اثر گنجاندن سطوح مختلف ویناس نیشکر به جای ملاس در جیره بر مصرف خوراک، گوارش‌پذیری و فراسنجه‌های شکمبه‌ای بره‌ها

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته دکترا دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان و محقق مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان.

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

4 دانشیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

چکیده

این مطالعه با هدف مقایسه‌ی اثر جیره‌های پلت شده حاوی سطوح مختلف ویناس نیشکر بر مصرف خوراک، گوارش‌پذیری و فراسنجه‌های شکمبه‌ای در بره‌های نر لری-بختیاری و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار انجام شد. جیره‌های آزمایشی حاوی سطوح صفر، 5، 10، 15، و 20 در صد ویناس نیشکر در ماده خشک به جای ملاس نیشکر بود. ﻃﻮل دوره‌ی آزﻣﺎﯾﺶ مجموعاً 25 روز و ﺷﺎﻣﻞ 15 روز ﻋﺎدت‌پذیری و 10 روز نمونه‌برداری بود. اضافه کردن ویناس به جیره، گوارش‌پذیری ماده خشک را تحت تأثیر قرار نداد (05/0P>). گوارش‌پذیری پروتئین‌خام در جیره‌ی حاوی20 درصد ویناس نسبت به سایر تیمارها کمتر بود (05/0P<). گوارش‌پذیری عصاره‌ی اتری در جیره‌ی حاوی 10 درصد ویناس نسبت به جیره‌ی شاهد کاهش، و در سایر جیره‌ها افزایش نشان داد (05/0P<). گوارش‌پذیری الیاف نامحلول در شوینده‌ی خنثی نیز در جیره‌ی 15 درصد ویناس نسبت به سایر جیره‌ها بیشتر بود (05/0P<). با افزایش سطح ویناس در جیره‌ها، غلظت اسیداستیک، اسیدبوتیریک و کل اسیدهای چرب فرار کاهش یافت (05/0P<). در مجموع، ویناس نیشکر را می‌توان بدون تأثیر سوء بر گوارش‌پذیری و تخمیر شکمبه‌ای تا سطح 15 درصد ماده خشک در جیره‌ی بره‌های نژاد لری-بختیاری جایگزین ملاس نمود و باعث جلوگیری از دفع آن به محیط زیست شد. به هر حال، برای نتیجه‌گیری صحیح‌تر باید بازده رشد دام و بازده اقتصادی گنجاندن ویناس نیشکر را در جیره در نظر داشت.

