نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام

2 استاد دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده علوم دامی و شیلات

3 دانشیار دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده علوم دامی و شیلات

چکیده

در این آزمایش برای اولین بار در ایران با طراحی، ساخت و استفاده از دستگاه فعالیت سنج خودکار جویدن، برای سنجش رفتار تغذیه‌ای دام مورد ارزیابی قرار گرفت. 8 راس گاو هلشتاین مشابه با توجه به مرحله تولید، وزن، سن، نژاد و سلامت، در قالب طرح چرخشی 2×2 و در دو دوره آزمایش 21 روزه استفاده شد. شیوه به‌دست آوردن فعالیت جویدن به روش چشمی و دستگاه ثبت خودکار جویدن معنی‌دار نبود و بالا بودن سطوح معنی‌داری آن نشان دهنده صحت کارکرد دستگاه است. میزان جابه‌جایی حرکات فک در زمان مصرف خوراک، با افزایش اندازه ذرات علوفه یونجه خشک، کاهش پیدا کرد. تعداد حرکات فک در یک دقیقه مصرف خوراک در بین دو تیمار تغذیه‌ای از لحاظ آماری معنی‌دار نبود (1302/0=P). میزان جابجایی فک حیوان در یک ثانیه در زمان مصرف خوراک با افزایش اندازه ذرات یونجه خوراک کاهش پیدا کرد. میزان جابه‌جایی فک در هر بار باز و بسته شدن فک در زمان مصرف خوراک با افزایش اندازه ذرات علوفه جیره، کاهش پیدا کرد. تعداد جوش در هر ثانیه برای جیره حاوی ذرات کوتاه‌تر یونجه خشک 36/1 و برای ذرات درشت‌تر یونجه خشک 33/1 بار بود که به لحاظ آماری تفاوت معنی‌داری نداشتند (1491/0=P).

کلیدواژه‌ها

Allen, M.S. (2000). Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science. 83:1598–1624.
Armentano, L. and Pereira, M. (1997) Measuring the effectiveness of fiber by animal response trial. Journal of Dairy Science. 80:1416-1425.
Baumont, R., Doreau, M., Ingrand, S. and Veissier, I. (2006). Feeding and mastication behaviour in ruminants. In: Feeding in domestic vertebrates: from structure to behaviour (ed: Bels, V.), 84- 107. Cabi International. Wallingford, UK.
Beauchemin, K.A., and Buchanan-Smith, J.G. (1989). Effects of dietary neutral detergent fiber concentration and supplementary long hay on chewing activities and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science. 72:2288.
Beauchemin, K.A., Zelin, S., Genner, D., Buchanan-Smith, J.G. (1989). An automatic system for quantification of eating and ruminating activities of dairy cattle housed in stalls. Journal of Dairy Science. 72:2746-2759.
Chambers, A.R.M., Hodgson, J., Milne, J.A. (1981). The development and use of equipment for the automatic recording of ingestive behaviour in sheep and cattle. Grass Forage Science. 36, 97–105.
Derrick, R.W., Moseley, G., Wilman, D. (1993). Intake, by sheep, and digestibility of chickweed, dandelion, dock, ribwort and spurrey, compared with perennial ryegrass. Journal of Agricultural Science, Cambridge 120, 51-61.
DeVries, T.J., Keyserlingk, M.A.G.von., Weary, D.M., Beauchemin, K.A. (2003). Technical Note: Validation of a system for monitoring feeding behavior of dairy cows. Journal of Dairy Science. 86:3571-3574.
Kononoff, P.J., Heinrichs, A.J., and Buckmaster, D.R. (2003). Modification of Penn State forage and total mixed ration particle separator and the effects of moisture content on its measurements. Journal of Dairy Science. 86:1858–1863.
Kononoff, P.J., Heinrichs, J., and Varga, G. (2002). Using manure evaluation to enhance dairy cattle nutrition. Department of Dairy and Animal Science.www.das.psu.edu/teamdairy/
Krause, K.M., Combs, D.K., and Beauchemin, K.A. (2002). Effects of forage particle size and grain fermentability in midlactation cows. I. Milk production and diet digestibility. Journal of Dairy Science. 85:1936–1946.
Lammers, B.P., Buckmaster, D.R., and Heinrichs, A.J. (1996). A simple method for the analysis of particle sizes of forage and total mixed rations. Journal of Dairy Science. 79:922–928.
Matsui, K., and Okubo, T. (1991). A method for quantification of jaw movements suitable for use on free ranging cattle. Applied Animal Behaviour Science. 32:107–116.
Mertens, D.R. (1997). Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cows. Journal of Dairy Science. 80:1463–1481.
NRC. (2001). Nutrient requirements of dairy cattle. 7th ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
Penning, P.D. (1983). A technique to record automatically some aspects of grazing and ruminating behavior in sheep. Grass and Forage Science. 38:89-96.
Robinson P.H., Mcqueen R.E. (1992). Influence of rumen fermentable neutral detergent fiber levels on feed intake and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science. 75: 520-532.
SAS Institute Incorporated. (2000). SAS Software, release 8.1. SAS Institute Incorporated, Cary, NC, USA.
Stobbs, T.H., Cowper, L.J. (1972). Automatic measurement of the jaw movements of dairy cows during grazing and rumination. Tropical Grasslands 6, 107–112.
Teimouri, Y.A.T., Valizadeh, R., Naserian, A., Christensen, D.A., Yu, P., and Shahroodi, F.E. (2004). Effects of alfalfa particle size and specific gravity on chewing activity, digestibility, and performance of Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science. 87:3912–3924.
Ungar, E.D., Rutter, S.M. (2006). Classifying cattle jaw movements: Comparing IGER Behaviour Recorder and acoustic techniques. Applied Animal Behaviour Science. 98, 11–27.
Yang, W.Z., and Beauchemin, K.A. (2006). Physically Effective Fiber: Method of Determination and Effects on Chewing, Ruminal Acidosis, and Digestion by Dairy Cows. Journal of Dairy Science. 89: 2618–2633.
Yang, W.Z., and Beauchemin, K.A. (2007). Altering physically effective fiber intake through forage proportion and particle length: Chewing and ruminal pH. Journal of Dairy Science. 90:2826–2838.
Zebeli, Q., Tafaj, M., Junck, B., Mansmann, D., Steingass, H., and Drochner, W. (2008). Evaluation of the effects of dietary particle fractions on fermentation profile and concentration of microbiota in the rumen of dairy cows fed grass silage-based diets. Archives of animal nutrition. 62:230–240.