نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار بخش بحقیقات مدیریت پرورش دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، ایران، کرج
2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
3 استادیار بخش تحقیقات مدیریت پرورش دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج
4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
چکیده
هدف از آزمایش حاضر، ارزیابی تاثیر مصرف دو درصد روغن ماهی به عنوان منبع اسیدهای چرب امگا-3، در مقایسه با دو درصد چربی اشباع پالم در ماده خشک جیره بر وضعیت متابولیکی و توان تولید در ده راس گاو هلشتاین چند شکمزا، از 45 روز پیش از زایش تا 60 روز پس از آن بود. تغذیه این مقدار روغن ماهی بر مصرف ماده خشک، تولید و ترکیب شیر تاثیر معنیداری نداشت، ولی مقدار و درصد چربی شیر (05/0P<) و امتیاز سلولهای سوماتیک شیر را کاهش داد (01/0P<). در بین فراسنجههای خون، غلظت کلسترول تام و آلکالین فسفاتاز سرم تحت تاثیر مصرف روغن ماهی قرار گرفتند (05/0P<). در کل، با مصرف روغن ماهی وضعیت متابولیکی دام نیز از نظر رویارویی با تعادل منفی انرژی و چالش هیپوکلسمی در حوالی زمان زایش، بهبود یافت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهند که مصرف دو درصد روغن ماهی در جیره در دوره خشـکی و اوایل دوره شیردهی، میتواند اثرات نامطلوب توازن منفی انرژی در اوایل شیردهی را تخفیف داده و موجب بهبود وضعیت متابولیکی عمومی ماده گاوها در اوائل دوره شیردهی شود.
کلیدواژهها