اثر منابع مختلف پودر چربی و فسفر بر عملکرد تولیدی و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی نر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد دانشگاه تهران

2 دکترای تخصصی دانشگاه تهران

چکیده

این آزمایش به منظور تعیین اثرات منابع مختلف پودر چربی و دو منبع فسفر بر عملکرد رشد و خصوصیات لاشه جوجه ‌های گوشتی در دوره رشد و پایانی، با 120 قطعه جوجه گوشتی نر سویه تجاری راس 308 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی به صورت فاکتوریل (سه منبع مختلف چربی × دو منبع فسفر) با شش تیمار و چهار تکرار انجام شد. منابع چربی شامل پودر چربی با منشا گیاهی، پودر چربی خالص پالم و پودر چربی مخلوط گیاهی - حیوانی و منابع فسفر شامل دی کلسیم فسفات و اسید فسفریک بودند. میانگین خوراک مصرفی روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در کل دوره پرورش تحت تاثیر منابع چربی قرار نگرفت (05/0P>). دو منبع دی کلسیم فسفات و اسید فسفریک از لحاظ میانگین خوراک مصرفی روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در کل دوره پرورش تفاوت معنی‌داری نداشتند (05/0<P). اثر متقابل منابع چربی و فسفر بر میانگین خوراک مصرفی روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی معنی‌دار نبود (05/0<P). درصد لاشه آماده طبخ، سینه، ران، چربی حفره بطنی پرندگان تغذیه شده با منابع پودر چربی تفاوت معنی‌دار نداشت (05/0P>). مقایسه تیمارها از لحاظ سهم هزینه خوراک در تولید یک کیلوگرم وزن زنده در کل دوره پرورش نشان داد که جیره حاوی پودر چربی با منشا گیاهی دارای بیشترین و پودر چربی مخلوط گیاهی – حیوانی دارای کمترین هزینه خوراک می‌باشند. نتایج این آزمایش نشان داد که تفارت معنی داری از لحاط عملکرد و خصوصیات لاشه پرندگان بین منابع مختلف پودر چربی وجود نداشت.

کلیدواژه‌ها


گلیان، ا. و سالار معینی، م. (1378). تغذیه طیور (ترجمه)، انتشارات واحد آموزش و پژوهش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر.
شماع، م. ساعدی، ه. و نیکپور تهرانی، ک. (1376).  اصول تغذیه دام و طیور، چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران. ص. 337.
 شرکت  مرغ اجداد زربال، (1394). کتابچه راهنمای مرغ گوشتی راس 308.
Azman, M.A., Konar, V. and Seven, P.T. (2004). Effects of different dietary fat sources on growth performances and carcass fatty acid composition of broiler chickens. Revue De Medecine Veterinaire. 155: 278-286.
Baião, N.C. and Lara, L. (2005). Oil and fat in broiler nutrition. Revista Brasileira de Ciência Avícola. 7: 129-141.
Batal, A., Dale, N. and Persia, M. (2014). Ingredient Analysis Table.
Choct, M., Hughes, R.J., Trimble, R.P., Angkanaporn, K. and Annison, G. (1995). Non- starch polysaccharide degrading enzymes increase the performance of broiler chickens fed wheat of low apparent metabolizable energy. The Journal of nutrition. 125(3): 485-492.
Crespo, N. and Esteve-Garcia, E. (2001 ). Dietary fatty acid profile modifies abdominal fat deposition in broiler chickens. Poultry Science. 80: 71-78.
Febel, H., Mezes, M., Palfy, T., Herman, A., Gundel, J., Lugasi, A., Balogh, K., Kocsis, J. and Blazovics, A. (2008). Effect of dietary fatty acid pattern on growth, body fat composition and antioxidant parameters in broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 92: 369-376
Firman, J.D., Kamyab, A. and Leigh, H. (2008). Comparison of fat sources in rations of Broilers from hatch to market. International Journal of Poultry Science. 7: 1152-1155.
Gerry, R.W., Carrick, C.W., Roberts, R.E. and Hague, S.M. (1949). Raw rock phosphate in layer ration. Poultry Science. 28: 19–23.
Latshaw, J. (2008). Daily energy intake of broiler chickens is altered by proximate nutrient content and form of the diet. Poultry science. 87: 89-95.
Lima, F. R., Junior, C. M., Alvarez, J. C., Garzillo, J. M., Ghion, E. and Leal, P. M. (1997). Biological evaluations of commercial dicalcium phosphates as sources of available phosphorus for broiler chicks. Poultry science. 76(12): 1707-1713.
Malá, S., Slezáčková, I., Strakova, E., Suchý, P. and Večerek, V. (2004) Plant-based diets Containing Ca-Salts of fatty acids and their influence on performance, carcass characteristics, and health status of broiler chickens. Acta Veterinaria Brno. 73: 321-328.
Nayebpor, M., Hashemi, A. and Farhomand, P. (2007). Influence of Soybean Oil on Growth Performance, Carcass Properties, Abdominal Fat Deposition and Humoral Immune Response in Male Broiler Chickens. Journal of Animal and Veterinary Advances.6: 1317-1322.
National Research Council, (1994). Nutrient requirement of poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, Dc.
Peebles, E., Zumwalt, C., Doyle, S., Gerard, P., Latour, M., Boyle, C. and Smith, T. (2000). Effects of breeder age and dietary fat source and level on broiler hatching egg characteristics. Poultry science. 79: 698-704.
Pesti, G., Bakalli, R., Qiao, M. and Sterling, K. (2002). A comparison of eight grades of fat as broiler feed ingredients. Poultry science. 81: 382-390.
Rama Rao, S. V. and Reddy, V. R. (2001). Utilisation of different phosphorus sources in relation to their fluorine content for broilers and layers. British Poultry Science. 42(3): 376-383.
Salma, U., Miah, A.G., Mak, T., Nishimura, M. and Tsujii, H. (2007). Effect of dietary fat on cholesterol concentration and fatty acid composition in broiler meat. Poultry Science. 86: 1920-1926.
Tabeidian, S. and Sadeghi, G. (2006). Use of plant Based Calcium salt of fatty acids in broiler diets. International Journal of Poultry Science. 5: 96-98.
Zarghi, H., Golian, A., Ziaei, A., Tavakoli, M. and Zanganeh, A. (2010). A study on the effect of fat powder, sulfur amino acids and sodium sulfate on broiler chicken performance. The 4th Congress on Animal Science.