نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری علوم دامی دانشگاه فردوسی و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسارس

2 استادیار پژوهشی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

3 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

4 استادیار پژوهشی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

چکیده

در این پژوهش اثر افزودن دانه گشنیز و آلفا-توکوفریل استات به جیره جوجه‌های‌گوشتی بر عملکرد، ریخت‌شناسی روده ‌کوچک و قابلیت‌هضم مواد مغذی از سن 1 تا 42 روزگی بررسی شد. تعداد 240 قطعه جوجه‌گوشتی یک‌روزه سویه کاب500 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 3 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. تیمارها شامل، کنترل منفی (جیره پایه ذرت- سویا بدون افزودنی خوراکی)، کنترل مثبت (جیره پایه همراه با 250 میلی‌گرم در کیلوگرم آلفا-توکوفریل استات) و گروه‌های آزمایشی سوم و چهارم به ترتیب دارای جیره پایه همراه با 3/0 یا 6/0 درصد دانه گشنیز بودند. بر اساس نتایج حاصله جوجه‌های تغذیه شده با تیمار دانه گشنیز در مقایسه با گروه‌های کنترل تفاوت معنی‌داری در میانگین افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی نداشتند. عمق کریپت و سطح جذبی پرزها در جوجه-های تغذیه شده با جیره حاوی 6/0 درصد دانه گشنیز نسبت به گروه کنترل منفی به طور معنی‌داری افزایش یافت (به‌ترتیب 011/0±22/0 و 009/0±66/0 در مقابل 004/0±21/0 و 012/0±60/0 میلی‌متر و میلی‌متر مربع). افزودن 6/0 درصد دانه گشنیز در جیره باعث افزایش معنی‌دار قابلیت هضم پروتئین (به‌مقدار99/3 درصد) و چربی (به مقدار33/4 درصد) در مقایسه با تیمار کنترل منفی شد. در کل با توجه به نتایج این تحقیق، افزودن دانه گشنیز در سطح 6/0 ‌درصد در جیره جوجه‌های گوشتی، به دلیل بهبود شاخص‌های ریخت‌شناسی روده کوچک و افزایش قابلیت هضم چربی و پروتئین پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

