تأثیرسطوح مکمل فسفولیپیدی و نوع منبع روغن برعملکرد و فراسنجه های خونی بلدرچین ژاپنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران

2 بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهر کرد، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر استفاده از سطوح مکمل فسفولیپیدی و نوع روغن برعملکرد و فراسنجه های خونی بلدرچین ژاپنی انجام شد. در این تحقیق از270 قطعه بلدرچین ژاپنی از سن هفت روزگی در قالب طرح کاملأ تصادفی به صورت فاکتوریل 3×3 با 9 تیمار و3 تکرار و 10 قطعه در هر واحد آزمایشی استفاده شد. جیره های آزمایشی شامل ترکیب سه سطح مکمل فسفولیپیدی(صفر، 1/0 و 2/0درصد)وسه نوع روغن(کلزا، طیور و مخلوط روغن های کلزا و طیور) به میزان دو درصد بود. خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک تحت تأثیر نوع روغن قرار نگرفت. استفاده از روغن طیور و کلزا به همراه فسفولیپید وزن و میزان خوراک مصرفی بلدرچین ها را کاهش و ضریب تبدیل خوراک را افزایش داد(05/0p<). استفاده از روغن طیوربدون مکمل فسفولیپید و با (1/0) درصد مکمل فسفولیپید وزن سینه و ران را در بلدرچین ها به طور معنی دار افزایش داد(05/0p<). استفاده از روغن طیور در جیره همراه با مکمل فسفولیپیدی تأثیر معنی داری بر فراسنجه های خونی داشت، به طوری که غلظت HDL را افزایش داد، اما در مورد کلسترول و تری گلیسرید استفاده از روغن طیور با فسفو لیپید تفاوت معنی داری با تیمار روغن طیور بدون فسفولیپید نداشت. یشترین میزان نوتروفیل ها مربوط به تیمار دریافت کننده ی روغن کلزا به همراه سطح 1/0 درصد مکمل فسفولیپید بود. در کل استفاده از روغن طیور به همراه مکمل فسفولیپیدی در جیره موجب بهبود خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی و هماتولوژیکی را در جهت مثبت تحت تأثیر قرار داد.

