نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

2 استاد گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

3 استاد مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

چکیده

علوفه آرتیچوک (معروف به سیب‌زمینی‌ترشی) در مرحله شروع گلدهی درو شد و پس از چاپر نمودن با سه سطح صفر، پنج و 10 درصد ملاس (در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و پنج تکرار) در سیلوهای آزمایشگاهی سیلو گردید. پس از گذشت 60 روز، سیلوها باز شد و ضمن نمونه‌برداری، مورد ارزیابی قرار گرفتند. ارزیابی ظاهری علوفه سیلو شده با استفاده از شاخص‌های بو، بافت و رنگ مواد سیلو شده صورت گرفت. بلافاصله پس از نمونه‌برداری نسبت به تعیین pH و ماده خشک اقدام گردید. نیتروژن آمونیاکی، اسیدهای آلی و ترکیبات شیمیایی نمونه‌ها نیز اندازه‌گیری شد. در ارزیابی ظاهری، بوی تخمیر مناسب، عدم تغییر در ساختمان برگ و ساقه و نداشتن چسبندگی و ثابت ماندن رنگ اصلی گیاه مشاهده گردید. با افزایش سطوح ملاس، میزان pH، نیتروژن آمونیاکی، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی به صورت خطی کاهش یافت، اما میزان ماده خشک، ماده آلی و کربوهیدرات‌های محلول در آب به صورت خطی افزایش یافت (01/0P<). با افزایش سطح ملاس غلظت اسید استیک کاهش یافت (01/0P=) اما غلظت اسید لاکتیک و اسید بوتیریک تحت تأثیر قرار نگرفت. به طورکلی می‌توان چنین نتیجه‌گیری نمود که شاخص‌های اصلی (اسید لاکتیک و pH) در سیلاژهای آزمایشی مشابه و قابل قبول بود. بنا براین میزان کربوهیدرات محلول در علوفه آرتیچوک، در مرحله گلدهی، برای تخمیر سیلویی کافی بوده و می‌توان از آن سیلاژ قابل قبولی تهیه نمود.

