نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
3 دانشجوی دکتری فیزیولوژی دام دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
چکیده
آسیبهای اکسیداتیو به دلیل تولید رادیکالهای آزاد در طی فرآیند انجماد– یخگشایی، یکی از مهمترین دلایل کاهش باروری اسپرم میباشند. استفاده از آنتی اکسیدانها در جهت حذف و پاکسازی رادیکالهای آزاد از محیط اطراف اسپرم ضروری به نظر میرسد. هدف این مطالعه، بررسی اثر آنتیاکسیدانی سطوح مختلف عصاره مرزه ماکرانتا در رقیقکننده اسپرم گاو میباشد. نمونههای منی پس از جمعآوری از 3 راس گاو نر هلشتاین، با رقیقکننده سیترات-زرده تخم مرغ به همراه سطوح مختلف عصاره مرزه ماکرانتا (0، 2، 4، 8، 12، 16 و 20 میلیلیتر بر دسیلیتر) رقیق شده و پس از طی مراحل سردسازی، بستهبندی و انجماد در تانک حاوی ازت مایع ذخیره شدند. پس از یخگشایی، فراسنجههای تحرک اسپرم، میزان زندهمانی اسپرم، یکپارچگی غشای پلاسمایی و پراکسیداسیون لیپید به ترتیب توسط نرم افزار تجزیه و تحلیل کامپیوتری تحرک اسپرم، رنگآمیزی ائوزین-نیگروزین، تست التهاب هیپواسموتیک و تولید مالوندیآلدهید ارزیابی شدند. نتایج این مطالعه نشان دادند که استفاده از 4 میلیلیتر در دسیلیتر عصاره مرزه ماکرانتا بهترین اثر محافظتی را روی اسپرم یخگشایی شده گاو هلشتاین داشته و موجب بهبود معنیدار کلیه فراسنجههای میکروسکوپی شد. افزودن 4 میلیلیتر در دسیلیتر عصاره، غلظت مالوندیآلدهید را نسبت به سایر گروهها کاهش داد که این کاهش در مقایسه با گروه شاهد از لحاظ آماری معنیدار نبود. نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از تاثیر مثبت دوزهای پایین عصاره مرزه ماکرانتا بر فراسنجههای میکروسکوپی اسپرم منجمد-یخ گشایی شده گاو میباشد.
کلیدواژهها