نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

چکیده

در این آزمایش 1032 قطعه جوجه بلدرچین‌ژاپنی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی شامل 4 تیمار و هر تیمار در 3 تکرار به واحدهای آزمایشی اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره با غلظت پایین مواد مغذی (در سطح 95 درصد پیشنهاد (1994) NRC)، 2- جیره با غلظت در سطح پیشنهاد (1994) NRC و 3، 4- به ترتییب جیره‌های با غلظت 5 و 10 درصد بیش‌تر از سطح پیششنهادی (1994) NRC. افزایش در غلظت مواد مغذی منجربه بهبود در افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک شد. بهترین افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک در تیمار جیره‌ای 10 درصد بیش‌تر از سطح پیشنهادی (1994) NRC حاصل شد. مصرف خوراک منحصراً در دوره آغازین آزمایش تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار گرفت، به طوری‌که جوجه بلدرچین‌های با غلظت پایین مواد مغذی خوراک مصرفی کمتری را در مقایسه با سایر گروه‌ها از خود نشان دادند.به استثناء اوزان نسبی ران، پانکراس و سنگدان، سایر صفات مرتبط با لاشه تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. غلظت مواد مغذی جیره روی خصوصیات منحنی رشد جوجه بلدرچین‌های ژاپنی تاثیر‌گذار بود، به طوری‌که افزایش در غلظت منجر به افزایش در وزن بلوغ و ثابت نرخ رشد تخمینی توسط مدل رشدی گمپرتز شد که مؤید نتایج محققین قبل در خصوص ارتباط مستقیم بین اثرات محیطی با خصوصیات منحنی رشد جوجه بلدرچین‌های ژاپنی است. لذا، به دلیل تاثیرپذیری منحنی رشد از شرایط تغذیه‌ای متفاوت، بررسی بیشتر روی منحنی‌های رشد جوجه بلدرچین‌های پرورش یافته در شرایط تغدیه‌ای خاص به منظور انتخاب بهترین دام‌های مولد پیشنهاد می شود.

