بررسی تأثیر زرده‌های تخم پرندگان مختلف در رقیق‌کننده تریس بر کیفیت منی قوچ عربی در شرایط مایع

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام، گروه علوم دامی، دانشکدة علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران

2 دانشیارگروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران

چکیده

این آزمایش به‌منظور مقایسه اثر محافظتی زرده تخم شش گونه پرنده [مرغ صنعتی (Gallus Gallus)، مرغ محلی (Gallus Gallus domesticus)، اردک (Anatidae anas platyrhynchos)، غاز (Anatidae anser)، بلدرچین (Coturmix japonica) و قرقاول (Phasianus Colchicus)] برای محافظت اسپرم قوچ عربی در چهار زمان (یک، شش، 12 و 24 ساعت) ذخیره‌سازی منی در شرایط مایع (C°5)، در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار (زردهای ‌تخم 6 پرنده) و هشت تکرار انجام شد. نمونه‌های منی از ۱۰ رأس قوچ نژاد عربی با شرایط سنی دو تا سه سال به‌طور هفتگی به مدت هشت هفته در فصل تولیدمثلی با استفاده از دستگاه شوک الکتریکی جمع‌آوری و نمونه‌های منی باهم مخلوط شدند. نمونه‌های منی با رقیق‌کننده تریس حاوی تیمارهای زرده‌تخم پرندگان مختلف (14 درصد) آمیخته، سپس درصد تحرک، زنده‌مانی و ناهنجاری‌های مورفولوژیکی اسپرم در چهار زمان پس از مخلوط کردن منی با رقیق‌کننده ارزیابی شد. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از زرده تخم‌ اردک، مرغ محلی و غاز، اثر مثبتی بر کاهش درصد تحرک و زنده‌مانی اسپرم طی نگهداری در زمان چهارم (24 ساعت) داشت (0/05<P). باگذشت زمان (شش ساعت پس از نگهداری) زرده تخم اردک و بلدرچین بیشترین تأثیر را بر زنده‌مانی گذاشتند (0/05<P). درصد ناهنجاری‌های مورفولوژیکی با گذشت زمان افزایش یافت و استفاده از منابع مختلف زرده نتوانست تفاوت معنی‌داری بر آن ایجاد کند. به‌طورکلی، نتایج نشان داد که زرده تخم اردک، مرغ محلی و غاز، اثر محافظتی بهتری برای نگهداری اسپرم قوچ عربی در شرایط نگهداری مایع دارد.

