اثر افزودن سطوح مختلف پودر برگ پونه کوهی (Origanum vulgare L.) به جیره بر پایه گندم بر عملکرد، پاسخ ایمنی و متابولیت های خون جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

2 دانشیار ژنتیک و اصلاح نژاد دام، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

3 کارشناس ارشد سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی، مشهد، ایران

4 دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر افزودن سطوح مختلف پودر برگ گیاه دارویی پونه کوهی به جیرههای بر پایه گندم بر عملکرد رشد، راندمان لاشه، متابولیتهای سرم خون و پاسخ ایمنی، این آزمایش با استفاده از تعداد 160 قطعه جوجه گوشتی ماده (راس308) انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار (سطوح صفر، 0.4، 0.8 و 1.2 درصد پودر برگ پونه کوهی در جیره)، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. شاخصهای عملکردی در دورههای سنی 18-1، 30-19، 42-31 و 42-1 روزگی محاسبه شدند. افزودن سطوح مختلف پودر برگ پونه کوهی به جیره باعث تغییر مصرف خوراک در دوره سنی 30-19 روزگی و ضریب تبدیل غذایی در دورههای سنی 42-31 و 42-1 روزگی به صورت معادله درجه دوم و معنیدار شد. جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی پودر برگ پونه کوهی در سطح 0.4 درصد مطلوبترین ضریب تبدیل غذایی را بین تیمارهای تغذیه ای داشتند. اثر افزودن سطوح مختلف پودر برگ پونه کوهی به جیره بر میزان رشد معنیدار نبود. افزودن سطوح مختلف پودر برگ پونه کوهی به جیره باعث افزایش راندمان لاشه، وزن نسبی تیموس، تیتر ایمنی اولیه ایجاد شده در پاسخ به تزریق گلبولهای قرمز گوسفندی، غلظت لیپوپروتئینها با دانسیته پایین سرم خون و کاهش وزن نسبی اندامهای گوارشی و غلظت تری گلیسرید سرم خون به طور خطی شد. نتایج این آزمایش نشان داد، افزودن پودر برگ پونه کوهی در سطح 0.4 درصد به جیرههای بر پایه گندم می-تواند باعث بهبود راندمان تبدیل غذایی، راندمان لاشه و سلامتی جوجه های گوشتی شود.

