تعیین ارزش غذایی بقایای کمپوست قارچ پس از خاکزدایی سیلو شده با ملاس

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان.

چکیده

این پژوهش به‌منظور بررسی ویژگی‌ها و ارزش غذایی سیلاژ بقایای کمپوست قارچ خوراکی دکمه‌ای (SBMC) پس از خاکزدایی و افزودن سطوح مختلف ملاس در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. ابتدا خاک موجود در بخشی از SBMC با استفاده از روش شستشو جدا شد. تیمارهای آزمایشی (1+5 تیمار) شامل 1) SBMC بدون افزودن ملاس (شاهد)، 2) SBMC به‌ همراه 5/7 درصد ملاس، 3) SBMC به‌ همراه 15 درصد ملاس، 4) SBMC شسته شده به‌ همراه 5/7 درصد ملاس و 5) SBMC شسته شده به ‌همراه 15 درصد ملاس بودند که به مدت 60 روز سیلو شدند. از سیلاژ ذرت (به ‌عنوان سیلاژ معمولی) جهت مقایسه استفاده شد. درصد ماده خشک، ترکیب شیمیایی، غلظت اسید لاکتیک، کل اسیدهای چرب فرار، کربوهیدرات‌های محلول در آب و آمونیاک، pH، ظرفیت بافری و شاخص کیفی سیلاژها اندازه‌گیری شد. درصد ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، NDF و ADF در SBMC، قبل از سیلو کردن به ‌ترتیب 04/28، 59/55، 46/6، 69/29، 01/27 درصد بود. درصد ماده خشک، پروتئین خام و ADF در بین تیمارها بعد از 60 روز سیلو کردن، تفاوت معنی‌داری نداشتند(05/0p>). اما درصد ماده آلی در تیمارهای 4 و 5 (به ‌ترتیب 51/65 و 85/61 درصد) در مقایسه با تیمار شاهد افزایش نشان داد (05/0p<). تیمار 5 دارای کمترین مقدار pH (16/5) و بیشترین مقدار اسید لاکتیک (80/15 گرم بر کیلوگرم ماده خشک) بود. شاخص کیفی نیز در تیمار 5 بیشترین مقدار (56/66) بود. به‌طور کلی، جداسازی خاک و اضافه کردن 15 درصد ملاس به SBMC سبب بهبود ارزش غذایی سیلاژآن شد.

