بررسی امکان استفاده از اسپور قارچ Piriformospora indica به عنوان یک منبع جدید پری-بیوتیک در جیره جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور دانشگاه ملایر

2 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر

3 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر.

4 استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر

چکیده

به منظور بررسی اثر استفاده از اسپور قارچ Piriformospora indica به عنوان یک منبع جدید پری-بیوتیکی بر عملکرد جوجه‌های گوشتی،‌ آزمایشی با استفاده از 160 قطعه جوجه گوشتی نرنژاد راس -308 با 5 گروه آزمایشی و 4 تکرار و 8 جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی طراحی گردید. گروه‌های آزمایشی در این مطالعه شامل: (1) شاهد (دریافت کننده جیره پایه)، (2) دریافت کننده جیره پایه به همراه‌ اسپور قارچ P. indica ‌cfu/g106×3 ، (3) دریافت کننده جیره پایه به همراه اسپور قارچ P. indica‌ cfu/g106×6، (4) دریافت کننده جیره پایه به همراه اسپور قارچ P. indica ‌ ‌ ‌cfu/g106×9 و (5) دریافت کننده جیره پایه به همراه قارچ P. indica ‌ ‌ cfu/g106×14 بودند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که استفاده از سطح ‌ ‌ cfu/g106×6 اسپور قارچ P. indica به صورت معنی‌دار موجب افزایش وزن گردید (05/0P<). استفاده از سطوح مختلف اسپور قارچ P. indica بر ضریب تبدیل غذایی اثرات معنی‌داری نداشته است (05/0P<). نتایج حاصل از ریخت شناسی روده نشان داد که استفاده از اسپور قارچ P. indica به صورت معنی‌داری موجب افزایش طول پرز و کاهش عمق کریپت گردید (05/0P<). همچنین نتایج حاصل از آزمایشات شمارش باکتری‌ها نشان داد که استفاده از اسپور قارچ P. indica در سطح ‌ cfu/g106×3 به صورت معنی‌داری موجب کاهش تعداد باکتری های سالمونلا و اشرشیا کولی گردید ‌(05/0P<). بر اساس نتایج بدست آمده از این مطالعه پیشنهاد می‌گردد از اسپور قارچ P. indica در میزان‌ ‌ cfu/g106×6 به عنوان یک پری‌بیوتیک تجاری مطرح و استفاده گردد.

