اثر افزودنی خوراکی لیزوفسفولیپیدها (لیزولستین) و ویتامین C در دوره پایانی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی در شرایط تنش گرمایی و دمای عادی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

2 دانشیار و عضو هیئت علمی گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

3 استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی تأثیر لیزوفسفولیپید و ویتامین C بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی و دمای عادی انجام شد. تعداد 1680 قطعه جوجه گوشتی مخلوط (کاب 500) در دوره پایانی (38-21 روزگی) به دو گروه تقسیم شدند و در گروه اول 480 قطعه جوجه در چهار تیمار و چهار تکرار (30= n) در دمای عادی (1± 24 درجه سلسیوس) پرورش یافتند و در گروه دوم 1200 قطعه جوجه در چهار تیمار و 10 تکرار (30= n) در دمای بالا (1± 34 درجه سلسیوس به مدت 8 ساعت در روز) قرار گرفتند. در هر دو گروه چهار جیره بر اساس آزمایش فاکتوریل 2×2 شامل لیزوفسفولیپید (صفر یا 1000 میلی‌گرم در کیلوگرم) و ویتامین C (صفر یا 500 میلی‌گرم در کیلوگرم) تنظیم شد. در هردو گروه استفاده از لیزوفسفولیپید موجب افزایش ضریب تبدیل خوراک و کاهش افزایش وزن شد (سطح احتمال05/0). در گروه تنش گرمایی، افزایش قابلیت زنده مانی، تیتر آنتی‌بادی علیه برونشیت، وزن نسبی بورس و تیموس در جوجه های تغذیه شده با لیزوفسفولیپید و افزایش وزن نسبی تیموس و طحال در جوجه‌های تغذیه شده با ویتامین C در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد(سطح احتمال05/0) . در پرندگان تغذیه شده با لیزوفسفولیپید در شرایط عادی، افزایش معنی-دار طول نسبی ژئوژنوم دیده شد(سطح احتمال05/0). اثر متقابل معنی‌داری بین لیزوفسفولیپید و ویتامین C بر پاسخ به فیتوهماگلوتنین A مشاهده شد. به‌طور‌کلی بر اساس نتایج بدست آمده در این بررسی، استفاده از لیزوفسفولیپید و ویتامین C موجب بهبود پاسخ سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی ‌شد.

کلیدواژه‌ها


حسابی نامقی، ع. نصیری مقدم، ح. توکل افشاری، ج و کرمانشاهی، ح. (1387). بررسی تاثیر مکمل ویتامین C بر عملکرد و پاسخ­های ایمونولوژیک جوجه­­های گوشتی. مجله علوم دامی ایران. جلد 39. شماره 1.  ص ص. 10-1.

Abidin, Z., and Khatoon, A. (2013). Heat stress in poultry and the beneficial effects of ascorbic acid (vitamin C) supplementation during periods of heat stress. Words Poultry Science Journal. 69:135-152.

Ahmad, T., Mushtaq, T., Mahr, U.N., Sarwar, M., Hooge, D.M., and Mirza, M.A. (2006). Effect of different non-chloride sodium sources on the performance of heat-stressed broiler chickens. Britith Poultry Science. 47: 49-256.

Al-Fataftah, A.R.A., and Abu-Dieyeh, Z.H.M. (2007(. Effect of chronic heat stress on broiler performance in Jordan. International Journal of Poultry Science. 6:64-70.

Allan WH and Gough RE (1974). A standard haemagglutination Inhibition test for Newcastle  disease 1. A comparison between macro and  micro methods.  Vet. Rec., 95: 120-123.

Allahyari-Bake, S., and Jahanian, R. (2017). Effects of dietary fat source and supplemental lysophosphatidylcholine on performance, immune responses, and ileal nutrient digestibility in broilers fed corn/soybean meal- or corn/wheat/soybean meal-based diets. Poultry Science. 95:1149-1158.

Anwar, B., Khan, S.A., Aslam, A., Maqbool, A., and Khan, K.A. (2004). Effects of ascorbic acid and acetylsalicylic acid Supplementation on the performance of broiler chicks Exposed to heat stress. Pakistan Veterinary Journal. 24:109-112.