کلیدواژه‌ها


براتی مصلح، الف، علی عربی، ح.، هژبری، ف.، زابلی، خ و عاشوری، ش. 1394. بررسی اثر ضایعات کمپوست قارچ دکمه ای سیلو شده بر برخی پارامترهای شکمبه ای در بره های نر مهربان. سومین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار. 21 خرداد ماه، دانشگاه شهید مفتح همدان، ایران.
ربانی، ح. (1391). بررسی خصوصیات سیلویی دو رقم تاج خروس علوفه­ای و مقایسه آن با سیلاژ ذرت. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا.
رعنایی ع. ر.، مختاری م.، علیدادی ح. و احرام پوش م. ح. 1394. بررسی خصوصیات شیمیایی و درجه رسیدگی ورمی کمپوست به دست آمده از پسماندهای فرآیند تولید قارچ دکمه ای. فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، 1 (1): 49-59.
زابلی خ.، براتی مصلح ا. و علی عربی ح. 1394. بررسی ترکیبات شیمیایی ضایعات کمپوست قارچ دکمه ای سیلو شده با استفاده از سطوح مختلف ملاس. سومین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار، 21 خرداد، دانشگاه شهید مفتح، همدان صص: 1-6.
شبخوان س.، باشتنی م. و نعیمی پور یونسی ح. 1395. تأثیر استفاده از ملاس و آب پنیر بر ارزش غذایی و برخی خصوصیات کیفی علوفه سورگوم سیلو شده. نشریه پژوهش های علوم دامی، 26 (1): 27-41.
مشایخی م. ر. و قربانی غ. ر. 1384. تغییرات ترکیبات شیمیایی و قابلیت هضم علف نی در طی فصل رشد و خصوصیات سیلویی آن. پژوهش و سازندگی، 68: 93-98.
نقابی ن.، جلیلوند ق.، یوسف الهی م. و شجاعیان ک. 1392. اثر سطوح مختلف مخمر ساکارومیسس سروریسیه و ملاس بر ارزش غذایی آتریپلکس لنتی فورمیس سیلو شده. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، 1 (3): 31-50.
ولی زاده ر.، محمودی ابیانه م. و صلاحی ا. 1394. تأثیر افزودن ماوره، ملاس و سود بر ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری و خصوصیات تولید گاز گیاه کامل نی (Pragmates austrialis). نشریه پژوهش های علوم دامی ایران، 7 (2): 120-128.
Abarghoei, M., Rouzbehan, Y. and Alipour, D. (2011). Nutritive value and silage characteristics of whole and partly stoned olive cakes treated with molasses. Journal of agricultural science and technology. 13: 709-716.‏
AOAC. (1990). Official methods of analysis. 15thed. Association of Analytical chemists. Arlington, VA.
Arbabi, S. and Ghoorchi, T. (2008). The effect of different levels of molasses as silage additive on fermentation quality of foxtail millet (Setaria italic) silage. Asian journal of animal sciences. 2: 43-50.
Balakhial, A., Naserian, A.A., Heravi Moussavi, A., Eftekhar Shahrodi, F. and Valizadeh, R. (2008). Changes in chemical composition and in vitro DM digestibility of urea and molasses treated whole crop Canola silage, Journal of animal and veterinary advances. 7(9):1042-1044).
Barntt, A.G. and Reid, R.L. (1957). Studies on the production of volatile fatty acid production from fresh grass. Journal of agricultural science. 48: 315.
Bautista-Trujillo, G.U., Cobos, M.A., Ventura-Canseco, L.M.C., Ayora-Talavera, T., Abud Archila, M., Oliva-Liaven, M.A., Dendooven, L. and Gutierroz-Miceli, F.A. (2009). Effect of sugar cane molasses and whey on silage quality of maize. Asian journal of crop science. 1(1): 34-39.
Broderick, G.A. and Kang, J.H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media.  Journal of dairy science. 63:64-75.Burton, K.S., Hammond, J.B.W. and Minamide, T. (1994). Protease activity in agaricus bisporus during periodic fruiting (flushing) and sporophore development. Current microbiology. 28: 275-278.
Fazaeli, H. and Masoodi, A.R.T. (2006). Spent wheat straw compost of Agaricus bisporus mushroom as ruminant feed. Asian-australasian journal of animal sciences. 19(6): 845-851.
Kim, Y.I., Cho, W.M., Hong, S.K., Oh, Y.K. and Kwak, W.S. (2011). Yield, Nutrient Characteristics, Ruminal Solubility and Degradability of Spent Mushroom (Agaricus bisporus) Substrates for Ruminants. Asian-australasian journal of animal sciences. 24(1): 1560 – 1568.
Kozloski, G.V., Sengar, C.C.D., Perottoni, J. and Bonnecarrere Sanchez, L.M. (2006). Evaluation of two methods for ammonia extraction and analysis in silage samples. Animal feed science and technology. 127: 336-342.
Langar, P.N., Sehgal, J.P., Rana, V.K., Singh, M.M. and Garcha, H.S. (1982). Utilization of Agaricus bisporus-harvested spent wheat straw in the ruminant diets. Indian journal of animal science. 52: 634-637.
Mahala, A.G. and Khalifa, I.M. (2007). The effect of molasses levels on quality of sorghum (Sorghum bicolor) silage. Research journal of animal and veterinary sciences. 2: 43-46.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A., Sinclair, L.A. and  Wilkinson, R.G. (1994). Animal nutrition. 5th. Essex. Pearson Education Publishers.‏
McDonald, P., Henderson, A.R. and Herson, S.J.E. (1991). The biochemistry of silage, 2nd edition. Chalcombe publication, Marlow. UK.
Moharrery, A. (2007). The determination of buffering capacity of some ruminant’s feedstuff and their cumulative effects on TMR ration. American journal of animal and veterinary sciences. 2 (4): 72-78.
Murphy, R. P. 1958. A method for the extraction of plant samples and the determination of total soluble carbohydrates. Journal of the science of food and agriculture, 9(11): 714-717.‏
Rahjerdi N.K., Rouzbehan, Y., Fazaeli, H. and Rezaei, J. (2015). Chemical composition, fermentation characteristics, digestibility, and degradability of silages from two amaranth varieties (Kharkovskiy and Sem), corn, and an amaranth–corn combination. Journal of animal science. 93(12): 5781-5790.
SAS. 2004. Procedure User’s Guide; Statistics. Statustical Analysis System Institute Inc., Cary, NC. USA.
Shoryabi, Z. (2014). Study of chemical composition and nutritive value of treated sesame straw by using in vitro gas production method. Journal of novel applied sciences. 3(9): 978-983.
Suwandyastuti, S.N.O. and Bata, M. 2012.  Utilization of spent rice straw compost to substitute Napier grass fed to cattle and its effect on rumen metabolism products. Animal production. 14(3):147-154.
Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of dairy science. 74(10): 3583-3597.
Yilmaz, A. and Gursoy, U. (2004). The effect of various supplements on in situ dry matter degradability characteristics of maize silage. Turkish journal veterinary and animal science. 28: 427-433.