کلیدواژه‌ها

شکوهمند، م. (1387). پرورش بلدرچین، انتشارات نوربخش. ص 160.
دیانی ا، (1376). پرندگان خاورمیانه وخاورنزدیک، جلداول، چاپ دوم، انتشارات دانشگاه تهران: ص 184.
شیخ، ن.، مروج، م.، شیوازاد، م. و توحیدی، آ. (1391). اثرات سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد وخصوصیات لاشه بلدرچین­های ژاپنی. 1(2): 55-63.
یازرلو، م.، شریفی، س.د.، شریعتمداری، ف. و صالحی، ع. (1392). تعیین سطح مطلوب انرژی و پروتئین در جیره بلدرچین ژاپنی. 15(1): 1-10.
کیائی، م.م. و مدیر صانعی، م. (1380). تولید مثل در طیور، انتشارات دانشگاه تهران. ص 376.
Abdel, M.M.A. (2005). Effect of dietary energy on some productive and physiological traits in Japanese quail. Department of Animal Production, Faculty of Agriculture, Al-azhar University. PhD Thesis.
Abdel-Azeem, A.F. (2011). Influence of qualitative feed restriction on reproductive performance of Japanese quail hens. Egyptian Poultry Science Journal. 31: 883-897.
Angulo, E., Brufau, J., Miquel, A. and Garcia, E. (1993). Effect of diet concentration and pelleting on productive parameters of Japanese quail. Poultry Science. 72: 607-610.
Bertechini, A.G. (2006). Non ruminants nutrition. Lavras (City), UFLA (Federal University of Lavras). p: 301.
Caron, N., Minvelle, F., Desmarais, M. and Poste, L.M. (1990). Mass selection for 45-day body weight in Japanese quail: selection response, carcass composition, cooking Properties and sensory characteristics. Poultry Science. 69: 212-217.
Cohen, M. A., Ellis, S.M., Le Roux, C.W., Batterham, R.L., Park, A., Patterson, M., Frost, G. S., Ghatei, M.A. and Bloom, S.R. (2003). Oxyntomodulin suppresses appetite and reduces food intake in humans. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 88:4696–4701.
Correa, G.S.S., Silva, M.A., Correa, A.B., Fontes, D.O., Torres, R.A., Dionello, N.J.L., Santos, G.G. and Freitas, L.S. (2007). Crude protein and metabolizable energy requirements for EV1 meat type quail line. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinaria e Zootecnia. 59(3): 797-804.
Freitas, A.C., Fuentes, M.d.F.F., Freitas, E.R., Sucupira, F.S., Oliveira, B.C.M. and Espindola, G.B. (2006). Dietary crude protein and metabolizable energy levels for meat quails. Revista Brasileira de Zootecnia. 35: 1705-1710.
Gibbs, J., Young, R.C. and Smith G.P. (1973). Cholecystokinin decreases food intake in rats. Journal of Comparative and Physiological Psychology. 84:488–495.
Golian, A., Aami Azghadi, M. and Pilevar, M. (2010). Influence of various levels of energy and protein on performance and humoral immune responses in broiler chicks. Global Veterinaria. 4(5): 434-440.
Hancock, C.E., Bradford, G.D., Emmans, G.C. and Gous, R.M. (1995). The evaluation of the growth parameters of six strains of commercial broiler chickens. British Poultry Science. 36:247–264.
Kaur, S., Mandal, A. B., Singh, K.B. and Kadam, M.M. (2008). The response of Japanese quails (heavy body weight line) to dietary energy levels and graded essential amino acid levels on growth performance and immunocompetence. Livestock Science. 117: 255-260.
Jahanian, R. and Edriss, M. A. (2015). Metabolizable energy and crude protein requirements of two quail species. Journal of Animal and Plant Sciences. 25(3): 603-611.
Morton, G.T., Blevins, J.E., Williams, D.L., Niswender, K.D., Gelling, R.W., Rhodes, C.J., Baskim, D.G. and Schwartz, M.D. (2005). Leptin action in the forebrain regulates the hindbrain response to satiety signals. Journal of Clinical Investigation. 115: 703–710.
Mosaad, G.M.M. and Iben, C. (2009). Effect of dietary energy and protein levels on growth performance, carcass yield and some blood constituents of Japanese quails (Coturnix coturnix Japonica). Die Bodenkultur. 60 (4) 39-46.
Narinc, D.; Karaman, E.; Firat, M.Z. and Aksoy, T. (2010). Comparison of non-linear growth models to describe the growth in Japanese quail.Journal of Animal and Veterinary Advances. 9: 1961-1966.
NRC, (1994). Nutrient requirements of poultry, 9th revised edition. Washington, DC.
Panda, B. and Singh, P. (1990). Developments in processing quail meat and eggs. Poultry Science. 46: 219-230.
Parvin, N., Mandal, T.k., Saxena, V., Sarkar, S. and Saxena, A.K. (2010). Effect of increasing protein percentage feed on the performance and carcass characteristics of the broiler chicks. Asian Journal of Poultry Science. 4(2): 53-59.
Rajini, R.A. and Narahhari, D. (1998). Dietary protein and protein requirements of growing Japanese quails in the tropics. Indian Journal of Animal Sciences. 68(10): 1082-1086.
Reda, F.M., Ashour, E.A., Alagawany, M. and Abd El- Hack, M.E. (2015). Effects of Dietary Protein, Energy and Lysine Intake on Growth Performance and Carcass Characteristics of Growing Japanese Quails. Asian Journal of Poultry Science, 9: 155-164.
Rezende, M.J.M., Torres, A.F., Murata, L.S. and Garcia, J.A.S. and McManus, C.M. (2009). Determination of metabolizable energy value of corn with different average geometric diameters for European quails (coturnix coturnix coturnix). Brazilian Archives of Biology and Technology. 52(4): 981-984.
Liy, G., Dmnington, E.A. and Siegel, P.B. (1995). Growth related traits in body weight selected lines and their crosses reared under different nutritional regimens. British Journal of Poultry Science. 36: 209-219.
SAS Institute, (1995). SAS-User’s Guide: Statistics. Version 6.4th ed. SAS Institute Inc., Cary, NC., USA.
Schwartz, M.W., Woods, S.C., Porte, D., Seeley, R.J. and. Baskin, D.G. (2000). Central nervous system control of food intake. Nature. 404: 661–671.
Shrivastava, A.K. and Panda, B. (1999): A review of the nutrition of Japanese quail. Worlds Poultry Science Journal. 55: 73–81.
Tarasewicz, Z., Szczerbińska, D., Ligocki, M., Wiercińska, M., Majewska, D. and Romaniszyn, K. (2006). The effect of differentiated dietary protein level on the performance of breeder quails. Animal Science. 24(3): 207-216.