کلیدواژه‌ها


ﭘﻮراﺳﺪ آﺳﺘﻤﺎل، ک.، زاﻟﯽ، ا.، ﮔﻨﺞﺧﺎﻧﻠﻮ، م.، اﻣﺎﻣﯽ، ع. و ﻫﺎﺗﻔﯽ، ع. (1393). اﺛﺮات ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻨﯽ ﻣﻼس ﺑﺎ وﯾﻨﺎس ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ ﺑﺮ ﻋﻤﻠﮑﺮد، ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﺷﮑﻤﺒﻪای و ﻓﺮاﺳﻨﺠﻪ‌ﻫﺎی ﺧﻮﻧﯽ ﺑﺰﻏﺎﻟﻪﻫﺎی ﻣﻬﺎﺑﺎدی. ﻣﺠﻠﻪ ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت دام و ﻃﯿﻮر. ﺟﻠﺪ 3، ﺷﻤﺎره 3، ص ص. 21- 11.
ﺟﻮاﻧﺪل ﻛﻮرﻋﺒﺎﺳﻠﻮ، ا.، طهماسبی، ر. و دیانی، ا. (1392). ﺗﺎﺛﻴﺮ اﺳﺘﻔﺎده ازاوره ﮔﻮﮔﺮددارﺑﺮ ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻫﻀﻢ، ﻓﺮاﺳﻨﺠﻪﻫﺎی ﺧﻮﻧﻲ و ﺗﺨﻤﻴﺮ ﺷﻜﻤﺒﻪای درﺑﺰ راﺋﻴﻨﻲ. نشریه پژوهش‌های علوم دامی. جلد 5، شماره 2، ص ص. 172-164.
خلیل‌وندی بهروزیار، ح.، دهقان بنادکی، م.، غفارزاده، م.، رضا یزدی، ک. و غازیانی، ف. (1392). اثر محافظت روغن ماهی بر متابولیسم شکمبه‌ای اسیدهای چرب، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه‌های شکمبه‌ای در محیط برون‌تنی. نشریه پژوهشهای علوم دامی، جلد 32. شماره 3، ص ص. 142-123.
ﺳﺘﺎری ﻧﺠﻒ آﺑﺎدی، ف.، مروج، ح. و زالی، ا. (1393). اﺛﺮ ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﻣﺨﺘﻠﻒ وﻳﻨﺎس ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺗﻮﻟﻴﺪی و ﺻﻔﺎت ﻛﻴﻔﻲ ﺗﺨﻢﻣﺮغ ﻣﺮغﻫﺎی ﺗﺨﻤﮕﺬار ﺗﺠﺎرﺗﻲ. دانشگاه تهران، ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﺗﻮﻟﻴﺪات داﻣﻲ، ﺳﺎل3، ﺷﻤﺎره 2، ص ص. 27-19.
صنیعی، غ. (1383). بررسی اثر نی سیلو شده روی قابلیت مصرف ، قابلیت هضم و توان تولیدی گوساله های گاومیش. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه چمران اهواز، ص. 44.
ضیائی، ا. (1377). بررسی استفاده از ویناس در تغذیه گاو شیری. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه فردوسی مشهد، ص. 78.
قربانی، ف.، یونسی، ح.، اسماعیلی ساری ع.، قاسمپوری، م.، امینی، م. و دانشی، ع. (1388). تولید سوخت اتانول با مخمر "ساکارومیسس سرویسیا" از ملاس پسماند کارخانه‌های قند در سیستم تخمیر ناپیوسته، نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره 11، شماره4، ص ص. 148-139.
مکدونالد، پ. آ.، ادواردز. ج.، گرین هال. س. و مورگان. (1379). تغذیه دام (ترجمه) بهمن نوید شاد و علیرضا جعفری صیادی. چاپ اول. انتشارات فرهنگ جامع.
AOAC. (1990). Official Methods of Analysis, 15th Edition. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA. pp: 554, 575, 654.
AOAC. (2005). Official Methods Of Analysis. 18th Edition. Association of Official Analytical Chemists. Washington. DC. USA.
Araba, A., Byers, F.M. and Guessous, F. (2002). Patterns of rumen fermentation in bulls fed barley/molasses diets. Animal Feed Science and Technology. 97: 53-64.
Cavani, C. and Manfredini, M. (1979). Distillery effluents as animal feed. The use of condensed cane molasses slop (CCMS) in lamb feeding. Zoot. Nutriz. Animal. 5: 455-462.
Chaji, M. and Mohammadabadi, T. (2012). Determination of Rumen Fungi Growth on Steamtreated Sugarcane Pith by Quantitative Competitive Polymerase Chain Reaction. Animal Feed Technology. 12: 47-53.
Chen, M.C., Ammerman, C.B., Henry, P.R., Palmer, A.Z. and Long, S.K. (1981). Citrus condensed molasses solubles as an energy source for ruminants. Journal of Animal Science. 53: 253-259.
Conway, E.J. (1950). Microdiffusion analysis and volumetric error. 2th Edition. Crosby Lockwood, & son, London, U.K
Fernandez, B., Bodas, R., Lopez-Campos, O., Andres, S., Man-tecon, A.R. and Giraldez F.J. (2009). Vinasse added to dried sugar beet pulp: Preference rate, voluntary intake and digestive utili­zation in sheep. Journal of Animal Science. 87: 2055-2063.
Frister, H., Meisel, H. and Schlimme, E. (1988). OPA method modified by use of N, N-dimethyl-2-mercaptoethylammonium chloride as thiol component. Fresenius' Journal Analytical Chemists. 7: 631-633.
Hidalgo, K. (2009). Vinasse in feed: Good for animal and environment. Feed Technology. 13: 5.
Ipharraguerre, I.R., Reynal, S.M., Lineiro, M., Broderick, G.A. and Clark, J.H. (2007). A Comparison of Sampling Sites, Digesta and Microbial References for Assessing the Postruminal Supply of Nutrients in Dairy Cows. Journal of Dairy Science. 90:1904-1919.
Iranmehr, M., Khadem, A., Rezaeian, A., Afzalzadeh, A. and Pourabedin, M. )2010(. Nutritional Value of Vinasse as Ruminant Feed. Krmiva Zagreb. 1: 3-8.
Irigoyen, J.J., Emerich, D.W. and Sanchez- Dias, M. (1992). Water stress Induced changes In concentrations of proline and total soluble sugars In nodulated alfalfa (Medicago Sativa) plants. Plant Physiol, 84: 55-60.  
