نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مراغه

چکیده

این تحقیق به منظور تعیین اثرات استفاده از سطوح افزایشی پودر شبدر بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های خون مرغ‌های تخم‌گذار انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 192 قطعه مرغ تخم‌گذار سویة های‌ لاین (W36) از سن 65 تا 77 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه مرغ) اجراء گردید. جیره‌های آزمایشی عبارت بودند از: 1) تیمار شاهد (بدون استفاده از پودر شبدر)، 2) جیرۀ حاوی 1 درصد پودر شبدر، 3) جیرۀ حاوی 2 درصد پودر شبدر، و 4) جیرۀ حاوی 3 درصد پودر شبدر. استفاده از پودر شبدر در جیره‌های غذایی مرغ‌های تخم‌گذار اثرات معنی‌دار بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های ایمنی خون مرغ‌ها داشت (05/0>P). بیشترین مقادیر وزن تخم‌مرغ، تولید توده‌ای، بالاترین درصد تولید تخم‌مرغ، بهترین ضریب تبدیل غذایی، کمترین هزینۀ خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم‌مرغ تولیدی، بیشترین درصد سفیدۀ تخم‌مرغ، کمترین سطوح آلبومین، اسید اوریک و گلبول‌های قرمز خون با استفاده از 3 درصد پودر شبدر در جیره‌‌ها بدست آمد. کمترین سطح تری‌‌گلیسرید و پروتئین کل خون با جیرۀ حاوی 1 درصد پودر شبدر مشاهده شد. در مرغ‌های تخم‌گذار استفاده از 3 درصد پودر شبدر موجب بهبود عملکرد، صفات کیفی تخم‌‌مرغ، تغییر سطح فراسنجه‌های خونی می‌‌گردد.

کلیدواژه‌ها

Afraz, F., Lotfollahian, H., Tohidian, M.T., Mirabdolbaاi J. and Fazaeli, H. (1983). Comparative study on different levels of alfalfa and berseem clover meal in rations of broiler. Pajouhesh and Sazandegi. 56: 99-103.
AOAC. 1994. Official Methods of Analysis of the Association of official analytical. Eds. Washington DC.
Arif, M., Mian, M.A. and Durani, F.R. (2003) Effect of different dietary levels of Egyptian clover on broiler performance. Pakistan Journal of Biological Science. 3 (7): 1086-1087.
Farkhoy, M., Sigharody, F. and Niknafas, F. (1994) Poultry breeding. 2ed. Coasar Publication. pp: 150-266.
Gangwar, P.G. and Mohan, G. (1973) The effects of feeding different levels of berseem leaf meal on growth patterns in chickens. Indian Veterinary Journal. 50: 76-78.
Holder, D.P. and Burdick, D. (1980) Use of clover in broiler starter rations. Poultry Science. 59: 2355-2357.
Jadiry, N., Nobakht, A. and Mehmannavaz, Y. (2011)  Investigation the effects of using of Satureja hortensis L., Ziziphora tenuir L., Urtica dioica L. and their different mixtures on yield, egg quality, blood and immunity parameters of laying hens. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants. 27 (1): 11-24.
National Research Council. (1994) Nutrient requirements of poultry. 9th Rev.ed.NationalAcademy  Press. Washington. DC.
Nazifi, S. (1997) Hematology and clinical biochemistry of birds. First Edition. ShirazUniversity Publication. pp: 173-290.
Nobakht, A. and Mehmannavaz, Y. (2010) Investigation the effects of using ofThymus  vulgaris, Lamiaceae menthapiperita, Oreganum valgare medicinal plants on performance, egg quality, blood and immunity parameters of laying hens. Iranian Journal of Animal Science. 41: 129-136.
Nobakht, A., Safamehr, A. R. Norany, J. and Moggaddam, M. (2011) The effects of different levels of pennyroyal medicinal plant on performance of broilers and laying hens. Pajouhesh and Sazandegi. 92: 41-51.
Samsam shariat, S. H. (2004) Collection of Medicinal herbs. Many Publication. pp-276.
SAS Institute. (2005) SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC. pp: 126-178.
Sayiedpiran S.A., Nobakht A. and Khodaei, S. (2011) The effects of using of probiotic, organic acid and blends of some medicinal herbs on performance, egg quality, blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Veterinary Journal. 5: 1111-1122.
Shehata, M., El- Ashry, M.A. El-Alaily, H. Soliman, H. and El-Zeine, M. (1981) Nutritive value of leaf protein prepared from berseem for chicks. Research Bulletin. Ain-sham University. pp - 1636.
Sturkie, P.D. (1995) Avian physiology. (4thed). Springer Verlag. New York. pp: 115-270.
Valizadeh, M. and Moghaddam M. (1984) Experimental designs in agriculture. Pistaz Elem Press. pp: 90-105.