻬﺮﺍﻥ، ﺩﺍﻧﺸﮑﺪﻩ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯی ﻭ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻁﺒﻴﻌﯽ ، 29-30 ﺷﻬﺮﻳﻮﺭ.
لاک، ژ. و استودولا، ژ (1376). گیاهان دارویی. ترجمه سائد زمان. تهران. انتشارات ققنوس. چاپ سوم.ص46-233-232.
رجحان، م.ص. (1375). غذا و شفا. ناشر خیام. ص162-158.
Ando, S., Nishida, T., Ishida, M.,Hosoda, K. and Bayaru, E. (2003). Effect of peppermint feeding on the digestibility, ruminal fermentation and protozoa. Livestock Production Science. 82:245-248.
Bach, A., Calsamiglia, S. and Stern, M.D. (2005). Nitrogen Metabolism in rumen. Journal of Dairy Science. 88: 9-21.
Benchaar, C., Wang, Y., Chaves, A.V., McAllister, T.A. and Beauchemin, K.A. (2008). Use of plant extracts in ruminant nutrition. In: Acharya, S.N., Thomas, J.E. (Eds.), Advanced in Medicinal Plant.
Burt, S. (2004). Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods—a review. Internationa Journal of Food Microbiology. 94: 223–253.
Chao, S.C., Young, D.G. and Oberg, C.J. (2000). Screening for inhibitory activity of essential oils on selected bacteria, fungi and viruses. Journal of Essential Oil Research. 12: 639–649.
Greathead, H. (2003). Plants and plant extracts for improving animal productivity. Journal of Proceedings of the Nutrition Society. 62: 279–290.
Helander, I.M., Alakomi, H. L., Latva-Kala, K., Mattila-Sandholm, T., Pol, L., Smid, E.J.and et al. (1998). Characterization of the action of selected essential oil components on Gram negative bacteria. Journal of Agriculture Food Chemistry. 46: 3590–3595.
Hosoda, K., Kuramoto, K., Eruden, B., Nishida T. and Shioya, S. (2006). The Effects of Three Herbs as Feed Supplements on Blood Metabolites,Hormones, Antioxidant Activity, IgG Concentration,and Ruminal Fermentation in Holstein Steers. Journal of Animl Science. 19: 35-41.
Hosoda, K., Nishida, T., Park, W.Y. and Eruden, B.(2005). Influence of Mentha piperita L. (Peppermint) Supplementation on Nutrient Digestibility and Energy Metabolism in Lactating Dairy Cows. Asian and Australian Journal of Animal Science. 18: 1721-1726.
Ipharraguerre, I. R., Reynal, S. M., Lineiro, M., Broderick, G. A.  and Clark, J. H.(2007 ). A Comparison of Sampling Sites, Digesta and Microbial Markers, and Microbial References for Assessing the Postruminal Supply of Nutrients in Dairy Cows. Journal of Dairy Science. 90:1904–1919.
NRC, )1985(. Nutrient Requirements of Sheep. Nat Acad Press, Washington, DC, Sixth reved.  
Ottenstein, D. M. and Bartley, D.A. (1971). Improved gas chromatography separation of free acids C2-C5 in dilute solution. Annual Chemistry. 43: 952–955.
Reynal, S. M., Ipharraguerre, I.R., Liñeiro, M., Brito, A. F., Broderick, G. A and Clark, J.H. ( 2007). Omasal flow of soluble proteins, peptides, and free amino acids in dairy cows fed diets supplemented with proteins of varying ruminal degaradabilities. Journal of Dairy Science. 90:1887-1903.
SAS Institute. (2002). SAS Users Guide: Statistics. SAS Institute Inc., Cary, NC.  
Simon, J.E. (1990). Essential oils and culinary herbs. In: Janick, J., Simon, J.E. (Eds.), Advances in New Crops.Timber Press, Portland, OR. 472–483.
Smith, F.E. and Murphy, T.A. (1993). Analysis of Rumen Ammonia and Blood urea Nitrogen. www.liferaydemo.unl.edu.