نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

2 استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

چکیده

در این آزمایش، مقایسه اثرات عصاره‌های اتانولی آویشن و رزماری بر خصوصیات عملکردی، فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون، ریخت شناسی روده کوچک در جوجه‌های گوشتی مبتلا به آفلاتوکسیکوزیس مزمن انجام شد. بدین منظور، از 300 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی استفاده شد، در قالب 4 گروه آزمایشی شامل: گروه آزمایشی اول، شاهد منفی: (جیره پایه بدون آفلاتوکسینB1)؛ گروه آزمایشی دوم، شاهد مثبت (جیره پایه آلوده با آفلاتوکسین B1 به میزان 600 میکروگرم بر کیلوگرم؛ گروه آزمایشی سوم، شاهد منفی همراه با افزودنی‌های گیاهی (جیره پایه همراه با مخلوطی از عصاره‌های اتانولی آویشن و رزماری، هر کدام به میزان500 میلی‌گرم بر کیلوگرم) و گروه آزمایشی چهارم، شاهد مثبت همراه با افزودنی های گیاهی (جیره پایه آلوده با آفلاتوکسین B1 به میزان 600 میکروگرم بر کیلوگرم به همراه مخلوط عصاره‌های آویشن و رزماری، هر کدام به میزان 500 میلی‌گرم بر کیلوگرم). برای هر گروه آزمایشی از 5 تکرار و در هر تکرار 15 قطعه جوجه گوشتی استفاده شد. نتایج حاصل از این بررسی مشخص کرد به کارگیری مخلوط عصاره‌های آویشن و رزماری با غلظت 1000 میلی‌گرم بر کیلوگرم در جوجه‌های مبتلا به آفلاتوکسیکوزیس مزمن به طور معنی‌داری در افزایش وزن جوجه‌ها، کاهش ضریب تبدیل غذایی، کاهش تلفات، افزایش ارتفاع ویلی‌ها و کاهش تعداد سلول‌های گابلت روده باریک نسبت به گروه آزمایشی دریافت کننده سم اثر گذار بوده و در کاهش آنزیم‌های کبدی (ALT، GGT، ALP) و لیپوپروتئین با چگالی کم و افزایش لیپوپروتئین با چگالی بالا در سرم خون، به طور معنی‌داری موثر است (05/0P≤).

