نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج.

2 استاد، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج.

3 عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج.

چکیده

هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اثرات اسانس‌ آویشن بر عملکرد، خصوصیات لاشه، متابولیت‌های سرم و پاسخ ایمنی در جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی می‌باشد. تعداد 400 قطعه‌ جوجه گوشتی نر یکروزه سویه راس- 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 4 تیمار با پنج تکرار، هر تکرار مشتمل بر 20 پرنده تخصیص یافتند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از جیره شاهد(بدون افزودنی) و جیره‌های حاوی 1/0، 15/0 و 2/0 درصد اسانس آویشن. نتایج نشان دادند که مکمل کردن جیره با اسانس‌ آویشن تاثیرمعنی‌داری بر متوسط وزن بدن، افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل غذایی و خصوصیات لاشه نداشت (05/0P>). افزودن اسانس آویشن به جیره جوجه‌های گوشتی روی متابولیت های سرم (گلوکز، تری گلیسرید، آلبومین و پروتئین و VLDL) اثر معنی داری نداشت (05/0P>)، ولی سطح کلسترول و LDL را به طور معنی داری کاهش و سطح HDL را بطور معنی داری افزایش داده بود (05/0P<). مکمل کردن جیره با اسانس آویشن پاسخ آنتی بادی را در برابر بیماری نیوکاسل وگلبول‌های قرمز گوسفند (SRBC) در سرم جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی به طور معنی داری افزایش داده بود (05/0P<)، اگرچه روی سطح ایمینوگلوبین G تاثیر معنی داری نداشت (05/0P>). این نتایج پیشنهاد می‌کنند که مکمل نمودن جیره با اسانس‌ آویشن باعث روند رو به افزایش نرخ رشد، تقویت سیستم ایمنی، کاهش سطح کلسترول و LDL در سرم گردیده و می‌تواند به عنوان محرک رشد و تقویت کننده پاسخ ایمنی در جیره جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی در نظر گرفته شود.