کلیدواژه‌ها


جعفری آهنگری، ی. (1375). ارزیابی بافرهای سیترات، تریس و شیر نیمه پس چرخ گاو به‌منظور تعیین مناسب‌ترین آن‌ها جهت رقیق‌سازی و نگهداری اسپرم قوچ در شرایط مایع. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور. ص. 37 .
ضمیری، م. ج. (۱۳۸۵). فیزیولوژی تولیدمثل( چاپ اول)، انتشارات دانشگاه شیراز.ص ص: ۱۲۰ - ۴۴۸.
لطیفیان، ف. (1376). انجماد اسپرم گاو در رقیق‌کننده شیر نیمه پس چرخ. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان اصفهان. ص. 163.
Almeida, J. and Ball, B.A. (2005). Effect of α-tocopherol and tocopherol succinate on lipid peroxidation inequene spermatozoa. Animal reproduction science. 87:321-377.
Ball, B.A. (2008). Oxidative stress, osmotic stress and apoptosis: Impacts on sperm function and preservation in the horse. Animal Reproduction Science. 107:257-267.
Baumber, J. Ball, B.A. Gravance, C.G. Medina, V. and Davies, M.C.G. (2000). The effect of reactive oxygen Species on equine sperm motility, viability, acrosomal integrity, mitochondrial membrane potential and membrane lipid peroxidation. Andrology. 21:895-902.
Bergeron, A. and Manjunath, P. (2006). New insights towards understanding the mechanisms of sperm protection by egg yolk and milk. Molecular Reproduction and Development. 73:1338–1344.
Bergeron, A. Villemure, M. Lazure, C. and Manjunath, P. (2005). Isolation and characterization of the major proteins of ram seminal plasma. Molecular Reproduction Development. 71:461-470.
Bergeron, A. Crete, M. Brindle, Y. and Manjunath, P. (2004). Low-density lipoprotein fraction from hen’s EY decreases the binding of the major proteins of bovine seminal plasma to sperm and prevents lipid efflux from the sperm membrane. Biology of Reproduction. 70:708–717.
Blom, E. (1983). Pathological conditions in the genital organs and in the semen as ground for rejection of breeding bulls for import or export to and from Denmark. Nordisk Veterinary Medicine. 45:105-130.
Bucak, M.N.S. Sariozkan, P.B. Tuncer, P. Ulutas, A. and Akcadag, H.I. (2009). Effect of antioxidants on microscopic semen parameters, lipid peroxidation, and antioxidant activities in angora goat semen following cryopreservation. Small Ruminant Research. 81:90-95.
Cunningham, J.G. (2002). Textbook of Veterinary Physiology. 3rd edition. Saunders Company WB, New York, USA.pp:1-10.
Darin-Bennett, A. and White, I.G. (1977). Influence of the cholesterol content of mammalian spermatozoa on susceptibility to cold-shock. Cryobiology. 14:466-70.
Evans, G. and Maxwell, W.M.C. (1987). Handling and examination semen. In: Maxwell, W.M.C, editor. Salamon’s artificial insemination of sheep and goat. Sydney, Butter Worths. pp:93-106.
Fiser, P.S. and Fairfull, R.W. (1986). The effects of rapid cooling (cold shock) of ram semen, photoperiod and egg yolk in diluents on the survival of spermatozoa before and after freezing. Cryiobiology. 23:518-524.
Franco, J.S.V. Chaveiro, A. Góis, A. and Da Silva, F.M. (2013). Effects of α-tocopherol and ascorbic acid on equine semen quality after cryopreservation. Journal of Equine Veterinary Science. 33:787-793.‏
Funahashi, H. and Sano, T. (2005). Selected antioxidants improve the function of extender boar semen stored at 10 degr, C. Theriogenology 63:1605-1616.
Glazar, A.I. Mullen, S.F. Liu, J. Benson, J.D. Critser, J.K. Squires, E.L. and Graham, J.K. (2009). Osmotic tolerance limits and membrane permeability characteristics of stallion spermatozoa treated with cholesterol. Cryobiology. 59:201-206.
Gundogan, M. (2007) Seasonal variation in serum testosterone T3 and androgical parameters of Turkish sheep breeds. Small Ruminants research. 67:312-316.
Kulaksız, R. Cebi, C. Akcay, E. Das kın, A. (2010). The protective effect of egg yolk from different avian species during the cryopreservation of Karayaka ram semen. Small Ruminant Research. 88:12–15.
Leboeuf, B. Restall, B. and Salamon, S. (2000). Production and storage of goat semen for artificial insemination. Animal Reproduction Science. 62:113–141.
Mann, K. and Mann, M. (2008). The chicken egg yolk plasma and granule proteomes. Proteomics. 8:178-191.
Massaeli, H. Sobrattee, S. and Pieree, G.N. (1999). The importance of lipid solubility in antioxidants and free radical.generating systems for determining lipoprotein peroxidation. Free Radical Biology and Medicine. 26:1524-1530.
Manjunath, P. and I. The´rien. 2002. Role of seminal plasma phospholipid binding proteins in sperm membrane lipid modification that occurs during capacitation. Journal Reproduction Immunology. 53:109–119.
Maurice, D.V. Lightsey, S.F. Hsu, K.T. Gaylord, T.G. Reedy, R.V. 1994. Cholesterol in eggs from different species of poultry determined by capillary GLC. Food Chemistry. 50:367–372.
Poulos, A. Darrin-Bennet, A. and White, I.G. (1973). The phospholipid bound fatty acids and aldehydes of mammalian spermatozoa. Comparative Biochemistry and Physiology. 46:41–549.
Prasard, R.V. Sreenivas Reedy, M. Dhananjaya Reedy, B. and Rao, P.V.A. (1988). A comparative study on the quality of fresh chicken and duck eggs. Indian Journal Animal Science. 8:978–981.
Purdi, P.H. (2006). A review on goat cryopreservation. Small Ruminant Research. 63:215-225.
Quinn, P.J. Chow, P.Y. and White, I.J. (1980). Evidence that phospholipid protects ram spermatozoa from cold shock at a plasma membrane site. Journal Reproduction Fertility. 60:403–407.
Quinn, P.J. White, I.J. and Cleland, K.W. (1969). Chemical and ultra structural changes in ram spermatozoa after washing, cold shock and freezing. Journal Reproduction Fertility. 18:209-220.
Sarlos, P. Molnar, A. and Kokai, M. (2002). Comparative evaluation of the effect of antioxidants in the conservation of ram semen. Acta Veterinaria Hungarica. 50:235-245.
SAS, Institute. (1996). SAS/STAT User’s Guide. Release 9.1. SAS Inst, Inc, Cary, NC.
Secer, S. Tekin, N. Bozkurt, Y. Bukan, N. and Akcay, E. (2004). Corrlation between biochemical and spermatological parameter in Rainbow trout semen. Aquaculture. 56:274-280.
Smith, J.T. Mayer, D.T. and Herman, H.A. (1954). A comparison of the ability of certain egg yolk diluents to maintain optimum osmotic conations during the storage of bull semen. Journal of Dairy Science. 37:684-690.
Sonmez, M. and Demirci, E. (2004). The effect of ascorbic acid on the freeze ability of ram semen diluted with extenders. Containing different proportions of glycerol. Turkish Journal of Veterinary Animal Science. 28:893-899.
Trimeche, A. Anton, A.M. Renard, P. Gandemer, G. and Tainturie, D. (1996). Quail egg yolk: a novel cryoprotectant for the freeze preservation of Poitou jackass sperm. Cryobiology. 34:385–393.
Vishwanath, R. Shannon, P. and Curson, B. (1992). Cationic extracts of egg yolk and their effects on motility, survival and fertilizing ability of bull sperm. Animal Reproduction Science. 29:185-194.
Watson, P.F. and Martin, I.C.A. (1975). The influence of some fractions of egg yolk on the survival of ram spermatozoa at 5C. Australian Journal of Biological Sciences. 28:145-52.
Wilhelm, K. Graham, J. and Squires, E. (1996). Comparison of the fertility of cryopreserved stallion spermatozoa with sperm motion analyses, flow cytometric evaluation, and zona-free hamster oocyte penetration. Theriogenology. 46:559-578.
Witte, T.S. and Schafer-Somi, S. (2007). Involvement of cholesterol, calcium and progesterone in the induction of capacitation and acrosome reaction of mammalian spermatozoa. Animal Reproduction Science. 102:181–193.