اثر مخلوط پودر گیاهان دارویی و اسانس آن‌ها بر الگوی تخمیر شکمبه، فراسنجه‌های خونی، تولید و ترکیب شیر در گاوهای شیرده هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

3 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر مخلوط پنج گیاه دارویی شامل سیر، اکالیپتوس، دارچین، آویشن، نعناع فلفلی و همچنین اسانس آن‌ها بر تولید و ترکیب شیر و فراسنجه‌های خونی گاوهای هلشتاین در اواسط شیردهی بود. این آزمایش با 18 راس گاو شیری هلشتاین در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار شامل تیمار شاهد، تیمار مخلوط گیاهان دارویی (HPM:10 گرم در کیلوگرم ماده خشک کنسانتره) و تیمار مخلوط اسانس گیاهان دارویی(EOM:150 میلی‌گرم در کیلوگرم ماده خشک کنسانتره) به مدت 28 روز و با 6 رأس گاو در هر تیمار اجرا شد. تولید شیر روزانه در سه بار دوشش اندازه‌گیری شد. در روزهای پایانی آزمایش نمونه‌گیری از خون و مایع شکمبه انجام شد.‌ تولید شیر و ترکیبات آن تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند، به‌‌طوری که استفاده از EOM در مقایسه با تیمار شاهد و HPM باعث افزایش تولید شیر (9/25 در مقابل 3/27 و 72/24 کیلوگرم در روز)، پروتئین (63/2 در مقابل 84/2 و 65/2 کیلوگرم در روز) و کل مواد جامد شیر (84/8 در مقابل 89/8 و 86/8 کیلوگرم در روز) گردید. هر دو ترکیب HPM و EOM غلظت کل اسیدهای چرب اشباع شیر را کاهش و غلظت اسیدهای چرب غیراشباع را افزایش دادند (05/0>P). غلظت آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و تری‌گلیسرید پلاسما بعد از مصرف خوراک و پروتئین پلاسما قبل از مصرف خوراک تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0>P). به‌طور کلی استفاده از اسانس‌های گیاهی با تاثیر بر الگوی تخمیر شکمبه، باعث بهبود تولید شیر درگاوهای شیری شده و می‌تواند سبب تغییر در ترکیبات شیر شود.