کلیدواژه‌ها

علیخانی، م.، اسدی، ع.، قربانی، غ.ر.، و صادقی، ن. (1383). اثر ملاس، اوره و تلقیح باکتریایی بر ترکیب شیمیایی و تجزیه­پذیری آفتابگردان سیلو شده. مجموعه مقالات اولین کنگره علوم دامی و آبزیان کشور. دانشگاه تهران، دانشکده­های کشاورزی و منابع طبیعی. جلد اول: 127-124.
فضائلی،ح.،  عرب نصر­ت آبادی، م.، کرکودی، ک.،  و میرهادی، س.ا.  (1388). بررسی ارزش غذایی سطوح مختلف علوفه سیب­زمینی­ترشی و یونجه با روش­های برون تنی و درون تنی (گوسفند). علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. سال 13، شماره 46، صص. 173-163.
 Adesogan, A.T., Krueger, N., Salawu, M.B., Dean, D.B., and Staples, C.R.  (2004). The Influence of treatment with dual purpose bacterial inoculants or soluble carbohydrates on the fermentation and aerobic stability of Bermuda grass. J. Dairy Sci. 87: 3407-3416.
AFIA. (2011). Laboratory Methods Manual. Australian Fodder Industry Association. Inc. Publication No. 03/001.
Aikhodzhaeva, N., and Vakil, M.M. (2003). Carbohydrates and proteins from Helianthus tuberosus. Chem. Nut. Comp. 39(3): 312-313.
Aksu, T., Baytok, E., Karsli, A., and Muruz, H. (2006). Effects of formic acid, molasses and inoculants additives on corn silage composition, organic matter digestibility and microbial protein synthesis in ship. Small Rumin. Res. 61:29-33.
Alli, I., Fairbairn, R., Noroozi, E., and Baker, B.E. (2006). The effects of molasses on the fermentation of chopped whole-plant leucaena. J. Sci. Food Agric. 35: 285-289.
AOAC. (2000). Official methods of analysis, 15th Edition. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC. USA.
Borker, S.B., and Sumerson, W.H. (1947). The colorimetric determination of lactic acid in biological material. J. Biol. Chem. 138:535-554.
Carpintero, M.C., Holding, A.J., and McDonald, P. (1969). Fermentation studies on lucerne. J. Sci. Food Agric. 20:677-681.
Chamberlain, A.T., and Wilkinson, J.M. (2000).  Feeding the dairy cow. 2nd Edition. Chalcombe publication, Lincoln, UK.
Collins M., and Owens, V.N. (2003). Preservation of forage as hay and silage. In: Barnes RF, et al., editors. Forages: An Introduction to Grassland Agriculture. 6th Ed. Vol. 1. Iowa State Press; Ames, IA, USA: 2003. pp. 443–471.
Daniele de J.F., Rogério de P.L., Anderson de M.Z., Edson, M.S., Cristina, M.V., Guilherme A.R. (2001). Silage fermentation and chemical composition of elephant grass inoculated with rumen strains of Streptococcus bovis. Anim. Feed Sci. Technol. 183:22-28.
Downing, T.W.,  Buyserie, A., Gamroth, M., and French, P. (2008). Effect of water soluble carbohydrates on fermentation characteristics of ensiled perennial ryegrass. Prof. Anim. Sci. 24:3539.
Dubois, M., Gilles, K.A., Hamilton, J.K., Rebers, P.A., and Smith, F. (1956). Colorimetric method for determination of sugar and related substances. Analytical chem. 25:350-356.
Fondevila, M., Guada, J.A., Gasa, J., and Castrillo, C. (1994). Tomato pomas as protein supplement for growing lambs. Small Rumin. Res. 13:117-128.
Haigh, P.M., (1990). Effect of herbage water-soluble carbohydrate content and weather conditions at ensilage on the fermentation of grass silages made on commercial farms. G. F. Sci. 45:263–271.
Hay, R.K.M., and Offer, N.W. (1992). Helianthus tuberosus as an alternative forage crop for cool maritime regions: Apreliminary study of the yield and nutritional quality of shoot tissues from perennial stands. J. Sci. Food Agric. 60:213-221.
Hersom, M., and Kunkle, W.E. (2011). Harvesting, storing, and feeding forages as round bale silage. University of Florida, IFAS Extension; Gainesville, Fl, USA: 2011. Publication No: AN145.
Islam, M., Enishi, O., Purnomoadi, A., Higuchi, K., Takusari, N., and Terada, T. (2001). Energy and protein utilization by goats fed Italian ryegrass silage treated with molasses, urea, cellulase or cellulase + lactic acid bacteria. Small Rumin. Res. 42:49-60.
Jones, C.M., Heinrichs, A.J., Roth, G.W., and Ishler, V.A. (2004). Extension associate from harvest to feed: Understanding silage management. The Pennsylvania state university.
Karasahin, M., (2014). Effects of different irrigation methods and plant densities on silage quality parameters of PR 31Y43 hybrid corn cultivar (Zea mays L. var.indentata [Sturtev.] L.H. Bailey). Chil. J. Agric. Res. 74(1):105-110.
Khan, M. A., Sarwar, M., Nisa, M., Iqbal, Z., Khan, M.S., Lee, W.S., Lee, H.J., and Kim, H.S. (2006). Chemical composition, in situ digestion kinetics and feeding value of oat grass (Avena sativa) ensiled with molasses for Nili-Ravi Buffaloes. A. Aust. J. Anim. Sci. 19:1127-1133.
Kosaric, N., Cosentino, G.P., Wieczorek, A., and Duvnjak, Z. (1984). The Jerusalem artichoke as an agricultural crop. Biomass. 5:1-36.
Kosaric. N., Wieczorek, A., Cosentin, G.P., and Duvnjak, Z. (1985). Industrial processing and products from the Jerusalem artichoke. Adv. Biochem. Eng. Biotech. 32:1-24.   
Liu, Q., Chen, M., Zhang, J., Shi, S., and Cai, Y. (2012). Characteristics of isolated lactic acid bacteria and their effectiveness to improve stylo (Stylosanthes guianensis Sw.) silage quality at various temperatures. Anim.  Sci. J. 83:128-135.
McDonald, P., Henderson, A.R., and. Heren, S.J.E. (1991). The biochemistry of silage. 2nded. chalcombePub. Abersyth. U K.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., and Morgan, C.A. (1995). Anim. Nutr. Fifth Edition. Longman scientific and technical, New York. USA.
Oni, A.O., Sowande, O.S., Oni, O.O., Aderinboye, R.Y., Dele, P.A., Ojo, V.O.A., Arigbede, O.M., and Onwuka, C.F.I. (2014). Effect of additives on fermentation of cassava leaf silage and ruminal fluid of vest African awarf goats. Archive Zootec.  63 (243):449-459. 
Paolini, R., Principi, M., Del Puglia, S., and Rocchi, C. (1998). The effect of harvest time and mechanical weed control on the yield of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.). Ital. J. Agron. 2(2): 91-99.
Prabhu, D.R., and Robert, M.H. (1985).  Extraction of a high-protein isolate from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) tops and evaluation of its nutrition potential. J. Agric. Food Chem. 33:31-33.