کلیدواژه‌ها


افشارمازندران، ن.، و رجب، ا. (1381). پروبیوتیک­ها و کاربرد آن در تغذیه دام و طیور(ترجمه). انتشارات نوربخش تهران، ص ص  302-263-.
تشفام، م.، رحیمی، ش. کریمی، ک. (1383). تأثیر سطوح مختلف پروبیوتیک بر مورفولوژی مخاط روده جوجه­های گوشتی. مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران. 3: 205-211.
خلجی، س.، زاغری، م. و نظافتی، س. (1389). بررسی اثر پری­‌بیوتیک تکنوموس بر سلامت دستگاه گوارش، ایمنی و عملکرد جوجه‌های گوشتی. مجموعه مقالات چهارمین کنگره علوم دامی ایران، کرج، ایران. ص ص 209-207.
زارع­شحنه، ا.، عبدالهی، م.ر.، کامیاب، ع. و نیکخواه، ع. ­(1386). بررسی اثر سطوح مختلف زیست­یار باکتریایی بر عملکرد و برخی از فاکتورهای خونی جوجه­های گوشتی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. 4(4):  ص ص 28-20.
صفری­پرور، م.ر.، کفیل­زاده، ف.، و کامیاب، ع. (1380). مقایسه اثر تغذیه سطوح مختلف پروبیوتیک ایمونوباک و استرپتوبیفید فورت بر عملکرد جوجه­های گوشتی. مجله ‌پژوهش کشاورزی. 3 (1): 9-1.
علیجان‎زاده فیروزی­، ک. (1390). اثرات سینبیوتیکی پروبیوتیک لاکتوباسیلوسی (پریمالاک) و پری­بیوتیک مشتق از قارچ آسپرژیلوس (فرماکتو) بر مورفولوژی روده کوچک و قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی در جوجه‎های گوشتی. پایان­نامه کارشناسی ارشد دانشگاه محقق اردبیلی. ص50.
فاضلی­نسب، م.، شریعتمداری، ف.، حسینی، س.ع. و محیطی اصلی، م. (1387) .اثرات آنزیم، پروبیوتیک و   آنتی­بیوتیک بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجه­های گوشتی. سومین کنگره علوم دامی کشور، مشهد، ایران، ص 167.
کریمی، ک. (1381). تأثیر پروبیوتیک بر ساختمان روده جوجه­های گوشتی. پایان­نامه فوق لیسانس. دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، ص32.
کریمی­ترشیزی، م.آ. (1384). ­جداسازی، شناسایی و انتخاب باکتری­های اسید لاکتیک مناسب برای تولید پروبیوتیک در تغذیه جوجه­های گوشتی. ­رساله دکترا.  دانشکده کشاورزی.­ دانشگاه تربیت مدرس، ص25.
وجدانی، ر. زالی، م. ر. (1382). پروبیوتیک­ها و مکانیسم اثر آن­ها در پیشگیری و درمان بیماری­های انسان. دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی. شماره 4، ص ص 319-330.
Abbas, A.K., Lichtman A.H. and Pober, J.S. (1997). Cellular and Molecular Immunol. 3ed. W. B. Saunders Co., Philadelphia. PA, 34-40.
Ahmad, I. (2006). Effect of probiotics on broilers performance.International. Journal of Poultry Science. 5: 593-597.
Alkhalf, A., Alhaj, M. and  Al-Homidan, I. (2010). Influence of probiotic supplementation on blood parameters and growth performance in broiler chickens. Saudi Journal of biological Sciences. 17 (3): 219-225.
Alcicek, A., Bozkurt, M. and Cabuk, M. (2003). The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science. 33: 89-94.
Awad, W.A., Ghareeb, K., Abdel-Raheem, S. and Böhm, J. (2009). Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance, organ weights, and intestinal histomorphology of broiler chickens. Poultry Science. 88(1): 49-56.
Bardly, G.L., Savage, T.F. and Timm, K.I. (1974).The effect of suppelementing diets withsaccharomyces cerevisiae var. boulardiion male poultperformance and ileal morphology. Poultry Science. 73: 1766- 1770.
Bautista, A.R.P.L., Moreira, E.L.T., Batista, M. S., Miranda, M.S. and Gomes, I.C.S. (2004). Subacute toxicity assessment of annatto in rat. Food and Chemical Toxicology. 42 (4): 625-629.
Denli, M., Okan, F., and Celik, K. (2003). Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition. 2(2): 89-91.
Ellegard, L. and Andersson, H. (2007). Oat bran rapidly increases bile acid excretion and bile acid synthesis: an ileostomy study. European Journal of Clinical and Nutrition. 61: 938-45.
FAO/WHO working group. (2001). Report of a joint FAO/WHO expert consultation on evaluation of health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. Córdoba, Argentina (October 1–4, 2001).
Ferket, P.R. (2002). Use of oligosaccharides and gut modifiers as replacements for dietary antibiotics. Proc. 63 rd Minnesota Nutrition Conference, September 17-18, Eagan, MN, pp 169-182.
Fritts, C.A. and Waldroup, P.W. (2000). Utilization of Bio-Mos mannan-oligosaccharide in turkey diets. Poultry Science. 79: 126-130.
Ghaboli, M., Khatabi, B., Ahmadi, F. S., Sepehri, M., Mirzaei, M., Amirkhani, A. and Salekdeh, G. H. (2013). Proteomics study reveals the molecular mechanisms underlying water stress tolerance induced by Piriformospora indica in barley. Journal of Proteomics. 94: 289-301.
Gibson, G.R., Probert, H. M., Van Loo, J., Rastall, R.A. and Roberfroid, M.B. (2004). Dietary modulation of the human colonic microbiota: updating the concept of prebiotics. Nutrition Research Reviews. 17 (2): 259-275.
Izat, A. L., Tidwell, N. M., Thomas, R. A., Reiber, M. A., Adams, M. H., Colberg, M. and Waldroup, P.W. (1990). Effects of a buffered propionic acid in diets on the performance of broiler chickens and on microflora of the intestine and carcass. Poultry Science. 69 (5): 818-826.
Jang, I.S., Ko, Y.H., Kang, S.Y., Lee, C.Y. (2007). Effect of commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Journal of Animal Feed Science Technology. 134: 305-315
Jin, L. Z., Ho, Y. W., Abdullah, N., and Jalaludin, S. (1998). Growth performance, intestinal microbial populations, and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lactobacillus cultures. Poultry Science. 77 (9): 1259-1265.
Kannan, M., Karunakaran, R., Balakrishnan, V. and Prabhakar, T.G. (2005). Influence of prebiotics supplementation on lipid profile of broilers. International Journal Poultry Science. 4 (12): 994-997.