کلیدواژه‌ها

کندلوسی، م.ح. و میرزایی آقجه قشلاق، ف. (1391). اثر پروبیوتیک ساکارومایسس سرویسیه و اسید آلی بر عملکرد و مورفولوژی روده کوچک در جوجه­های گوشتی، پژوهش­های تولیدات دامی، 3(6): 34-25.
شهنازی، س.، خلیقی سیگارودی،ف.، اجنی، ی.، یزدانی، د.، اهوازی، م. و تقی زاده، ف. (1386). بررسی ترکیب­های شیمیایی و خواص ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه آویشن تالشی(Thymustrautvetteri). فصلنامه گیاهان دارویی، 6(3): 89-80.
عابدینی سانیجی، م. و شریعتمداری، ف. (1390). مقایسه اثر گیاهان دارویی، اسید آلی و آنتی بیوتیک در جیره حاوی جو و آنزیم بر عملکرد، فاکتورهای خونی، پاسخ ایمنی و مورفولوژی روده جوجه­های گوشتی، مجله تولیدات دام، 13:27-19
عطایی، ز.، عبدالهی، ح.، نادری پور، س. و محمدی نژاد، س. (1385). بررسی آزمایشگاهی اثر عصاره گیاهی بومادران، بابونه و ریوند بر قارچ کاندیدا البیکانس و باکتری­های شایع دهانی. مجله دندانپزشکی جامعه اسلامی دندانپزشکان ایران، 60: 31-25.
Bento, M.H.L., Makkar, H.P.S. and Acamovic T. (2005). Effect of mimosa tannin and pectin on microbial protein synthesis and gas production during in vitro fermentation of N-15 labelled maize shoots. Animal Feed Science Technology, 123: 365–377
Cabuk, M., Bozkurt, M., Alcicek, A., Akbas, Y. and Kucukyimaz K. (2006). Effect of a Herbal Essential Oil Mixture on Growth and Internal Organ Weight of Broiler from Young and Old Breeder Flock. Southern African Journal Animal Science, 36: 324 - 54.
Cao, G., Sofic, E. and Prior, R. (1997). Antioxidant and prooxidants behavior of flavonoids: structure activity relationships. Free Radicals Biological and Medicine, 22: 749–760.
Deabes, M., Neveen, H., Abou, E. and Lamia, T. (2011). In Vitro Inhibition of Growth and Aflatoxin B1 Production of Aspergillus Flavus Strain (ATCC 16872) by Various Medicinal Plant Essential Oils. Macedonian Journal of Medical Sciences, 15(4): 345-350.
Deans, S.G. and Svoboda K.P. (1990). The anti-microbial properties of marjoram (Origanum majorana L) volatile oils. Flavor Fragrance Journal, 15: 187-190.
Dersjant-Li, Y., Verstegen, M.W.A. and Gerrits W.J.J. (2003). The impact of low concentrations of aflatoxin, deoxynivalenol or fumonisin in diets on growing pigs and poultry. Nutritional Research Review, 16:223–239.
Devegowda, G. and Murthy, T.N.K. (2005). Mycotoxins: Their effects in poultry and some practical solutions. In The Mycotoxin Blue Book; Diaz, D.E., Ed.; Nottingham University Press: Nottingham, UK, pp: 25–56.
Duncan, D.B. 1995. Multiple range and multiple F tests. Biometrics.11. pp:1-42.
Edrington, T., Kubena, L., Harvey, R. and Rottinghaus, G. (1997). Influence of a superactivated charcoal on the toxic effects of aflatoxin or T-2 toxin in growing broilers. Poultry Science, 76: 1205–1211.
Eralsan, G., Essz, D., Akdogan, M., Sahindokuyucu, F. and Altrintas, L. (2005). The effects of aflatoxin and sodium bentonite and alone on some blood electrolyte levels in broiler chickens. Turkey Veterinery lik ve Hayvanclk Dergisi, 29: 601-605.
Fernandez, A., Verde, M.T., Gascon, M., Ramos, J., Gomez, J., Luco, D.F. (1994). Variations of clinical biochemical parameters of laying hens and broiler chickens fed aflatoxin-containing feed. Avian Pathology, 23: 37-47
Foo, L.Y., Lu, Y., Howell, A.B. and Vorsa, N. (2000). The structure of cranberry proanthocyanidins which inhibit adherence of uropathogenic P-fimbriated Escherichia coli in vitro. Phytochemistry, 54: 173–181.
Girish, C.K., and Devegowda, G. (2004). Evaluation of modified glucomannan (Mycosorb) and HSCAS to ameliorate the individual and combined toxicity of aflatoxin and T-2 toxin in broiler chickens. Australian Poultry Science, 16: 126-129.
Hedayati, M., Manafi, M., Yari, M. and Mousavipour, S.V. (2014). Commercial Broilers Exposed to Aflatoxin B1: Efficacy of a Commercial Mycotoxin Binder on Internal Organ Weights, Biochemical Traits and Mortality, International Journal of Agriculture and Forestry, 4(5): 351-358.
Hoehler, D. and Marquardt, R.R. (1996). Influence of vitamins E and C on the toxic effect of ochratoxin A and T-2 toxin in chicks.  Poultry Science, 65: 1508-1515.
Horvathova, E., Slamenova, D. and Navarova, J. (2010). Administration of rosemary essential oil enhances resistance of rat hepatocytes against DNA-damaging oxidative agents. Food Chemistry, 123: 151-156.
Kermanshahi, H., Akbari, M.R. and Afzali N. (2007). Effect of low-level administration of aflatoxin B1 into diet on performance and activity of some blood enzymes in broiler chickens. Journal Science Technical Agriculture Natural Resource, 11: 443-450.
Kubena, L.F., Harvey, R.B., Bailey, R.H., Buckley, S.A. and Rottinghaus, G.E. (1998). Effects of a hydrated sodium calcium aluminosilicate (T-BindTM) on mycotoxicosis in young broilers chickens. Poultry Science, 77: 1502-1509.
Lee, K.W., Everts, H.H., Kappert, J., Wouterse, H., Frehner, M. and Beynen, A.C. (2004). Cinnamanaldehyde, but not thymol, counteracts the carboxymethyl cellulose-induced growth depression in female broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 3, 608-612.
Liu, Y. L., Meng, G.Q., Wang, H.R., Zhu, H.L., Hou, Y.Q. and Wang, W.J. (2011). Effect of three mycotoxin adsorbents on growth performance, nutrient retention and meat quality in broilers fed on mould-contaminated feed. British Poultry Science, 52: 255—263.
Loliger, J. (1991). Use of antioxidants in food. In O.I. Aruoma & B. Halliwell (Eds.), Free radicals and food additives London: Taylor & Francis, pp: 121–150.
Manafi, M., Narayana-Swamy, H.D. and Pirany, N. (2009). In vitro binding ability of mycotoxin binder in commercial broiler feed. African Journal of Agricultural Research, 4(2): 141-143.