Attia, Y.A., Hassan, R.A., and Qota, E.M. (2009). Recovery from adverse effects of heat stress on slow growing chicks in the tropics 1: Effect of ascorbic acid and different levels of betaine. Tropical Animal Health and Production. 41:807-818.

Borges, S.A., Fischer DaSilva, A.V., Majorka, A., Hooge, D.M., and Cummings, K.R. (2004). Physiological responses of broiler chicken to heat stress and electrolyte balance (sodium plus potassium minus chloride, milliequivalent per kilogram). Poultry Science. 83:1551-1558.

Boontiam, M., Jung, B., and Kim, Y.Y. (2017). Effects of lysophospholipid supplementation to lower nutrient diets on growth performance, intestinal morphology, and blood metabolites in broiler chickens. Poultry Science. 96:593-601.

Chen, X., Touyz, R.M., Park, J.B., and Schiffrin, E.L. (2001). Antioxidant effects of vitamins C and E are associated with altered activation of vascular NADPH oxidase and superoxide dismutase in stroke-prone SHR. Hypertension. 38:606–611.

Corrier, D.E., and Deloach, J.R.  (1990). Evaluation of cell-mediated, cutaneous basophil hypersensitivity in young chickens by an interdigital skin test. Poultry Science. 69:403-408.

Corwin, L.M., and Shloss, J. (1980) Influence of vitamin E on the mitogenic response of murine lymphoid cells. The Journalof Nutrition. 110: 916–923.

Corwin, L.M, Gordon, and R.K., Shloss, J. (1981) Studies of the mode of action of vitamin E in stimulating T-cell mitogenesis. Scandinavian Journal of Immunology. 14:565–571.

Garriga, C., Hunter, R.R., Amat, C., Planas, J.M., Mitchell, M.A., and Moretó1, M. (2006). Heat stress increases apical glucose transport in the chicken jejunum. American Journal of Physiology. Regulatory, Integrative and Comparative Physiology. 290:195-201.

Hajati, H., Hassanabad, A., Golian, A.G., Nassiri-Moghaddam, H and Nassiri M.R. (2015). The Effect of Grape Seed Extract and Vitamin C Feed Supplements Carcass Characteristics, Gut Morphology and Ileal Microflora in Broiler Chickens Exposed to Chronic Heat Stress. Iranian Journal of Applied Animal Science. 5: 155-165.

Hartmann, P., et al. (2009). Anti-inflammatory effects of phosphatidylcholine in neutrophil leukocyte-dependent acute arthritis in rats. European Journal of Pharmacology. 622:58–64.

Horing, D., and Frigg, M.C. (1979). Effect of age on biosynthesis of ascorbate in chicks. Archiv Fur Geflugelkunde. 43:108-112.

Joshi, A., Paratkar, S.G., and Thorat, B.N. (2006). Modification of lecithin by physical, chemical and enzymatic methods. European Journal of Lipid Science and Technology. 108:363-373.

Khonyoung, D., Yamauchi, Y., and Suzuki, K. (2015). Influence of dietary fat sources and lysolecithin on growth performance, visceral organ size, and histological intestinal alteration in broiler chickens. Livestock Science. 176:111-115.

Krogdahl, A. (1985). Digestion and absorption of lipid in poultry. Journal of Nutrition. 115:675-685.

Lewis, E.D., et al. (2016). The form of choline in the maternal diet affects immune development in suckled rat offspring. Journal of Nutrition. 146:823–830.

Lin, H., Decuypere, E., and Buyse, J. (2006). Acute heat stress induces oxidative stress in broiler chickens. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology. 144:11-17.

Lin, H., Buyse, J., Sheng, Q.K., Xie, Y.M. and Song, J.L. (2003). Effects of ascorbic acid supplementation on the immune function and laying performance of heat stressed laying hens. Journal of Feed, Agriculture andEnvironment, 1:103-107.

