نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
2 دانشیار، گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
چکیده
تفاله اسانسگیری شده مرزه خوزستانی(Satureja khuzestanica) ، فرآورده جانبی کارخانجات اسانسگیری است که حاوی 600 میلیگرم روغن ضروری (تیمول وکارواکرول) بر اساس ماده خشک است. در این آزمایش، تأثیر مصرف تفاله اسانسگیری شده مرزه خوزستانیبر غلظت لیپوپروتئینها، چربیهای خنثی و اسیدهای چرب آزاد خون برههای پرواری بررسی شد. تعداد 30 رأس بره نر نژاد فراهانی با میانگین وزن 4/1±6/33 کیلوگرم به صورت انفرادی با پنج جیره آزمایشی کاملاً مخلوط شده (80 درصد کنسانتره و 20 درصد علوفه) که در آنها تفاله مرزه به ترتیب به مقدار صفر (گروه شاهد)، 25 درصد (مرزه-25)، 50 درصد (مرزه-50)، 75 درصد (مرزه-75) و100 درصد (مرزه-100) جایگزین بخش علوفه جیره شده بود، به مدت 60 روز پروار شدند. مصرف روزانه خوراک، افزایش وزن هفتگی و ضریب تبدیل غذایی کل دوره اندازهگیری شد.در پایان دورهی پروار، نمونه خون در دو نوبت قبل و بعد از خوراک از طریق سیاهرگ وداج گردنی گرفته شد و غلظت لیپوپروتئینهای با دانسیته خیلیکم (VLDL)، لیپوپروتئینهای با دانسیتهکم (LDL)، لیپوپروتئینهای با دانسیته بالا (HDL)،کلسترول، چربیهای خنثی و اسیدهای چرب آزاد خون (NEFA)، تعیین شد. نتایج نشان دادند که جایگزینی تفاله اسانسگیری شده مرزه خوزستانی به جای 50 درصد بخش علوفه جیره، سبب افزایش معنیداری در غلظت تریگلیسرید وVLDL در خون برههای پرواری شد (05/0>P ). از طرف دیگر، استفاده از تفاله اسانسگیری شده مرزه خوزستانی در جیره برههای پرواری تأثیرمعنیداری بر غلظتLDL،HDL،کلسترول و اسیدهای چرب آزاد خون برههای پرواری نداشت. نتیجه کلی اینکه مصرف تفاله اسانسگیری شده مرزه خوزستانی احتمالاً با تأثیر بر جذب رودهای چربیهای خنثی موجب افزایش سطحVLDL و تریگلیسریدها در خون برههای پرواری شد هرچند بر غلظت سایر لیپوپروتئینها و کلسترول خون برههای پرواری تأثیری نداشت.
کلیدواژهها