نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه.

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

چکیده

افزایش استفاده از چربی جیره در شرایط تنش گرمایی نیاز به افزودن ال­کارنیتین را جهت انتقال اسید­های چرب بلند زنجیر از سیتوپلاسم به میتوکندری برای بتااکسیداسیون افزایش می­دهد. هدف تحقیق اخیر، بررسی تاثیر سطوح مختلف ال­کارنیتین بر فعالیت آنزیم­های کبدی، وضعیت آنتی اکسیدانی، میزان الکترولیت­های خون، خصوصیات روده، ترکیب بافتی و رنگ گوشت ران جوجه­های گوشتی در شرایط تنش گرمایی بود. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار (پن) به ازای هر تیمار و10 جوجه در هر تکرار استفاده شدند. تیمار­های آزمایشی شامل جیره­ی پایه (گروه شاهد) و جیره­ی پایه همراه با سطوح مختلف 100، 200 و 300 میلی­گرم در کیلو­گرم ال کارنیتین بودند. جیره­های آزمایشی در دوره­ی پایانی (25-42 روزگی) و در شرایط تنش حرارتی (1±32 درجه سانتی­گراد به صورت دوره­ای از 8 صبح تا 5 بعد از ظهر) استفاده شدند. نتایج به دست آمده نشان دادند که جوجه های تغذیه شده با 300 میلی­گرم ال­کارنیتین، افزایش وزن بالاتری در مقایسه با جوجه­های تیمار شاهد و سطوح پایین­تر ال­کارنیتین در دوره­ی پایانی داشتند (05/0>P). بعلاوه، ضریب تبدیل خوراک جوجه­های تغذیه شده با سطوح بالای ال­کارنیتین (200 و 300 میلی­گرم) پایین­تر از مقدار مربوط به تیمار شاهد بود و نزدیک به معنی­دار شدن بود (06/0=P). مصرف 300 میلی­گرم در کیلوگرم ال­کارنیتین باعث افزایش میزان اسید­اوریک خون گردید (05/0>P). افزودن ال­کارنیتین تاثیری بر الکترولیت­های خون، خصوصیات لاشه و روده، مواد مغذی گوشت ران (اسیدیته، خاکستر، پروتئین رطوبت و چربی) و فراسنجه­های رنگ گوشت جوجه­های گوشتی نداشت (05/0<P). به طور کلی، مصرف 300 میلی­گرم در کیلوگرم ال­کارنیتین موجب بهبود عملکرد و افزایش اسید اوریک خون جوجه­های تحت تنش گرمایی می­گردد.

