نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
2 دانشجو کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
3 استادیار گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
چکیده
بهمنظور بررسی اثر اسانس گیاه مرزه بر عملکرد تولیدی و میکروفلور روده جوجههای گوشتی، آزمایشی با 192 قطعه جوجه یک روزه انجام شد. جوجهها در روز ششم به 16 گروه (12 قطعه ای) تقسیم شدند و 4 گروه برای هر تیمار در نظر گرفته شد. اسانس مرزه از روز ششم تا 42 روزگی به مقدار صفر (شاهد، Es0)، ppm 50(Es50)، ppm 100 (Es100) و ppm 150 (Es150) در آب آشامیدنی اضافه شد. یک پرنده از هر گروه در روزهای 18، 28 و 38 ذبح شد و از محتویات ایلئوسکال نمونه برداشت شد. تعداد پرگنههای (CFU/g) باکتریهای اشریشیاکلی، کلیفرم و لاکتوباسیلوس نمونهها تعیین شدند. نتایج نشان دادند در کل دوره پرورش تیمار شاهد واجد بیشترین مصرف خوراک روزانه (13/122)، کمترین افزایش روزانه (36/60) و بیشترین ضریب تبدیل خوراک (02/2) بود (05/0P<). در روزهای 18، 28 و 38 بیشترین تعداد پرگنه میکروبی باکتریهای اشریشیاکلی (به ترتیب 36/6، 13/7 و 18/7) و بیشترین پرگنه میکروبی باکتریهای کلیفرم (به ترتیب87/6، 37/7 و 44/7) از تیمار شاهد به دست آمد (05 /0P<). تعداد پرگنه های باکتری های لاکتوباسیلوس تحت تاثیر مصرف اسانس مرزه قرار نگرفت (05/0P>). تیمارهای Es150 و Es0به ترتیب واجد بیشترین (06/75) و کمترین (75/64) درصد وزن لاشه بودند (05/0P<). در کل چنین نتیجه گرفته میشود که افزودن اسانس مرزه به آب آشامیدنی جوجههای گوشتی سبب بهبود عملکرد و کاهش باکتریهای اشریشیاکلی و کلیفرمهای روده میشود
کلیدواژهها