Rakhimov, D.A., Arifkhodzhaev, A.O., Mezhlumyan, O.M., Yuldashev, L.G., and Rozikova, U.A. (2003). Carbohydrates and protein from Helianthus tuberosus. Chem. Natur. Comp. 39(3):312-313.

Rawate, P.D., and Hill, R.M. (1985). Extraction of a high-potential from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) tops and evaluation of its nutrition potential. J. Agric. Food Chem. 33:29-31.
Rezaei, J., Rouzbehan, Y., and Fazaeli, H. (2009). Nutritive value of fresh and ensiled amaranth (Amaranthus hypochondriacus) treated with different levels of molasses. Anim. Feed Sci. Technol. 151(1-2):153-160.
Rigueira, J.P.S., Pereira, O.G., Ribeiro, K.G., Mantovani1, H.C., and Agarussi, M.C.N. (2013). The chemical composition, fermentation profile, and microbial populations in tropical grass silages. Rev. Brasi. Zootec .42(9):612-621.
SAS. (2000). Statistical Analysis Systems/SAS, STAT User's guide Statistics. Version 9.1. Cary, Institute: USA.
Seiler, G.J., (1988). Nitrogen and mineral content of selected wild and cultivated genotypes of Jerusalem artichoke. Agron. J. 80:681-687.
Silveira, A.C., (1975). Técnica para produção de silagem. Simpósio sobre manejo de pastagens, Anais. FEALQ. Piracicaba. pp. 156-186.
Smith, D., (1968). Forage management physiology meeting. P. 54.univ, Illinois, Urbana.
Stewart, C.S., and Duncan, S.H. (1985). The effect of avoparcin on cellulolytic bacteria of the ovine rumen. J. Gen.  microbiol. 131:427-435.
Touqir, N.A., Ajmal Khan, M., Sarwar, M., Nisa, M., Lee, W.S., Lee, H.J., and Kim, H.S.  (2007). Feeding value of jumbo grass silage and mott grass silage for lactating buffaloes. Asian  Aust. J. Anim. Sci. 20:887-893.  
Valizadeh, R., Naserian A.A., and Vahmani, P. (2009). Influence of drying and ensiling pistachio by-products with urea and molasses on their chemical composition, tannin content and rumen degradability parameters. J. Anim. Vet. Adv. 8(11):2363-2368.
Van Soest, P.J., Robertson, J.B., and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74:3583-3597.
Wool Ford, M., (1984). The silage fermentation. Marcel Dekker Inc. 350p.
Wyse, D.L., and Wilfahrt, L. (1982). Todays weed: Jerusalem artichoke. Weeds Today. Spring. 14-16. 
Zubr, J., (1985). Biogas-energy potentials of energy crops and crop residues, in proceedings of bioenergy 84, Vol. III, Biomass Conversion, Gothenburg, Sweden. pp. 295-300.