کلیدواژه‌ها


زرقی، ح.، زکی­زاده، س.، دهقان، ع. و زنگنه، ع. (1396). اثر آویشن  Thymus vulgaris Lبه جیره بر پایه گندم بر شاخص­های عملکرد رشد، ایمنی و متابولیت­های خون جوجه های گوشتی. علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 30 : 41-54.
صمدیان، ف.، کریمی ترشیزی، م. ا.، انصاری پیراسرایی، ز.، واثقی، ح.، محمد نژاد، ف. و واحدی، و. (1394). اثر سطوح مختلف اسانس نعناع، لیمو، آویشن و زنیان بر عملکرد، فراسنجه های خونی و بیان ژن‏های لیپوژنیک کبدی در جوجه های گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران، 3: 329-339.
صمصام شریعت، س. ه. (1383). گزیدة گیاهان دارویی. چاپ اول، انتشارات مانی.
نوبخت، ع. و اقدم شهریار، ح. (1389). اثر مخلوط گیاهان دارویی پنیرک، خارشتر و نعناع بر عملکرد، کیفیت لاشه و متابولیت های خون در جوجه­های گوشتی. فصلنامه تخصصی علوم دامی، 3 : 51 - 63
Akgul A., and Ayar A. (1993). Antioxidant effects of native herbs. Turkish Journal of Agriculture Forest, 17: 1061-1068.
Akgul A., and Kvanc M. (1988). Inhibitory effects of selected Turkish spices and oregano components on some foodborne fungi. International Journal of Food Microbiology, 6: 263-268.
Alçiçek A., Bozkurt M. and Çabuk M. (2004). The effect of a mixture of herbal essential oils and organic acid or a probiotic on broiler performance. South African Journal of Animal Science, 34: 217-222.
Allen P. C., Danforth H. and Levander O. A. (1997). Interaction of dietary flaxseed with coccidia infections in chickens. Poultry science, 76: 822-827.
Aruoma O. I. (1997). Extract as antioxidant prophylactic agents. International News on fats, Oils and Related Materials, 8: 1236-1242.
Bampidis V. A., Christodoulou V., Florou-Paneri P., Christaki E., Chatzopoulou P. S., Siligianni T. T, and Spais A. B. (2005). Effect of dietary dried oregano leaves on growth performance, carcase characteristics and serum cholesterol of female early maturing turkeys. British Poultry Science, 46 (5):595-601.
Baratta M. T., Dorman H. J. D., Deans S. G., Biondi D. M. and Ruberto G. (1998). Chemical composition, antimicrobial, and antioxidant activity of laurel, sage, rosemary, oregano, and coriander essential oils. Journal of Essential Oil Research, 10: 618-627.
Baretto M. S. R., Menten J. F. M., Racanicci A. M. C., Pereira P. W. Z. and Rizzo, P. V. (2008). Plant extract used as growth promoters in broilers. Brazilian Journal of Poultry Science, 10: 109-115.
Basmacioglu H., Baysal S., Misirlioglu Z., Polat M., Yilmaz H. and Turan N. (2010). Effects of oregano essential oil with or without feed enzymes on growth performance, digestive enzyme, nutrient digestibility, lipid metabolism, and immune response of broilers fed on wheat-soybean meal diets. British Poultry Science, 51: 67-80.
Boa-Amponsem K., Dunnington E. A., Pierson F. W., Larsen C. T. and Siegel P. B. (2000). Antibody responses to different dosages of sheep red blood cells in lines of chickens selected for high and low antibody response to sheep red blood cells. Poultry Science, 79: 159-162.
Botsoglou N. A., Fletouris D. J., Florou-Paneri P., Christaki E. and Spais A. B. (2003). Inhibition of lipid oxidation in long-term frozen stored chicken meat by dietary oregano essential oil and α-tocopheryl acetate supplementation. Food Research International, 36: 207-213.
Botsoglou N. A., Florou-Paneri P., Christaki E., Fletouris D. J. and Spais A. B. (2002). Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on ironinduced lipid oxidation of breast thigh and abdominal fat tissues. British Poultry Science, 43: 223-230.
 Burt S. A. and Reinders R. D. (2003). Antibacterial activity of selected plant essential oils against Escherichia coli O157:H7. Letters in Applied Microbiology, 36: 62- 167.
Case G. L., He L., Mo H. and Elson C. E. (1995). Induction of geranyl pyrophosphate pyrophosphatase activity by cholesterol-suppressive isoprenoids. Lipids, 30: 357-359.
Cheema M. A., Qureshi M. A. and Havenstein G. B. (2003). A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957random bred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82: 1519-1529.
Choi W. S., Park B. S., Ku S. K. and Lee S. E. (2002). Repellent activities of essential oils and mono-terpenes against Culex pipiens palens. Journal of the American Mosquito Control, 18: 348-351.
Cowan M. M. (1999). Plant products as antimicrobial agents. Clinical Microbiology Reviews, 12: 564-58.
Cross D. E., Acamovic T., Deans S. G. and Mcdevitt R. M. (2002). The effects of dietary inclusion of herbs and their volatile oils on the performance of growing chickens. British Poultry Science, 43(Suppl.): S33-S35.
Cross D. E., Mcdevitt R. M., Hillman K. and Acamovic T. (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility, and gut microflora in chickens from seven to 28 days of age. British Poultry Science, 48: 496-506.
Cuppett S. L and Hall C. A. (1998). Antioxidant activity of labiatae. Advance Food Nutrition Research, 42: 245–271.
Demir E., Kilin K., Yildirim F., Dincer Y. and Eseceli H. (2008). Comparative effects of mint, sage, thyme, and flavomycin in wheat-based broiler diets. Archiva Zootechnica, 11: 54-63.
Dorhoi A., Dobrean V., Zahan M. and Virag P. (2006). Modulatory effects of several herbal extracts on avian peripheral blood cell immune responses. Phototherapy Research, 20: 352-358.
Ebrahimi E., Sobhani R. S. and Zarghi H. (2017). Effect of Triticale Level and Exogenous Enzyme in the Grower Diet on Performance, Gastrointestinal Tract Relative Weight, Jejunal Morphology and Blood Lipids of Japanese Quail (Coturnix coturnix Japonica). Journal of Agricultural Science and Technology, 19(3):569-580.
Feighner S. D. and Dashkevicz M. P. (1987). Subtherapeutic levels of antibiotics in poultery feeds and therir effects on weight gain, feed efficiency, and bacterial cholytaurine hydrolase activity. Applied Environmental Microbiology, 53: 331-336.
