نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری تغذیه نشخوارکنندگان پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2 دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
دو آزمایش به منظور بررسی تخمیرپذیری و تجزیهپذیری دانه جو خیسانده شده در محلول اسیدلاکتیک و سیتریک طراحی گردید. در آزمون تولید گاز از جو غلطکزده خشک، جو غلطکزده و خیسانده شده در آب و محلول 25/0، 5/0 و 75/0 درصد اسیدلاکتیک و 5/0، 1 و 5/1 درصد اسیدسیتریک به مدت 24 ساعت استفاده شد. مشخص شد که فرآوری دانه جو با 75/0 درصد اسیدلاکتیک و 1 درصد اسیدسیتریک باعث کاهش حجم گاز تولیدی در ساعات اولیه تا 6 ساعت پس از انکوباسیون گردید (05/0P<). حجم گاز تولیدی در ساعات بعدی تحت تاثیر نوع فرآوری قرار نگرفت. همچنین نرخ تولید گاز در این دو تیمار به طور معنیداری پایینتر از دانه جو غلطکزده خشک و تیمار آب بود. در آزمایش تجزیهپذیری شکمبهای، ماده خشک چهار تیمار جو غلطک زده خشک، جو خیسانده شده در آب، خیسانده شده در محلول 75/0 درصد اسیدلاکتیک و 1 درصد اسیدسیتریک اندازه گیری شد. فرآوری دانه جو با اسیدلاکتیک و سیتریک تمایل به کاهش نرخ تجزیه پذیری ماده خشک دانه جو داشت. همچنین تجزیه پذیری موثر ماده خشک در تیمار اسیدسیتریک به طور معنیداری کمتر از دانه جو غلطک زده و تیمار آب بود(05/0P<). میزان تجزیه پذیری موثر ماده خشک در تیمار اسیدلاکتیک از نظر عددی نسبت به دانه جو غلطکزده و تیمار آب کمتر بود. در نهایت، خیساندن دانه جو با 75/0 درصد اسیدلاکتیک و 1 درصد اسیدسیتریک میتواند به عنوان یک روش فرآوری مفید در نشخوارکنندگان مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژهها