نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه تغذیه دام و طیور دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استاد گروه تغذیه دام و طیور دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبدکاووس

چکیده

این آزمایش، جهت تعیین گوارش­پذیری دانه جو و ذرت فرآوری شده در اسب نژاد ترکمن با استفاده از روش کیسه­های نایلونی متحرک انجام شد. بدین منظور، از چهار راس مادیان ترکمن استفاده شد. غلات آزمایشی شامل جو و ذرت بودند که به چهار  شکل مختلف شامل پولکی شده با بخار، فرآوری شده با اشعه مادون قرمز، پلت شده و بدون فرآوری مورد استفاده قرار گرفتند. خوراک­های مورد نظر به مقدار یک گرم در داخل هر کیسه ریخته شدند و توسط لوله بینی- معده­ای به داخل دستگاه گوارش فرستاده شدند. جمع آوری کیسه­ها از طریق مدفوع انجام گرفت و پس از شستشو و خشک کردن آن­ها مقدار ماده خشک، نشاسته، پروتئین خام و عصاره اتری نمونه­ها اندازه­گیری و گوارش­پذیری هر کدام محاسبه گردید. اطلاعات حاصل از آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 4×2 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادند که گوارش­پذیری ماده خشک جو بالاتر از ذرت می­باشد (05/0>P)، همچنین، میکرونیزه کردن غلات باعث افزایش گوارش­پذیری ماده خشک نسبت به سایر روش های فرآوری گردید (05/0>P). گوارش­پذیری نشاسته بین دو غله تفاوتی نداشت، ولی میکرونیزه کردن و پولکی کردن غلات باعث افزایش گوارش­پذیری نشاسته نسبت به سایر روش­های فرآوری شد (05/0>P). مقایسه جداگانه تاثیر فرآوری بر دانه جو و ذرت نشان داد که پلت کردن ذرت باعث افزایش گوارش­پذیری پروتئین خام نسبت به جو می­شود (05/0>P). گوارش­پذیری عصاره اتری بین دو غله تفاوت معنی­داری داشت و دانه ذرت دارای گوارش­پذیری بالاتری نسبت به دانه جو بود (05/0>P). به طور کلی، می­توان این گونه نتیجه گیری نمود که فرآوری با مادون قرمز و پولکی کردن با بخار، سبب بهبود گوارش­پذیری ماده خشک و نشاسته در دستگاه گوارش اسب می­شوند و فرآوری، تاثیر بیشتری بر دانه جو داشت.

کلیدواژه‌ها

AOAC. (2005). International official methods of analysis, XXI. Gaithersburg, M. D.: AOAC International.
De Fombelle, A., Veiga, L., Drogoul, C. and julliand, V. (2004). Effect of diet composition and feeding pattern on the prececal digestibility of starches from diverse botanical origins measured with the mobile nylon bag technique in horses. J. Anim. Sci. 82: 3625–3634.
Hintz, H. F., Hogue, D. E., Walker, E. F., Lowe, J. E. and Schryver, H. F. (1971). Apparent digestion in various segments of the digestive tract of ponies fed diets with varying roughage-grain ratios. J. Anim. Sci. 32:245-248.
Hudson, J. M., Cohen, N. D., Gibbs, P. G. and Thompson, J. A. (2001). Feeding practices associated with colic in horses.  J. Am. Vet. Med. Assoc. 219 (10): 1419-1425.
Hussein, H. S., Vogedes, L., Fernandez, G. and Frankeny, R. (2004). Effects of cereal grain supplementation on apparent digestibility of nutrients and concentrations of fermentation end-products in the feces and serum of horses consuming alfalfa cubes. J. Anim. Sci. 82: 1986–1996.
Hyslop, J. (2006). In situ and mobile bag methodology to measure the degradation profile of processed feeds in different segments of the equine digestive tract. Livest. Sci. 100: 18–32.
James, R., Wendy, B. and Simon, B. (2001). Safe and effective grain feeding for horses. Publication No. 01/148. Project No. UNE-62A.
Jouany, J. P., Gobert, J., Medina, B., Bertin, G. and Julliand, V. (2008). Effect of live yeast culture supplementation on apparent digestibility and rate of passage in horses fed a high-fiber or high-starch diet. J. Anim. Sci. 86:339–347.
Julliand, V., de Fombelle, A. and Varloud, M. (2006). Starch digestion in horses: The impact of feed processing. Livest. Sci. 100:44–52.
Macheboeuf, D., Poncet, C., Jestin, M. and Martin-Rossett, W. (1996). Use of a mobile bag technique with caecum fistulated horses as an alternative method for estimating pre-caecal and total tract nitrogen digestibility. In proceedings of the 47th annual meeting of the European association of animal production, lillehammer, Norway, pp. 296. Rome: EAAP.
McLean, B.M.L., Hyslop, J., Longland, A., Cuddeford, D. and Hollands, T. (1999). In: BSAS (Ed.), Effect of physical processing on in situ degradation of maize and peas in the caecum of ponies. British Society of Animal Science, Scarborough, UK, p. 134.
Murray, S. M., Flickinger, E. A., Patil, A. R., Merchen, N. R., Brent, J. L. and Fahey, G. C. (2001). In vitro fermentation characteristics of native and processed cereal grains and potato starch using ileal chyme from dogs. J. Anim. Sci. 79: 435–444.
Rosenfeld, I. and Austbø, D. (2009). Digestion of cereals in the equine gastrointestinal tract measured by the mobile bag technique on caecally cannulated horses. Anim. Feed Sci. Technol. 150: 249–258.
Sarkijarvi, S. and Saastamoinen, M. (2006). Feeding value of various processed oat grains in equine diets. Livest. Sci. 100: (1) 3-9.
SAS. (1996). SAS Users Guide: Statistics (Version 6/12 Ed.) SAS Inst. Inc., Cary.
Southgate, D.A.T.  (1976). Determination of food carbohydrates, applied Science, Publishers Ltd., London, pp. 108-109.
Vervuert, I., Coenen, M. and Bothe, C. (2004) Effects of corn processing on the glycaemic and insulinaemic responses in horses. J. Anim. Physiol. a. Anim. Nutr. 88  : 348–355
Zeyner, A., Geibler, C. and Dittrich, A. (2004). Effects of hay intake and feeding sequence on variables in faeces and faecal water (dry matter, pH value, organic acids, ammonia, buffering capacity) of horses. J. Anim. Physiol. a. Anim. Nutr. 88: 7–19.
Zinn, R. A., Owens, F. N. and Ware, R. A. (2002). Flaking corn: processing mechanics, quality standards, and impacts on energy availability and performance of feedlot cattle. J. Anim. Sci. 80, 1145–1156.