Karalazos, A. and Swan, H. (1977). The nutritional value for sheep of molasses and condensed molasses solubles. Animal Feed Science and Technology. 2: 143-152.
Leontowicz, H., Krzeminski, R., Leontowicz, M., Kulasek, G., Tropilo, J. and Sobczak, E. (1994). Condensed beet molasses solubles for fattening bulls. Journal of Animal & Feed Sciences. 3: 23-31.
Licitra, G., Hernandez, T. and Van Soest, P. (1996). Standardization of procedures for nitrogen fractionation of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology. 57: 347-358.
Lopez-Campos, O., Bodas, R., Prieto, N., Frutos, P., Andres, S. and Giraldez, F.J. (2011). Vinasse added to the concentrate for fattening lambs: Intake, animal performance, and carcass and meat characteristics. Journal of Animal Science. 89: 1153-1162.
Lopez-Campos, O., Fernandez, B., Frutos, P., Mantecon, A.R. and Giraldez, F.J. (2005). Use of sugarbeet vinasse in maintenance diets for ewes. XI Jornadas sobre Produccion Animal Spain, 1& 2: 530-532.
Maglad, M.A., Lutfi, A.A.A., Wasfi, I.A. and Adam, S.E.I. (1983). Ruminal and blood constituents in sheep fed different amonts of molasses. Tropical Animal Productlon. 8:261-268.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A., Sinclair, L.A. and Wilkinson, R.G. (2011). Animal Nutrition. 7th Edition. Pearson Education
Limited, Harlow, UK.
Mertens, D.R. (1993). Kinetics of cell wall digestion and passage in ruminants. Printed in forage cell wall structure and digestibility. ASA-CSSA-SSSA, 677. Segoe Rd., Madison.
NRC. (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and
New World Camelids. National Academy Press. Washington, DC.U.S.A.
NRC. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle, 7th revised Edition. National Academy Pres, Washington, DC: 43-104.
Oltjen, R.R., Robbins, J.D. and Davis, R.E. (1964). Studies involving the use of glutamic acid in ruminant nutrition. Journal of Animal Science. 23: 767-770.
Ottenstein, D.M. and Bartley D.A. (1971). Determination of rumen VFA. Analytical Chemistry. 43: 952-955.
Pelkin-Elmer. (1994). Analytical Methods for atomic absorption spectrophotometry, Norwalk, Connecticut, USA.
Potter, S.G., Ammerman, C.B., Henry, P.R., Becker, H.N. and Palmer, A.Z. (1985). Effect of sugarcane condensed molasses solubles, sugarcane molasses and monensin on performance and volatile fatty acid production in finishing steers. Animal Feed Science and Technology. 12: 275-283.
Reynal, S.M., Ipharraguerre, I.R., Lineiro, M., Brito, A.F., Broderick, G.A. and Clark, J.H. (2007). Omasal flow of soluble proteins, peptides, and free amino acids in dairy cows fed diets supplemented with proteins of varying ruminal degradabilities. Journal of Dairy Science. 90:1887-1903.
Russell, J.B., Strovel, H.J. and Chen, G. (1988). Enrichment and isolation of a ruminal bacterium with a very high specific activity of ammonia production. Applied and Environmental Microbiology. 54: 872-877.
Toral, P.G., Shingfield, K.J., Hervas, G., Toivonen, V. and Frutos, P. (2010). Effect of fish oil and sunflower oil on rumen fermentation characteristics and fatty acid composition of digesta in ewes fed a high concentrate diet. JournalDairy Science. 93:4804-4817.
Vadivel, R., Minhas, P.S., Kumar, S., Singh, Y., Rao, N. and Nirmal, A. (2014). Significance of vinasses waste management in agriculture and environmental quality-Review. African Jornal of Agricultural Research. 38: 2862-2873.
Vagnoni, D.B. and Oetzel, G.R. (1998). Effects of dietary cation-anion difference on the acid-base status of dry cows. Journal Dairy Science. 81:1643-1652.
Yalcin, S., Eltan, O., Karsli, M.A. and Yalcin, S. (2010). The nutritive value of modified dried vinasse (Pro Mass) and its effects on growth performance, carcass characteristics and some blood biochemical parameters in steers. PreventiveVeterinary Medicine. 161: 245-252.
Yeo, J.M., Kim, C.H., Lee, J.H., Nho, W.G., Lee, S.H. and Kim, W.Y. (2006). An Evaluation of Condensed Molasses Solubles (CMS) as a Source of Nitrogen for Ruminal Microbes in Vitro. Journal of Animal Science and Technology. 64: 498-504.
Willington, I.P. and Marten, G.G. (1982). Options for handling stillage waste from sugar-based fuel ethanol production. Resources and Conservation. 8:111–129.