نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی (استادیار بخش تحقیقات تغذیه و فیزیولوژی دام)، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

2 عضو هیئت علمی (دانشیار بخش تحقیقات تغذیه و فیزیولوژی دام)، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

چکیده

به منظور تعیین نیاز اسید آمینه لیزین جوجه­های گوشتی آرین 386 در دوره پایانی (42-28 روزگی) با استفاده از ارزیابی پاسخ­های عملکردی، آزمایشی با استفاده از 720  قطعه جوجه گوشتی آرین در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش سطح لیزین کل(76/0، 86/0، 96/0، 06/1، 16/1 و 26/1درصد جیره)، شش تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار در سن 42-28  روزگی انجام شد. در طول دوره آزمایش، میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر سطوح لیزین قرار گرفت(05/0>p)، بالاترین میانگین افزایش وزن روزانه و بهترین ضریب تبدیل غذائی مربوط به تیمار 96/0 درصد لیزین کل در جیره بود ولی میانگین خوراک مصرفی روزانه و درصد ماندگاری تحت تأثیر سطوح مختلف لیزین قرار نگرفت. نیاز لیزین در دوره پایانی با استفاده از روش خط شکسته و معادله درجه دوم برای افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک برازش شد. نیاز لیزین کل در این دوره با استفاده از روش خط شکسته برای افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل به ترتیب 87/0 و 90/0 درصد تعیین گردید، با توجه به اینکه بیشترین افزایش وزن روزانه، بهترین ضریب تبدیل غذائی و بالاترین درصد ماندگاری جوجه­های گوشتی آرین با جیره غذائی حاوی 96/0 درصد لیزین کل بدست آمد و نیاز برآورد شده با استفاده از روش خط شکسته نیز با در نظر گرفتن ضریب اطمینان به این عدد نزدیک می باشد، لذا نیاز لیزین کل جوجه­های گوشتی آرین در دوره پایانی (42-28 روزگی) 96/0 توصیه می گردد.

کلیدواژه‌ها

دستار، ب.، گلیان، الف.، دانش مسگران، م.، افتخاری شاهرودی، ف.، و کرمانشاهی. ح. (1383). تعیین احتیاجات لیزین و اسید آمینه گوگرددار قابل هضم جوجه های گوشتی در مرحله اول رشد. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 4، ص ص. 109-99.
راشکی، م.، دستار، ب.، جعفری آهنگری، ی.، حسنی، س. ف.، و شمس شرق، م. (1385). بررسی عملکرد تولیدی جوجه­های گوشتی در پاسخ به میزان لیزین و زمان تعویض جیره­های آغازین و پایانی. مجله علمی کشاورزی. شماره 3، ص ص. 110-103.
زاغری، م. (1381). تعیین نیاز لیزین قابل هضم در جوجه­های گوشتی آرین و استفاده از معیار قابلیت هضم در توازن اسیدآمینه جیره جوجه های گوشتی. رساله دکتری. دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
مهری، م.، نصیری­مقدم، ح.، کرمانشاهی، ح.، و دانش­مسگران، م. (1391). برآورد و مقایسه احتیاجات لیزین قابل هضم  درجوجه­های گوشتی راس 308 و کاب 500. نشریه پژوهش­ های علوم دامی ایران،  شماره 4، ص ص. 282-274.
  Aburto, A., Vazquez, M., and Dale, N. M.  (1998). Strategies for utilizing over processed soybean meal: II. Lysine supplementation.  Journal of AppliedPoultry Research,  7(2):196-201.
Baker, D. H., Batal, A. B.,  Parr, T. M.,  Augspurger, N. R.,  and Parsons, C. M. (2002). Ideal ratio (relative to lysine) of tryptophan, threonine, isoleucine, and valine for chicks during the second and third weeks posthatch. Poultry Science. 81:485-494.
Baker, D. H. (1997). Ideal Amino Acid profiles for swine and poultry and their application. Biokyowa Technical Review. 9:1-24.
Dasgupta, M., Shaekey, J. R., and Wu, G. (2005). Inadequate intakes of indispensable amino acids among homebound older adult. Journal of Nutrition. 24(1):85-99.
Dozier, W. A., Corzo, A., Kidd, M. T., Tillman, P. B., and Branton, S. L.  (2009). Digestible lysine requirements of male and female broilers from fourteen to twenty eight days of age. Poultry Science. 88:1676–1682.
Hiramato, K., Muramatsu, T., and Okumura, J. (1990). Effect of methionine and     lysine deficiencies on protein synthesis in the liver and oviduct and in the whole body of laying hens. Poultry Science. 69:84-89.
Kerr, B. J., Kidd, M. T., Halpan, K. M.  Mcward., G. W.  and Quarles. C. L.  (1999). Lysine level increases live performance and breast yield in male broiler. Journal of AppliedPoultry Research. 8:381-390.
Kidd, M.T, Kerr, B.J.  Halpin, K.M.  McWard., G. W.  and Quarles. C. L. (1998).   Lysine levels in starter and grower- finisher diets affect broiler performance and carcass traits. Journal of Applied Poultry Research. 7:351–358.
 Lemme, A. (2003). The ideal protein concept in broiler nutrition. Experimental data on varying dietary ideal protein levels. Amino News. 4:7-14.
Marcos, B., and Waldroup, P. W. (2006). Interaction between levels of methionine and lysine in broiler diets change at typical industry intervals. International Journal of Poultry Science. 5(11):1008-1015.
Mejia, L., Tillman, P. B.,  Zumwalt, C. D.,  and Corzo. A. (2012). Assessment of the threonine-to-lysine ratio of male broilers from 35 to 49 days of age.  Applied Poultry Research. 21:235-242.
 Mukhtar, A. M., Mekkawi, A. and Tigani. M. EL. (2007). The effect of feeding increasing levels of synthetic lysine and methionine in broiler chicks. Research Journal of Animal and Veterinary Sciences. 2:18–20.
National Research Council. (1994). Nutrient requirement of poultry. 9 th rev. ed., National Academy Press, Washington, Dc.
Osti, N. P., and Pandey. S. B. (2004). Methionine and lysine supplementation in low quality feed ingredient based diets on the performance of broiler chicken. Fourth national conference on science and technology, Royal nepal academy of science and technology, Kathmandu, Nepal, March 23-26.
Panda, A. K., Rama Rao S. V., Raju, M. V. L. N.,  Lavanya, G., Pradeep Kumar Reddy, E., and Shyam Sunder, G.  (2011). Early growth response of broilers to dietary lysine at fixed ratio to crude protein and essential amino acids. Asian Australian Journal of Animal Science. 24:1623-1628.
Rezaei, M., and Nasiri Moghadam, H. (2004). The effect of dietary protein and lysine levels on broilers performance carcass characteristics and N- excretion. International Journal of  Poultry Science. 3(2):148-152.
SAS. (2001). Statistical Analysis System, Version 9. Cary, NC: SAS Institute Inc.
SPSS. (2012). SPSS Statistics for windows, Version 20. Chicago: SPSS Inc.