کلیدواژه‌ها


بنی کمال، ه.، ژندی، م. شاکری، م. و مروج، ح. (1393). اثر لسیتن سویا بر عملکرد و فراسنجه­های بیوشیمیایی خون جوجه های گوشتی. مجله  تولیدات دامی دانشگاه تهران. شماره 1، ­ص.37-29.
بهرامی، ع. یوسفی، ی. واحمدی، م. (1387). اثرات چربی های اشباع و غیر اشباع و مخلوط آنها با درصدهای مختلف در جیره بر عملکرد و مقدار چربی های محوطه بطنی جوجه های گوشتی. نخستین همایش ملی صنعت دام و طیور. گلستان.
پوررضا، ج. (1369). استفاده ازچربی درجیره طیور. مجله کشاورزی. 135: 46-43.
محمدی، م. (1386). تأثیر استفاده از روغن سویا بر عملکرد و پارامترهای بیوشیمیایی خون جوجه­های گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، دانشکده کشاورزی. ص­ص: 36- 45.
میرنظامی ضیابری، ح. (1374). چربی­ها و روغن­های خوراکی، مشهد: انتشارات نشر.ص­ص: 105- 125.
 Atteh, J.O. and Leeson, S. (1985). Influence of egg, dietary Cholic acid, andcalcium levels on performance utilization of free fatty acid, and bone mineralization in Broilers. Poultry  Science. 64: 1959-1971.
Azman, M. and Ciftci, M. (2004).Effectsof replacing dietary fat with lecithin on broiler chicken zootechnical performance.Revue de Medecine Veterinaire155: 445-448.
Baiao, N.C. andLara, L.I. (2005).Oil and fat in broiler nutrition.Brazilian Journal of Poultry Science7: 129-141.
Bavelaar, F.j. and Beynen, A.C. (2004). The relation between diet, plasma cholesterol and atherosclerosis in pigeons, quails and chickens.International Journal of Poultry Science11: 671-684.
Boni, I. Nurul, H. andNoryati, I. (2010). Comparison of meat quality characteristics between young and spent quails.International Food Research Journal. 17, 661-666.
Childs, M.T. Bowlin. J.A. Ogilvie, J.T. Hazzard, W.R. and Albers, J.J. (1981).The contrasting effects of a dietary soya lecithin product and corn oil on lipoprotein lipids in normolipidemic and familial hypercholesterolemic subjects.Atherosclerosis38: 217-228.
Cox, W.R. Richie, S.J. Sifri, M. Bennett, B. and Kitts, D.D. (2000). The impact of replacing dietary fat with lecithin on broiler chicken performance.Poultry Science79: 67-71
Dvorin, A. Zoref, Z. Mokaby, S.H. and Nitsan, Z. (1998). Nutrition aspect of hydrogenatedand regular soybean oil added to diets of broiler chickens. Poultry Science77:820-825.
Fouladi, P. Salamat,D.N.R.Ahmadzade,A.Aghdam, S.H. and Aghajanzade, A. (2011). Effect of canola oil on the internal organs and carcass weight of Japanese quail. Annals of Biological Sciences2:478-484.
Hassan, R.A. Attia, Y.A. and Ganzory, E.H. (2005). Growth, carcass quality and serum constituents of slow growing chicks as affected by betaineaddition to diets containing 1.Differentlevels of choline.International Journal of Poultry Science4: 840-850.
Hazim, J. A.l. Daraji, H. A. Al Mashadani, H. A. Mirza, W. K. Al Hayani and Al Hassani, A. S. (2011). Effect of feeds containing different fats on certain carcass parameters of Japanese quail.ARPN Journal of Agricultural and Biological Science.6:6-12.Huang, J. Yang, D. Wang, T. (2007). Effects of replacing soy-oil with soy-lecithin on growth performance, nutrient utilization and serum parametersof broilers fed corn-based diets. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 20:1880–1886.
Mossab, A.,Lessire, M. Guillaumin, S.Kouba, M.Mourot, J.Peiniau, P.Hermier, D. (2002). Effect of dietary fats on hepatic lipid metabolism in the growing turkey.Comp.Biochem.Comparative Biochemistry and Physiology Part B - ScienceDirect132: 473-483.
Murray, Robert K. Harper's Illustrated Biochemistry. New York: McGraw-Hill, 2003. Print.
NRC, (1994). Nutrient requirement of poultry, 9th revised edition, Washington, DC.
Polin, D. Wing, T. Ki, P. and Pell, K. E. (1980). The effect of bile acids and lipase on absorption of tallow in young chicks.Poultry Science59:2738–2743.
SAS Institute, (2004). SAS User’s Guide.Statistics, Version 9.2.2004 ed. Cary (NC): SAS Institute Inc.
Thomas, A.W. Craig, M.M. and Robert, J.N. (1998). Soy lecithin reduces plasma lipoprotein cholesterol and early atherogenesis in hypercho-lesterolemic monkeys and hamsters: beyond linoleate. Atherosclerosis. 140: 147–153.
Tompkins, R.K. and Parkin, L.G. (1980).Effects of long-term ingestion of soya phospholipids on serum lipids in humans.The American Journal of Surgery 140 (3):360-364.
Young, Z.M. Qiugang, B. Xiumei, Z. Lihong, W. Qiang, J. Cheng, L. Laiting, and Haicheng, Y. (2010).Effects of dietary acetyl- carnitine on meat quality and lipid metabolism in arbor acres broilers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences23: 1639-1644.
Wang, Y.W. Sunwoo, H. Cherian, G. and Sim, J.S. (2004). Maternal dietary ratio of linoleic acid to alpha linolenic acid affects the passive immunity of hatching chicks. Poultry Science83: 2039-2043.