Lohakare, J. D., Chae, B. J., and Hahn, T. W. (2004). Effects of feeding methods (water vs. feed) of vitamin C on growth performance and carcass characteristics in broiler. Asian Australian journal of animal science. 17:1112-1117.

Lundbak, J.A., Collingwood, S.A.,Ing´olfsson, H.I., Kapoor, R., and Andersen, O.S. (2010). Lipid bilayer regulation of membrane protein function: Gramicidin channels as molecular force probes. Journal of the Royal Society Interface. 7:373–395.

Maingret, F., Patel, A.J., Lesage, F., Lazdunski, M., and Honor´e E. (2000). Lysophospholipids open the two-pore domain mechanogated K (+) channels TREK-1 and TRAAK. The Journal of Biological Chemistry. 275:10128–10133.

Mehmet, A.V., Mugdat, C.I., Yertu, R.K., and Oktag, K. (2004). Effect of ascorbic acid on the performance and some blood parameters of Japanese quails reared under hot climate conditions. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 29:829-833.

Melegy, T., Khaled, N.F., El-Bana, R., and Abdellatif, H. (2010). Dietary fortification of a natural biosurfactant, lysolecithin in broiler. African Journal of Agricultural Research. 5:2886-2892.

Ousman, S.S., and David, S. (2000). Lysophosphatidylcholine induces rapid recruitment and activation of macrophages in the adult mouse spinal cord. Glia. 31:92–104.

Panda, A.K., Ramarao, S.V., Raju, M.V.L.N., and Chatterjee, R.N. (2008). Effect of dietary supplementation with vitamins E and C on production performance, immune responses and antioxidant status of White Leghorn layers under tropical summer conditions. British Poultry Science. 49:592–599.

Pardue, S.L., Thaxton, J.P., and Brake, J. (1985). Influence of supplemental ascorbic acid on broiler performance following exposure to high environmental temperature. Poultry Science. 64: 1334-1338.

Qiao, J., Huang, F., Naikawadi, R.P., Kim, K.S., Said, T., and Lum, H. (2006). Lysophosphatidylcholine impairs endothelial barrier function through the G protein-coupled receptor GPR4. American Journal of Physiology. Lung Cellular and Molecular Physiology. 291:91–101.

Quinteiro-Filho, W.M., et al. (2010). Heat stress impairs performance parameters, induces intestinal injury, and decreases macrophage activity in broiler chickens. Poultry Science. 89:1905–1914.

Sahin, K., Sahi, N., and Kucuk, O. (2003). Effects of chromium, and ascorbic acid supplementation on growth, carcass traits, serum metabolites, and antioxidant status of broiler chickens reared at a high ambient temperature (32°C). Nutrition Research. 23:225-238.

Thornton, P.A. (1961). Increased environmental temperature influences on ascorbic acid activity in the domestic fowl. Federation Proceedings. 20:210.

Van Nieuwenhuyzen, W., and Tom´as, M.C. (2008). Update on vegetable lecithin and phospholipid technologies. European Journal of Lipid Science and Technology. 110:472-486.

Yahav, S., and Mcmurty, J. (2001). Thermotolerance acquisition in broiler chickens by temperature conditioning early in life- the effect of timing and ambient temperature. Poultry Science. 80:1662-1666.

Zaefarian, F., Romero, L.F., and Ravindran, V. (2015). Influence of high dose of phytase and an emulsifier on performance, apparent metabolisable energy and nitrogen retention in broilers fed on diets containing soy oil or tallow. British Poultry Science. 56:590-597.

Zampiga, M., Meluzzi, A., and Sirri, F. (2016). Effect of dietary supplementation of lysophospholipids on productive performance, nutrient digestibility and carcass quality traits of broiler chickens. Italian Journal of Animal Science. 15:521-528.

Zhang, B., Haitao, L., Zhao, D., Guo, Y., and Barri, A. (2011). Effect of fat type and lysophosphatidylcholine addition to broiler diets on performance, apparent digestibility of fatty acids, and apparent metabolizable energy content. Animal Feed Science and Technology. 163:177-184.