نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام دانشگاه زابل

2 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان

4 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان

چکیده

این تحقیق به منظور مطالعه تأثیر سطوح مختلف پودر دانه زیره و رازیانه در جیره‌های با کنسانتره بالا به روش آزمایشگاهی (in vitro) صورت گرفت. تیمارهای آزمایشی عبارت بود از: 1- شاهد (75درصد کنسانتره و 25 درصد یونجه)، 2- جیره شاهد مکمل شده با سه سطح مختلف پودر زیره و رازیانه (8، 12 و 16 گرم در کیلوگرم ماده خشک خوراک) که در هر سطح نسبت‌های متفاوتی از رازیانه و زیره (25% رازیانه + 75% زیره، 50% رازیانه + 50% زیره، 75% رازیانه + 25% زیره) تکرار شد. افزودن دانه زیره و رازیانه باعث افزایش معنی‌دار قابلیت هضم ماده آلی، گاز تجمعی و پتانسیل تولید گاز (b) شد (05/0 P<)، اما تأثیر معنی‌داری بین تیمارهای مختلف برای میانگین نرخ تولید گاز مشاهده نشد (05/0<(P. میزان نیتروژن آمونیاکی با افزودن سطوح و نسبت-های مختلف پودر زیره و رازیانه به‌طور معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت(05/0 P<). میانگین اسیدهای چرب زنجیر کوتاه در سطح 8 گرم پودر زیره و رازیانه با افزایش معنی‌داری همراه بود (05/0 P<)، ولی سطوح بالاتر پودر زیره و رازیانه (12 و 16 گرم در کیلوگرم ماده خشک) افزایش معنی‌داری در این فراسنجه نداشت. بر اساس نتایج این تحقیق می‌توان نتیجه گیری نمود که افزودن پودر زیره و رازیانه در جیره با کنسانتره زیاد می‌تواند باعث بهبود قابلیت تخمیر شکمبه، قابلیت هضم و افزایش تولید اسیدهای چرب فرار گردد که استفاده از 8 گرم مخلوط پودر زیره و رازیانه با نسبت50% رازیانه و 50% زیره در کیلوگرم ماده خشک، بیشترین تاثیرات معنی دار را نشان داد.