کلیدواژه‌ها

برازجانی زاده، م.، اسلامی، م. ، بوجارپور، م.، فیاضی، ج. و چاجی، م. (1389). بررسی اثر آنتی اکسیدانی گیاهان دارویی میخک و پونه کوهی بر فراسنجه­های خونی جوجه­های گوشتی در شرایط آب­وهوایی خوزستان. چهارمین همایش منطقه­ای یافته­های پژوهشی کشاورزی(غرب ایران). دانشگاه کردستان. صفحه1197-1194.
کلانتر نیستانکی، م.، ساکی، ع. ا.، زمانی، پ. و عربی، ح. ع. (1390). تأثیر مصرف اسانس آشامیدنی آویشن بر عملکرد، بازده انرژی و پروتئین جوجه های گوشتی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، شماره 92، صفحه 59 تا 67.
Abdulkarimi,  R. (2011). Immune response of broiler chickens supplemented with Thyme exteract (Thymus Vulgaris) in drinking water. Annals of Biological Research.  2:208-212.
Al- Kassie, G. A. M. (2009). Influence of two plant extracts derived from thyme and cinnamon on broiler performance. Pakistan Veterinary Journal. 29: 169-173.
Bolukbasi, S.C., Erhan, M.K. and Ozkan, A. (2006). Effect of dietary thyme oil and vitamin E on growth, lipid peroxidation, meat fatty acid composition and serum lipoproteins of broilers. South African Journal of Animal Science. 36:189-196.
Cross, D. E., McDevitt, R. M. and Acamovic, T. (2011). Herbs, thyme essential oil and condensed tannin extracts as dietary supplements for broilers, and their effects on performance, digestibility, volatile fatty acids and organoleptic properties. British Poultry Science. 52:227-37.
Cross, D.E., Mcdevitt, R.M., Hillman, K. and Acamovic, T. (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science.  48: 496-506.
Dorman, H. J. D. and Deans, S. G. (2000). Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Journal of Applied Microbiology. 88: 308-316.
Durgadevi, P. and Kalava, S. V. (2013). Investigation on the  in vitro  antioxidant, antimutagenic and cytotoxic potential of thymus vulgaris l. hydro-alcoholic extract. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 4(8): 3157-3164.
Friedewald, W., Levy, R. and Fredrickson, D.S. (1972). Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clinical Chemistry. 18(6):499-502.
Griggs.J.P., and Jacob, J.P. (2005). Alternatives to antibiotics for organic poultry production. Journal of Applied Poultry Research. 17: 750-756.
Hoffman-Pennesi,  D. and Wu, C. (2010).  The effect of thymol and thyme oil feed supplementation on growth performance, serum antioxidant levels, and cecal Salmonella population in broilers. Journal of Applied Poultry Research.  19 :432-443.
Karimi , A., Yan Coto, F., Park, C., Min, J.H., Lu, Y., Gidden, C., Lay, J.A., Jr., J.O. and Waldroup P.W. (2010). Effects of level and source of oregano leaf in starter diets for broiler chicks. Journal of Applied Poultry Research. 19:137-145.
Khaligh, F.,  Sadeghi, G.,  Karimi, A. and   Vaziry, A. (2011). Evaluation of different medicinal plants blends in diets for broiler chickens. Journal of Medicinal Plants Research. 5:1971-1977.                                                                                                          
Ocak, N., Erener, G., Burak Ak, F., Sungu, M., Altop, A. and Ozmen, A. (2008). Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animal Science. 53: 169-175.
Rahimi, S., Teymouri Zadeh, Z., Karimi Torshizi, M. A., Omidbaigi, R. and Rokni, H.(2011). Effect of the three herbal extracts on growth performance, immune system, blood factors and intestinal selected bacterial population in broiler chickens. Journal of Agricultural Science and Technology. 13: 527-539.
Ravindran, P.N. and Babu, K. N. (2005). Introduction. In: Ginger: the genus Zingiber. (Eds.): P.N. Ravinderan and  B.K. Nirmal. CRC Press, New York, pp 1-14.
Roofchaee  A., Irani, M., Ebrahimzadeh, M. A. and Akbari, M. R. (2011). Effect of dietary oregano (Origanum vulgare L.) essential oil on growth performance, cecal microflora and serum antioxidant activity of broiler chickens. African Journal of Biotechnology. 10:6177-6183.
Sadeghi G., Karimi, A., Padidar Jahromi, Sh., Azizi, T.,  and Daneshmand, A. (2012). Effects of cinnamon, thyme and turmeric infusions on the performance and immune response in of 1 to 21day-old male broilers. Brazilian Journal of Poultry Science. 15-20.
Sahin, K., Onderci, M., Sahin, N., Gursu, M. F. and Kucuk, O. (2003). Dietary vitamin C and folic acid supplementation ameliorates the detrimental effects of heat stress in Japanese quail. Journal of Nutrition. 1882-1886.
Satoh, K. (1978). Serum lipid peroxide in cerebrovascular disorders determined by a new colorimetric method. Clinica Chimica Acta. 90:37-43.
SAS Institute. (2004). SAS User’s Guide: Statistics. Version 9.1 Edition. SAS Institute Inc., Cary, NC.
Sivropoulou, A., Papanikolaou, E., Nikolaou, C., Kokkini, S., Lanaras, T. and Arsenakis, M. (1996). Antimicrobial and citotoxic activities of origanum essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 44: 1202-1205.
Square, S. 2005. Heat stress in poultry- solving and problem. DEFRA publications. Available at: http://www.defra.gov.uk.
Tekeli, A., Çelik, L., Kutlu, H.R. and Görgülü, M. (2006). Effect of dietary supplemental plant extracts on performance, carcass characteristics, digestive system development, intestinal microflora and some blood parameters of broiler chicks. Abstract book of 12th European Poultry Conference, Verona- Italy 10-14th Sept.
Tiihonen, K., Kettunen, H., Bento, M.H.L., Saarinen, M., Lahtinen,,S., Ouwehand, A.C., Schulze, H. and Rautonen, N. (2010). The effect of feeding essential oils on broiler performance and gut microbiota. British Poultry Science. 51:(3) 381—392.
Vijayalekshmi, A. K. S. and Leelamma, S. (1991). Mechanism of hypercholesterolemia produced by some antibiotics. Indian Journal of Clinical Biochemistry. 6: 31-38.
Youdim, K. A. and Deans, S. G. (2000). Effect of thyme oil and thymol dietary supplementation on the antioxidant status and fatty acid composition of the ageing rat brain. British Journal of Nutrition. 83:87–93.
Zhang, G. F., Yang, Z. B., Wang, Y., Yang, W. R., Jiang, S. Z. and Gai, G. S. (2009). Effects of ginger root(Zingiber officinale) processed to different particle sizes on growth performance, antioxidant status, and serum metabolites of broiler chickens. Poultry Science. 88: 2159-2166.