تحلیل اقتصادی تولید گوشت مرغ در شهرستان بهبهان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیارپژوهشی مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران.

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی گرایش مدیریت دامپروری

3 مربی گروه علوم دامی،دانشگاه آزاداسلامی واحدورامین- پیشوا

چکیده

گوشت مرغ اهمیت ویژه‌ای در تغذیه انسان دارد. در بین شهرستان‌های استان خوزستان، شهرستان بهبهان دارای رتبه پنجم در تولید گوشت مرغ می‌باشد. تحقیق حاضر، جنبه‌های اقتصادی تولید مرغ گوشتی در این شهرستان را مورد بررسی قرار داد. بدین منظور تابع تولید کاب- داگلاس تخمین زده شد و بهره‌وری کل عوامل تولید و سودآوری فعالیت تعیین گردید. داده‌های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسش­نامه و سرشماری از کل 44 واحد مرغداری گوشتی فعال این شهرستان در سال 1391 جمع‌آوری گردیدند. نتایج این تحقیق نشان دادند که میانگین سنی و سابقه شغلی مرغداران مورد مطالعه به ترتیب برابر 43 و 5/14 سال بود. ضمن این که 5/88 درصد از مرغداری‌ها فاقد مدیر فنی بودند. از دیدگاه مرغداران، وجود نوسانات قیمت، وجود دلالان و تغییر در سیاست‌های دولت به ترتیب سه مشکل اساسی صنعت مرغداری بودند. برآورد کشش تولید نهاده‌ها نشان داد که یک درصد افزایش در میزان نیروی کار و دان مصرفی، تولید مرغ را به ترتیب به میزان 78/0 و 73/0 درصد افزایش می‌دهد. میانگین بهره‌وری کل عوامل تولید برای کل واحدهای پرورش مرغ گوشتی برابر 23/2 بودکه نشان می‌دهد که تولیدکننده به طور متوسط به ازای یک ریال هزینه تولید، به میزان 23/2 ریال، درآمد ناخالص به­دست می‌آورد. ضمن این­که، میانگین هزینه تولید و سود حاصل از تولید یک کیلوگرم مرغ زنده به ترتیب معادل 22411 و 1178 ریال تعیین شدند.

کلیدواژه‌ها