Halle I., Thomann R., Bauermann U., Henning M. and Köhler P. (2004). Effects of a graded supplementation of herbs and essential oils in broiler feed on growth and carcass traits. Landbauforshung Volkenrode. 54: 219-229.
Hashemipour H., Kermanshahi. H., Golian A. and Veldkamp T. (2013). Effect of thymol and Carvacrol feed supplementation on performance, antioxidant enzyme activities, fatty acid composition, digestive enzyme activities, and immune response in broiler chickens. Poultry Science, 92: 2059-2069.
Hernandez F., Madrid J., Garcia V., Orengo J. and Megias M. D. (2004). Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry Science, 83: 169-174.
Jugl-Chizzola M., Ungerhofer E., Gabler C., Hagmuller W., Chizzola R., Zitterl-Eglseer K. and Franz C. (2006). Testing of the palatability of Thymus vulgaris L. and Origanum vulgare L. as flavouring feed additive for weaner pigs on the basis of a choice experiment. Berl Munch Tierarztl Wochenschr, 119: 238-243.
Kaps M. and Lamberson W. R. (2004). Biostatistics for Animal Science. CABI Publication.
Karpoutsis I., Pardall E., Feggou E., Kokkini S., Scouras Z. G. and Mavragani-Tsipidou P. (1998). Insecticidal and genotoxic activities of oregano essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46: 1111-1115.
 Khaksar V., Golian A. and Kermanshahi H. (2012). Immune response and ileal microflora in broilers fed wheat based diet with or without enzyme Endofeed W and supplementation of thyme essential oil or probiotic Primalac. African Journal of Biotechnology, 11: 14716-14723.
Khodambashi Emami N., Samie A., Rahmani H. R. and Ruiz-Feria C. A. (2012). The effect of peppermint essential oil and fructooligosaccharides, as alternatives to virginiamycin, on growth performance, digestibility, gut morphology and immune response of male broilers. Animal Feed Science and Technology, 175: 57-64.
Kirkpinar, F., Bora Unlu H., and Ozdemir G. (2011). Effects of oregano and garlic essential oils on performance, carcass, organ and blood characteristics and intestinal micro flora of broilers. Livestock Science, 137: 219-225.
Lambert R. J. W., Skandamis P. N., Coote P. J. and Nychas G. J. E. (2001). A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. Journal of Applied Microbiology, 91: 453-462.
Langhout P. (2000). New additives for broiler chickens. World Poultry Elsevier, 16: 22-27.
Latimer, G. W. (2012). Official methods of analysis of AOAC International. AOAC international.
Lázaro R., Garcia M., Aranibar M. J. and Mateos G. G. (2003). Effect of enzyme addition towheat, barley, and rye based diets on nutrient digestibility andperformance of laying hens. British Poultry Science, 44: 256-265.
Lee K. W., Everts H. Kappert H. J., Yeom K. H. and Beynen A. C. (2003). Dietary carvacrol lowers body weight gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal Applied Poultry Research, 12: 394-399.
Lee K. W., Everts H., Kappert H. J., Frehner M., Losa R. and Beynen A. C. (2004). Effects of dietary essential oil componentson growth performance, digestive enzymes, and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44: 450- 457.
Lesson S. and Summers J. D. (2005). Commercial poultry nutrition. Third, Nottingham University Press, Manor Farm, Church Lane, Thrumpton, Nottingham, NG11 0AX, England.
Nachman P., Mazal M., Uzi R. and Benjamin J. (1995). Antifungal Activity of Oregano and Thyme Essential Oils Applied as Fumigants Against Fungi Attacking Stored Grain. Journal of Food Protect, 58: 81-85.
Nascimentol G. G. F., Locatelli J., Freitas P. C. and Silval G. L. (2000). Antibacterial activity of plant extracts and phytochemicals on antibioticresistant bacteria. Brazilian Journal of Microbiology, 31: 247-256.
Nobakht A., Norany J.  and Safamher A. R. (2011). The effects of different amounts of Mentha pulegium L. (Pennyroyal) on performance, carcass traits, hematological and  blood biochemical parameters of broilers. Journal of Medicinal Plants Research, 5: 3763-3768.
özer, H., Sökme M., Güllüce M., Adigüzel A., Sahin F., Sökmen A., Kilic H., and Baris O. (2007). Chemical composition and antimicrobial and antioxidant activities of the essential oil and methanol extract of Hippomarathum microcarpum (Bieb.) from Turkey. Journal Agriculture Food and Chemistry, 55: 937-942.
Saini R., Davis S. and Dudley-Cash W. (2003). Oregano essential oil reduces the expression of coccidiosis in broilers. Pages 97–98 in Proc. 52th Western Poult. Dis. Conf., Sacramento, CA. Vet. Extension, Univ. Calif., Davis.
SAS I. (2003). SAS user’s guide. Release 9. 1. SAS Institute Inc, Cary, NC, USA.
Si H., Hu J., Liu Z. and Zeng Z. L. (2008). Antibacterial eject of oregano essential oil alone and in combination with antibiotics against extended-spectrum lactamase-producing Escherichia coli. FEMS Immunology and Medical Microbiology, 53: 190-194.
 Suresh D. and Srinivasan K. (2007). Studies on the in vitro absorption of spice principles-curcumin, capsaicin and piperine in rat intestines. Food and Chemical Toxicology, 45: 1437-1442.
Tekeli A., Çelik L., Kutlu H. R. and Gorgulu M. (2006). Effect of dietary supplemental plant extracts on performance, carcass characteristics, digestive system development, intestinal micro flora, and some blood parameters of broiler chicks. In: XII. Europ. Poult. Conf., Verona, Italy, 10-14 September, 6 pp.
 Thompson D. P. (1989). Fungitoxic activity of essential oil components on food storage fungi. Mycologia, 81: 151-153.
Wei A. and Shibamoto T. (2007). Antioxidant activities and volatile constituents of various essential oils. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 55: 1737-1742.
Williams, P., Losa R. (2001). The use of essential oils and their compounds in poultry nutrition. Worlds Poultry science, 17: 14-15.
Windisch W., Schedle K., Plitzner C. and Kroismayer A. (2008). Use of phytogenetic products as feed additives for swine and poultry. Journal of animal Science, 86: 140-148.