کلیدواژه‌ها

اکبری آزاد، گ.، حقیقی خوشخو، پ.، ایلا، ن.،  معیر، ف. و دهقان نیری، ح. (1388). بررسی اثرات ال- کارنیتین در راندمان پرورشی، عملکرد سیستم ایمنی، صفات لاشه و اجزای خون در جوجه گوشتی. مجله پژوهش­های بالینی دامپزشکی. شماره اول، ص ص. 7-17.
تراز، ز. و دستار، ب. (1387). بررسی اثرات ال کارنیتین در جیره­هایی با مقادیر متفاوت پروتئین بر عملکرد و فراسنجه­های خونی جوجه­های گوشتی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. شماره 5. ص ص. 123-114.
Ahn, D.U. and Maurer, A.J. (1990). Poultry meat color: Kinds of heme pigments and concentrations of the ligands. Poultry Science, 69:157-165.
Ahn, D.U. and Maurer, A.J. (1987). The concentration of nitrate and nitrite in raw turkey breast meat and the microbial conversion of added nitrate to nitrite in tumbled turkey breast meat. Poultry Science, 66: 1957-1960.
AOAC (1990). Official Methods of Analysis. 15th Edn. Association of official analytical chemists Washington, DC, USA.
 Aviagen Company (2009). Ross 308 Broiler nutrition specifications.
Barker, D.L. and Sell, J.L. (1994). Dietary L-carnitine did not influence performance and carcass composition of broiler chickens and young turkeys fed low or high fat. Poultry Science, 73: 281-7.
Borges, S.A., Fischer Da Silva, A.V., Majorka, A., Hooge, D.M. and Cummings, K.R.(2004). Physiological responses of broiler chickens to heat stress and dietary electrolyte balance (sodium plus potassium minus chloride, miliequivalents per kilogram). Poultry Science, 83:1551-1558.
Bottje, W.G. and Harrison, P.C. (1985). Effect of carbonated water on growth performance of cockerels subjected to constant and cyclic heat stress temperatures. Poultry Science, 64:1285–1292.
Boulianne, M. and King, A. J. (1998). Meat color and biochemical characteristics of unacceptable dark-colored broiler chicken carcasses. Journal of Food Science, 63:759-762.
Briskey, E.J., Wismer-Pedersen, J. (1961). Biochemistry of pork muscle structure. Rate of anaerobic glycolysis and temperature change versus the apparent structure of muscle tissue. Journal of  Food Science, 26: 297–305.
Celik, L., Ozturkcan, O., Inal, T.C., Canacankatan, N. and Kayrin, L. )2003(. Effect of L-carnitine and niacin supplied by drinking water on fattening performance, carcass quality and plasma L-carnitine concentration of broiler chicks. Archives Tierenahr, 57: 127-136.
Cooper, M.A. and Washburn, K.W. (1998).The relationships of body temperature to weight gain,feed consumption, and feed utilization in broilers under heat stress. Poultry Science, 77:237-242.
Corduk, M., Ceylan., N. and Ildiz, F. (2007). Effects of dietary energy density and L-carnitine supplementation on growth performance, carcass traits and blood parameters of broiler chickens. South African Journal of Animal Science, 37: 65-73.
Daneshyar, M., Kermanshahi, H. and Golian, A. (2009). Changes of biochemical parameters and enzyme activities in broiler chickens with cold induced ascites. Poultry Science, 88: 106-109.
Daskiran, M. and Tetter, R.G. (2001). Effect of dietary L-carnitine (Carnicking) supplementation on overall performance and carcass characteristics of seven week old broiler chickens. Animal Science Research Report, 1-5.
Esteva-Garcia, E. and Mack, S. (2000). The effect of DL-methionine and betaine on growth performanceand carcass characteristics in broilers. Animal Feed Science and Technology, 87:151-159.
Fletcher, D. L. (1999). Broiler Breast Meat Color Variation, pH, and Texture. Poultry Science, 78, 1323–1327.
Geraert, P.A, Padilha, J.C.F, Guillaumin, S. (1996). Metabolic and endocrine changes induced by chronic heat exposure in broiler chickens: biological and endocrinological variables. British Journal of Nutrition, 75: 205–216.
Gezen, S.S., Balci, F., Kardes, S., Petek, M. and Deniz, G. (2000). The effects of L-carnitine supplementation to diets including different levels of energy and protein on broiler performance and internal organs weight. Journal of the Faculty of Veterinary Medicine, Istanbul University, 78:321-332.
 Jeacocke, R. E. (1977). Continuous measurement of the pH of beef muscle in intact beef carcasses. Journal of Food Technology, 12: 375–386.
Kita, K., Kato., S. Aman., M. Okumura., J. and Yokota, H. (2002) Dietary L-carnitine increase plasma insulin like growth factor I- concentration in chicks fed a diet with adequate dietary protein level. British Poultry Science, 43: 117-121.
Leibetseder, J. (1995). Studies on the effects of L-carnitine in poultry. Animal Nutrition, 48: 97-108.
Lien, T.F. and Horng, Y.M. (2001) The effects of supplementary L-carnitine on the growth performance, serum components, carcass traits and enzyme activities in relation to fatty acid β-oxidation of broiler chickens. British Poultry Science, 42: 92- 95.
Lu, L.C., Chen, Y.W. and Chou, C.C. (2003). Antibacterial and free radical-scavenging activities of the ethanol extract of propolis collected in Taiwan. Journal of Food and Drug Analysis, 11: 277-282.
Mast, J., Buyse, J. and Goddeeirs, B.M. (2000). Dietary L-Carnitine supplementation increases antigenspecific immunoglobulin G production in broiler chickens. British Journal of Nutrition, 83:161-6.
Norouzi, E., Daneshyar, M., Farhoomand, P., Aliakbarlu, J.  and Hamian, F. (2014). Effect of zinc acetate and magnesium sulfate dietary supplementation on broiler thigh meat colour, nutrient composition and lipid peroxidation values under continuous heat stress condition. Annals of Animal Science, 14: 353–363
Rabie, M.H. and Szilagyi, M. (1998). Effects of L-carnitine supplementation of diets differing in energy levels on performance, abdominal fat content, yield and composition of edible meat of broilers. British Journal of Nutrition, 80: 391–400.
Sahin, K. and Kucuk O. (2003). Zinc supplementation alleviates heat stress in laying Japanese quail. Journal of Nutrition, 33: 2808–2811.
Sarica, S., Corduk., M. and Kilinc, K. (2005) The effect of dietary L-carnitine supplementation on growth performance, carcass traits and composition of edible meat in Japanese quail. Journal of Applied Poultry Research. 14: 709-715.