کلیدواژه‌ها

امین پور، ر.، و جعفری، ا. (1387). زیره سبز. نشریه ترویجی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
بهرامی، غ.، دانش مسگران، م. و وکیلی، س. (1389). تاثیر اسانس­های گیاهی بر بار اسیدی مایع شکمبه گوسفند در شرایط برون تنی. چهارمین کنگره علوم دامی ایران.صفحات:2101 - 2098
فریور، ف.، تربتی نژاد، ن.، حسینی، س. و جعفری، ی. (1392). تاثیر پودر دانه شنبلیله به عنوان افزودنی خوراکی درجیره، بر خصوصیات تخمیر شکمبه، قابلیت هضم، عملکرد پروار، کیفیت گوشت و برخی متابولیت‌های خون گوسفند. رساله دکتری تغذیه دام،  دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
ساکی، س.، وکیلی، س. و دانش مسگران، م. (1393). اثر اسانس های گیاهی کاج و اکالیپتوس بر فراسنجه­های تولید گاز خوراک­های دانه­ای در شرایط آزمایشگاهی. ششمین کنگره علوم دامی ایران – دانشگاه تبریز
سجادیان، م.، دانشگران، م.، وکیلی، ع.ر. و جهانی عزیزآبادی، ح. (1389). تاثیر اسانس برخی از چاشنی­های و دانه گیاهان دارویی بر فراسنجه­­­های تولید گاز علف خشک یونجه در شرایط آزمایشگاهی. چهارمین کنگره علوم دامی ایران - دانشگاه تهران
حقیر السادات، ب.، برنارد، ف.، کلانتر، س. و شیخ­ها، م. (1389).  بررسی ترکیبات موثر و خواص آنتی اکسیدانی اسانس گیاه دارویی زیره­ی سیاه استان یزد. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، دوره 18 ، صفحات: 291 -284
مقتدر، م.،ایرجمنصوری، ع.،سالاری، ح.  وفرهمند، آ. (1387). شناسایی ترکیبهای شیمیایی و بررسی اثر ضد میکروبی اسانس بذر زیره. فصلنامة علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران  جلد 25 ، شمارة 1، صفحات: 28-20
نعمتی, م، هاشم زاده، ف. و اداوی، ظ.(۱۳۹۶). نقش گیاهان دارویی در تغذیه دام. اولین همایش ملی نقش گیاهان دارویی در اقتصاد مقاومتی، فریدونشهر، دانشگاه پیام نور مرکز فریدونشهر
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. 17th ed. Association of Official Analytical Hemists, Gaithersburg, MD.
Benchaar, C., Chaves, A.V., Fraser, G.R., Wang, Y., Beuchemin. K.A. and McAllister T.A. (2007). Effects of essential oils and their components on in vitro rumen microbial fermentation. Canadian Journal of Animal. Science. 87: 413-419        
Benchaar, C. and Greathead, H. (2011). Essential oils and opportunities to mitigate enteric methane emissions from ruminants. Animal Feed Science and Technology. 166: 338355.                                                                     
Broderick, G. and Kang, J. H. (1980). Automated simultaneous determination of ammoniaand total amino acids in    ruminal fluid and in vitro media.Journal of Dairy Science, 63:  64–75..
 Busquet, M., Calsamiglia, S., Ferret, A., and Kamel, C., (2006). Plant extracts affect in vitro rumen microbial fermentation. Journal of  Dairy Science. 89: 761–771.                                                        
Cardozo, P.W., Calsamiglia, S., Ferret, A. and Kamel, C.  (2014). Effects of alfalfa extract anise, capsicum and a mixture of cinnamaldehyde and eugenol on ruminalfer-mentation and protein degradation in beef heifers fed a high concentrate diet. Journal of Animal Science. 84: 2801-2808.
Castillejosa, L., Calsamigliaa, S., Ferreta, A. and  Losa. R. (2005).Effects of a specific blend of essential oil compounds and the type of diet on rumen microbial fermentation and nutrient flow from a continuous culture   .system. Animal Feed Science and Technology.119: 29–41
Jahani-Azizabadi, H., Danesh Mesgaran, M., Vakili, A. R. and Rezayazdi, K. 2014. Effect of some plant essential oils on in vitro ruminal  methane production and on fermentation characteristics of a mid-forage diet.   Journal of Agriculture Science Technology.16: 1543-1554.                                                                                        
Jahani-Azizabadi, H., Danesh-Mesgaran,M., Vakili, A. R. and Heravi-Moussavi, A. R. (2009). Screening the activity of medicinal plants or spices on In vitro ruminal methane production. Jurnal of  Dairy Science.92: 277-278. 
Hart, K. J., Yanez- Ruiz, D. R., Duval, S. M., Mcewan, N. R. and  Newbold, C. J. (2008). Plant extracts to  manipulate rumen fermentation. Animal Feed Science and Technology. 147: 8-35
 Ivan, M., Neill, L., Foster, R., Alimon, R., Rode, L.M, and Entz , T. (2000). Effects of Isotricha, Dasytricha, Entodinium, and total fauna on rumianal fermentation and duodenal flow in wethers fed different diets. Journal of Dairy Science. 83: 776 – 787.
Kamara,  D.N.,  Agarwal , N. and Chaudhary,  L.C, (2006). Inhibition of ruminal methanogenesis by tropical plants containing secondary compounds. International Congress Series, 1293: 156–163.
.Khiaosaard, R., and Zebeli, Q. (2014). Meta-analysis of the effects of essential oils and their bioactive   compounds on rumen fermentation characteristics and feed effi ciency in ruminants. Journal of Animal  Science.91:1819–1830.
Kilic, U., Boga, M., Gorgulu., M., and Şahan, Z., (2011). The effects of different compounds in some essential  oils on in vitrogas production. Journal of Animal and Feed Sciences. 20: 626–636.
Macheboeuf, D., Morgavi, D.P., Papon, Y. Mousset, J.L. and Arturo-Schaan, M. (2008). Dose-response effects of essential oils on In vitro fermentation activity of the rumen microbial population.  Animal Feed Science and. Technology. 145: 335-350.
Mao, H.L., Wang, J.K., Zhou, Y.Y. and Liu., J.X. ( 2010). Effects of addition of tea saponins and soybean oil on methane production, fermentation and microbial population in the rumen of growing lambs. Livestock Science  129: 56–62.                                                                                                                                                  
Marten, G.C., and R.F. Barnes. (1980). Prediction of energy digestibility of forages with  in vitro rumen  fermentation and fungal enzymes systems. P 61-71. In Pidgen, W.J., C.C. Balch, and M. Graham, (ed.) tandardization of Analytical Methodology for  Feeds. International Development Research Center, Ottawa.
Mcintosh, F., Williams, P., Losa, R., Wallace, R., Beever, D. and Newbold, C. (2003). Effects of essential oils on ruminal metabolism and their protein metabolism. Applied and Environmental Microbiology. 69: 5011-5014
Menke,  K. and  Steingass  H. (1988).  Estimation  of  the  energetic  feed  value  obtained  from  chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development, 28: 7-55.
Patra, A.K., Kamra, D.N. and Agarwal, N. (2010). Effects of extracts of spices on rumen methanogenesis, enzyme activities and fermentation of feeds in vitro. Journal of Science Food Agriculture. 90: 511-520.                      
Ramakrishna,  R.R.,  Platel, K. and Srinivasan, K. (2003). Invitroinfluence of species and spice-activeprinciples on digestive Enzymes of rat pancreasand small intestine. Nahrung, 47: 408-412.
Sallam, S.M.A., Bueno, S., Brigide, I.,  Godoy, P. P.B.,  Vitti, P. and Abdalla, D. (2009). Investigation of                                                       potential.  new opportunities for plant extracts on rumen microbial fermentation in vitro. Zaragoza : CIHEAM / FAO / NAGREF. pp: 255-260 .     
Tekeli. A. Çelik, L. and Kutlu, H. (2007). Plant Extracts; a New Rumen Moderator in Ruminant Diets. Tekirdag.  Ziraat Fakultesi Dergisi Journal of Tekirdag Agricultural Faculty.
Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Levis, B.A. (1991). Method for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-   starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583-3597.
Ørskov, E. R. and McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation  measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agricultural Science, 92: 499–503.