Khaksefidi, A., and Rahimi, S. (2005). Effect of probiotic inclusion in the diet of broiler chickens on performance, feed efficiency and carcass quality. Asian Australasian Journal of Animal Sciences. 18 (8): 1153.
Li, J., Li, D., Xing, J., Cheng, Z. and Lai, C. (2006). Effects of betaglucan extracted from Saccharomyces cerevisiae on growth performance, and immunological and somatotropic responses of pigs challenged with Escherichia coli lipopolysaccharide. Journal of Animal Science. 84: 2374-2381.
Qiang, X., Weiss, M., KOGEL, K. H., and Schäfer, P. (2012). Piriformospora indica—a mutualistic basidiomycete with an exceptionally large plant host range. Molecular Plant  (5): 508-518.
Spring, P., Wenk, C., Dawson, K. A. and Newman, K.E. (2000) The effects of dietarymannanoligosaccharides on cecal parameters and the concentrations of enteric bacteria in the ceca of salmonella-challenged broiler chicks. Poultry Science. 79: 205-211.
Santin, E., Maiorka, A., Macari, M., Grecco, M., Sanchez, J. C., Okada, T. M. and  Myasaka, A. M. (2001). Performance and intestinal mucosa development of broiler chickens fed diets containing Saccharomyces cerevisiae cell wall. The Journal of Applied Poultry Research. 10 (3): 236-244.
Sun, J.Y. and Li, W.F. (2001). Preparation of manna oligosaccharide from Saccharomyces cerevisiae and its effect on intestinal microflora in chicken. Zhejiang Daxue Xuebao Nongye Yu Shengming Kexueban. 27: 447-450.
Macfarlane, G. T., Gibson, G. R., and Cummings, J. H. (1992). Comparison of fermentation reactions in different regions of the human colon. Journal of Applied Bacteriology. 72(1): 57-64.
Mahdavi, A.H., Rahmani, H.R. and Pourreza, J. (2005). Effect of probiotic supplements on egg quality and laying hen’s performance. International Journal of Poultry Science. 4: 488- 492.
Mitsuoka, T. (1974).Tamonomyandecologyofbifidobacteria.Bifidobacteriaand Microflora. 3 (1):11-28.
Mountzouris, K. C., Tsirtsikos, P., Kalamara, E., Nitsch, S., Schatzmayr, G., and Fegeros, K. (2007). Evaluation of the efficacy of a probiotic containing Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, and Pediococcus strains in promoting broiler performance and modulating cecal microflora composition and metabolic activities. Poultry Science. 86(2): 309-317.
Mountzouris, K. C., Tsitrsikos, P., Palamidi, I., Arvaniti, A., Mohnl, M., Schatzmayr, G., and Fegeros, K. (2010). Effects of probiotic inclusion levels in broiler nutrition on growth performance, nutrient digestibility, plasma immunoglobulins, and cecal microflora composition. Poultry Science. 89(1): 58-67.
Nilsson, L. M., Abrahamsson, A., Sahlin, S., Gustafsson, U., Angelin, B., Parini, P., and Einarsson, C. (2007). Bile acids and lipoprotein metabolism: effects of cholestyramineand chenodeoxycholic acid on human hepatic mRNA expression. Biochemical and Biophysical Research Communications. 357: 707-711.
Parks, C.W., Grimes, J.L., Ferket, P.R. and Fairchild, A.S. (2001). The effect of mannan oligosaccharides, bambermycins and virginiamycin on performance of large white male market turkeys. Poultry Science. 80: 718-723.
Panda, A.K., Reddy, M.R., Rao, S.V.R.,  Raju, M.V.I.N. and Praharaj, N.K. (2000). Growth carcass charactiristics, immouno competence and respons to Escherichia coil of broiler fed diet with various level of probiotic. Archives Geflugelk. 64:152-156
Pelicano, E.R.L., Souza, P.A., Souza, H.B.A., Figueiredo, D.F., Boiago, M.M., Carvalho, S.R. and Bordon, V.F. (2005). Intestinal mucosa development in broiler chickens fed natural growth promoters. Brazilian Journal of Poultry Science. 7: 221-229.
Rial D.R. (2000). The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. Journal of  Nutrition. 130(2): 396 S-402S.
Roura, E., Homedes, J. and Klasing, K.C. (1997). Prevention of immunologic stress contributes to the growth-permitting ability of dietary antibiotics in chicks. Journal of Nutrition. 122: 2383-2390.
SAS. (2005). Institute. SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc.,. Cary,
Samanya, M., and Yamauchi, K. E. (2002). Histological alterations of intestinal villi in chickens fed dried Bacillus subtilis var. natto. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular and Integrative Physiology. 133(1): 95-104.
Singh AJ, Sharma K, Rexer H, and Varma A. (2000). Plant productivity determinants beyondminerals, water and light. Piriformospora indica: a revolutionary plant growth Promoting fungus. Current Science. 79: 101-106.
Taguchi, H., Takahashi, M., Yamaguchi, H., Osaki, T., Komatsu, A., Fujioka, Y., and  Kamiya, S. (2002). Experimental infection of germ-free mice with hyper-toxigenic enterohaemorrhagic Escherichia coli O157: H7, strain 6. Journal of Medical Microbiology. 51(4): 336-343.
Varma, A., Abbott, L.K., Werner, D. and Hampp, R. (2004). The state of plant surface microbiology. In: Varma, A., Abbott, L., Werner, D. and Hampp, R. (eds), plant surface microbiology. Springer, Berlin Heidelberg New York pp. 1-11.
Xu, Z.R, Hu., V.H, Xia., M.S, Zhan X. A, and Wang Q.(2003).­Effect of dietary fructooligosaccharida on digestive enzyme activities intestinal, micro flora and morphology of male broilers: Poultry Science. Association Inc.
Yalcinkayal, H., Gungori, T., Bafialani, M. and Erdem, E. (2008). Mannan oligosaccharides (MOS) from Saccharomyces cerevisiaein broilers: effects on performance and blood biochemistry. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science. 32: 43-48.