علی­تنه، س.، افضلی، ن.، سریر، ه. و نعیمی پور، ح. 1395. بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف دانه­های زنیان (Carum Copticum L.) و  گشنیز (Coriandrum sativum L.) بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه­های گوشتی.  مجله پژوهشهای تولیدات دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، سال هفتم، شماره 14.  صفحه 21-32.
غضنفری، ش. و محمدی، ز. 1394. سطوح مختلف اسانس گشنیز در جیره جوجه­های گوشتی: اثرات بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های ایمنی خون. مجله علمی  پژوهشی زیست شناسی جانوری تجربی. سال چهارم، شماره سوم. ص، 21-30.  
میرزاوند، م.، رحیمی، ش. و سحری، م. ع. 1394. بررسی اثرات نعناع، جعفری، شوید، گشنیز، سیر و ریحان بر عملکرد، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی، مورفولوژی روده و طعم گوشت در جوجه­های گوشتی. دوماهنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. جلد 31، شماره3، ص، 446-459.
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis. 18th ed. Association of Analytical Chemists, AOAC International, Arlington VA.
Anderson, W.G., McKinley, R.S. and Colavecchia, M. (1997). The use of clove oil as an anaesthetic for rainbow trout and its effects on swimming performance. North American Journal of Fisheries Management. 17: 301-307.
Al-Jaff, F.K. (2011). Effect of coriander seeds as diet ingredient on blood Parameters of broiler chicks raised under high ambient temPerature. International Journal of Poultry Science, 10: 82-86.
Barton, M. D. (2000). Antibiotic use in animal feed and its impact on human health. Nutrition Research Reviews  Journals. 13: 1–22.
Burdock, G.A. and Carabin, I.G. (2009). Safety assessment of coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil as a food ingredient. Food and Chemical Toxicology. 47:22-34.
Delaquis, P.J., Stanich, K., Girard, B. and Mazza, G. (2002). Antimicrobial activity of individual and mixed fractions of dill, cilantro, coriander and eucalyptus essential oils. International Journal of Food Microbiology. 74: 101-109.
Elgayyar, M., Draughon, F.A., Golden, D.A. and Mount, J.R. (2001). Antimicrobial activity of Essential oils from plants against selected pathogenic and saprophytic microorganisms. Journal of Food Protection. 64 (7):1019-24.
ElSayed, S. and Ahmed, S. (2017). Effects of coriander seeds powder (Coriandrum sativum) as feed supplements on growth performance parameters and immune response in albino rats. International Journal of Livestock Research. 7(2): 191-200.
Ertas, O. N. (2013). The Effect of Dietary Supplement Coriander Seed (Corindrum sativum L) on Fatty Acid Composition of Selected Tissues in Japanese Quail (c). International Journal of Poultry Science. 12 (7): 436-440.
Ghahraman A, Editor. (1994). Iranian chromophytes. 1st ed. Tehran: University Press Center. p.743. [In Persian]
Ghazanfari, Sh., Adib Moradi, M. and Rahimi Niat, F. (2015). Effects of different levels of Artemisia sieberi essential oil on intestinal morphology characteristics, microfora population and immune system in broiler chickens. Journal of Veterinary Research. 70(2): 195-202.
Guler, T., Ertas, O.N. Ciftci, M. and Dalki, C.B. (2005). The effect of coriander seed (Coriandrum sativum L.) as diet ingredient on the Performance of JaPanese quail. South African Journal of Animal Science. 35: 261-267.
Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J. and Megias, M.D. (2004). Influence of two plant extract on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science. 83: 169-174.
Jamroz, D. and Kamel, C. (2002). Plant extracts enhance broiler performance. J. Anim. Sci. 80 (Suppl.1):4. (Abstr).
Jorhem, L. (2000) Determination of metals in foods by atomic absorption spectrometry after dry ashing: NMKL collaborative study. Journal of AOAC International 83: 1204-1211.
Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R. and Beynen, A.C. (2003). Effects of dietary essential oil components on  growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science. 44: 450-457.
Leung, A.Y. and Foster, S. (1996). Encyclopedia of Reische, D.W., D.A. Lillard and R.R. Eitenmiller. Common natural ingredients Drugs and Cosmetics,2nd Edn. John Wiley (Ed.), New York: John Wiley and Sons Inc. Pres.
Maroof, A., Kumar, A. and Singh, P. (2016). Effects of Coriander (Coriandrum sativum L.) Seed Powder on Growth Performance of Broiler Chickens. J Krishi Vigyan. 5(1) : 57-59
Mitsch, P., Zitterl-Eglseer, K., Kohler, B., Gabler, C., Losa, R. and Zimpernik, I. (2004). The effect of two different blends of essential oil components on the proliferation of clostridium perfringens in the intestines of broiler chickens. Poultry Science. 83: 669-675.
Montagne, L. (2003). A review of interactions between dietary fiber and the intestinal mucosa, and their consequences on digestive health in young non-ruminant animals. Journal of Animal and Feed Science Technology. 108: 95-117.
Nadeem, M., Anjum, F.M., Khan, M.I, Tehseen, S., El-Ghorab, A. and Sultan, J.I. (2013). Nutritional and medicinal aspects of coriander (Coriandrum sativum L.): a review, British Food Journal. 115( 5): 743–755.
Naeemasa, M., Alaw Qotbi, A.A., Seidavi, A., Norris, D., Brown, D. and Ginindza, M. (2015). Effects of coriander (Coriandrum sativum L.) seed powder and extract on performance of broiler chickens. South African Journal of Animal Science. 45 (4): 371-378.
Pish Jang, J. (2011). Effect of different levels of coriander oil on Performance and blood Parameters of broiler chickens. Annals of Biological Research. 2: 578-583.
Ramadan, M.F. and Morsel, J.T.  (2004). Oxidative stability of black cumin (Nigella sativa L.) Coriander (Coriandrum sativum L.) and niger (Guizotia abyssinica Cass.) crude seed oils upon stripping. European Journal of Lipid Science and Technology. 106: 35-43.
Reische, D.W., Lillard, D.A.  and Eitenmiller, R.R.  (2002). common natural ingredients Drugs and Cosmetics, 2nd Edn. John Wiley (Ed.), New York: John Wiley and Sons Inc. Pres.
Saeid J.M., and AL-Nasry, A.S. (2010). Effect of Dietary Coriander Seeds Supplementation on Growth Performance Carcass Traits and Some Blood Parameters of Broiler Chickens. International Journal of Poultry Science. 9 (9): 867-870.
Sakamoto. K., Hirose, H., Onizuka, A., Hayashi, M., Futamura, N., Kawamura, Y. and Ezaki, T. (2000) Quantitative study of changes in intestinal morphology and mucus gel on total parenteral nutrition in rats. Journal of Surgical Research. 94: 99-106.
SAS. (2004) Statistical Analysis Systems, Version 9.1. Cary, NC: SAS Institute Inc.
Wangensteen, H., Samuelsen, A.B. and Malterud, K.E. (2004). Antioxidant activity in extracts from coriander.Food chemistry. 88: 293-297.