نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد پرورش و مدیریت تولید طیور، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر
2 عضو هیات علمی گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر
چکیده
آزمایشی برای مطالعه تاثیر دانهی گیاه خرفه بر عملکرد، صفات کیفی تخم و برخی فراسنجههای بیوشیمیایی سرم خون بلدرچینهای ژاپنی مولد با 192 قطعه بلدرچین تخمگذار در سن هشت هفتهای در یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار به مدت دو ماه انجام شد. گروههای آزمایشی شامل سطوح صفر، 1، 2 و 3 درصد دانهی خرفه بودند. هر روز تخمهای حاصله از هر تیمار جمعآوری، شمارش و محاسبه شده و در پایان آزمایش به طور تصادفی چهار عدد تخم نزدیک به میانگین هر واحد آزمایشی جهت بررسی کیفیت تخم (درصد زرده، سفیده، پوسته، ضخامت پوسته، شاخص کیفیت داخلی تخم و رنگ زرده) انتخاب شدند. همچنین در پایان آزمایش، از هر واحد آزمایشی دو قطعه بلدرچین برای ارزیابی فراسنجههای بیوشیمیایی سرم خون انتخاب شدند. نتایج نشان دادند، تغذیه بلدرچینها با دانهی خرفه در مقایسه با گروه شاهد باعث افزایش تولید تخم شد (05/0p<) و این افزایش در مقدار دو درصد دانهی خرفه بیشتر از سایر گروههای آزمایشی بود. اثر تغذیه با دانهی خرفه تأثیر معنیداری بر خوراک مصرفی نداشت اما ضریب تبدیل غذایی را بهبود بخشید(05/0p<). همچنین، تغذیهی دانهی خرفه به طور معنیداری صفات کیفی تخم بلدرچین (ارتفاع سفیده و شاخص کیفیت داخلی تخم) را تغییر داد (05/0p<). به علاوه، تغذیه دانهی خرفه کل فراسنجههای بیوشیمیایی سرم خون (گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول، آلبومین، پروتئین کل، HDL، اسید اوریک و پرواکسیداسیون چربی) را تحت تأثیر قرار داد (05/0p<). نتایج این مطالعه نشان دادند که تغذیه تا 3 درصد از دانهی خرفه در جیره، تأثیر معنیداری بر تولید، عملکرد، صفات کیفی و برخی از فراسنجههای بیوشیمیایی سرم خون بلدرچینهای ژاپنی مولد دارد.
کلیدواژهها