کلیدواژه‌ها


Agarwal, N., Shekhar, C., Kumar, R., Chaudhary, L. C. and Kamra, D. N. (2009). Effect of peppermint (Mentha piperita) oil on In vitro methanogenesis and fermentation of feed with buffalo rumen liquor. Animal Feed Science and Technology. 148: 321-327.
Aschenbach, J. R., Kristensen, N. B., Donkin, S.S., Hammon, H. M. and Penner, G. B. (2010). Gluconeogenesis in dairy cows: The secret of making sweet milk from sour dough. IUBMB Life.  62:869–877.
Benchaar, C., Hassanat, F. and Petit, H. V. (2015). Dose–response to eugenol supplementation to dairy cow diets: methane production, N excretion, ruminal fermentation, nutrient digestibility, milk production, and milk fatty acid profile. Animal Feed Science and Technology. 209:51–59.
Benchaar, C., Lettat, A. and Hassanat, F. (2012). Eugenol for dairy cows fed low or high concentrate diets: effects on digestion, ruminal fermentation characteristics, rumen microbial populations and milk fatty acid profile. Animal Feed Science and Technology. 178: 139–150.
Benchaar, C., Petit, H. V., Berthiaume, R., Whyte, T. D. and Chouinard, P. Y. (2006). Effects of addition of essential oils and monensin premix on digestion, ruminal fermentation, milk production and milk composition in dairy cows. Journal of Dairy Science. 89:4352–4364
Benchaar, C., Petit, H. V., Berthiaume, R., Ouellet, D. R., Chiquette, J. and Chouinard, P. Y. (2007). Effects of essential oils on digestion, ruminal fermentation, rumen microbial populations, milk production, and milk composition in dairy cows fed alfalfa silage or corn silage. Journal of Dairy Science. 90:886–897.
Busquet, M., Calsamiglia, S., Ferret, A., Cardozo, P. W. and C. Kamel. 2005. Effects of cinnamaldehyde and garlic oil on rumen microbial fermentation in a dual flow continuous culture.  Journal of Dairy Science. 88:2508–2516.
Castillejos, L., Calsamiglia, S., Ferret, A. and Losa, R. (2007). Effects of dose and adaptation time of a specific blend of essential oil compounds on rumen fermentation. Animal Feed Science and Technology. 132: 186-201.
Clevenger, J. F. (1928). Apparatus for the determination of volatile oil. The Journal of the American Pharmaceutical Association. 17:345–349.
Dehority, B. A. (2003). Rumen Microbiology. Nottingham University Press, Nottingham, UK.
Dong, G. Z., Wang, X. J., Liu, Z. B. and Wang F. (2010). Effects of phytogenic products on in vitro rumen fermentation and methane emission in goats. Journal of Animal Feed Science. 19: 218–229.
El-Katcha, M. A., Soltan, M. and Essi, S. (2016). Effect of Garlic Extract Supplementation on Growth Performance, Nutrient Digestibility and Some Blood Serum Biochemical Changes of Fattening Lambs. Alexandria Journal of Veterinary Sciences. 48:124-133.
Fraster, G. R., Chaves, A. V., Wang, Y., McAllister, T. A., Beauchemin K.A. and Benchaar, C. (2007). Assessment of the effects of cinnamon leaf oil on rumen microbial fermentation using two continuous culture systems. Journal of Dairy Science. 90:2315-2328.
Harfoot, C. G. and Hazlewood, G. P. (1988). Lipid metabolism in the rumen. In: Hobson, P.N. (Ed.), The Rumen Microbial Ecosystem. Elsevier Applied Science Publishers, London, UK, pp. 285–322.
Hristov, A. N., Lee, C., Cassidy, T., Heyler, K., Tekkippe, J. A., Varga, G. A., Corl, B. and Brandt, R. C. (2013). Effect of Origanum vulgare L. leaves on the rumen fermentation, production and milk fatty acid composition in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science. 96:1189-12012.
International Organization for Standardization (IOS), Geneva (Switzerland). Animal and vegetable fats and oils. Preparation of methyl esters of fatty acids (English) In: ISO International Standard (ISO), no. 5509. International Organization for Standardization, Geneva (Switzerland), 2000, 2 ed, 24 p. Accession No: 392400, Report No: ISO--5509-2000(E).
Johnson, I.D., Hart I.C., Simonds A.D. and Morant, S.V. (1985). Pre-pubertal mammogenezis in the sheep. Animal production. 41:333-340.
Lourenco, M., Cardozo, P. W., Calsamiglia, S. and Fievez, V. (2008). Effects of saponins, quercetin, eugenol and cinnamaldehyde on fatty acid biohydrogenation of forage polyunsaturated fatty acids in dual-flow continuous culture fermenters. Journal of Animal Science. 86:3045-3053.
Makkar, H. P. S. (2003) Effects and Fate of Tannins in Ruminant Animals, Adaptation to Tannins, and Strategies to Overcome Detrimental Effects of Feeding Tannin-Rich Feeds. Small Ruminant Research. 49: 241-256.
Marzioli A.S. and Ng-Kwai-Hang, K.F. (1986). Relationships between milk protein polymorphism and cheese yielding capacity. Journal of Dairy Science. 69: 1193-1201.
Mehrabadi, M., Vakili A. R., Danesh mesgaran, M. and Valizadeh, R. (2017). Evaluation of Potential New Opportunities for Herbal Plants as Natural Products on Rumen Fermentation Patterns In vitro. Iranian Journal of Applied Animal Science. Article in press. 
Metwally, M. A. A. (2009). Effects of Garlic (Allium sativum) on Some Antioxidant Activities in Tilapia Nilotica (Oreochromis niloticus). World Journal of Fish and Marine Science. 1(1): 56-64.
Moss, A. R., Jouany, J. and Newbold, J. (2000) Methane Production by Ruminants: Its Contribution to Global Warming. Annales De Zootechnie. 49: 231-253
National Research Council. (2001). Nutrient requirements of dairy cattle, 7th, revised edition. National Academy Press, Washington, DC.
Nogueira, P. (2009). Essential oils in Dairy Cow diets. Dairy Briefs, September: 8.
Peterson, S., Rezamand, P., Williams, J. E., Price, W., Chanine, M., and McGuire, M. A. (2012). Effects of dietary betaine on milk yield and milk composition of mid-lactation Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science. 95:6557–6562.
Ruiz, R., Tedeschi, L.O., Marini, J.C., Fox, D.G., Pell, A.N., Jarvis, G. and Russell, J.B. (2002). The effect of a ruminal nitrogen deficiency in dairy cows: Evaluation of the Cornell net carbohydrate and protein system ruminal N deficiency adjustment. Journal of Dairy Science. 85:2986-2999.
Sallam, S. M. A., Abdelgaleil, S. M. A., Bueno, I. C. S., Nassera, M. E. A., Araujo, R. C. and Abdalla, A. L. (2011). Effect of some essential oils on in vitro methane emission. Archives of Animal Nutration. 65:203–214.
Simitzis, P. E. and Deligeorgis, S. G. (2011). The effects of natural antioxidants dietary supplementation on the properties of farm animal products. In Animal Feed: Types, Nutrition, Safety. Nova Science Publishers. Inc.: New York, NY, USA. 155–168.
Sirohi, S. K., Pandey, N., Goel, N., Singh, B., Mohini, M., Pandey, P. and Chaudhry, P. P. (2012). International Journal of Environmental Science and Engineering. Journal of Natural Product and Plant Resources. 2: 73-80.
Spanghero, M., Salem, A. Z. M. and Robinson, P. H. (2009). Chemical composition, including econdary metabolites, and rumen fermentability of seeds and pulp of Californian (USA) and Italian grape pomaces. Animal Feed Science and Technology. 152:243-255.
Tassoul, M. D., and R. D. Shaver. (2009). Effect of a mixture of supplemental dietary plant essential oils on performance of periparturient and early lactation dairy cows. Journal of Dairy Science. 92:1734- 1740.
Tepe, B., Daferera, D., Sökmen, M., Polissiou, M. and Sökmen, A. (2004) In vitro antimicrobial and antioxidant activities of the essential oils and various extracts of Thymus. Journal of Agriculture Food Chemistry. 52:1132–7.
Van Nevel, C. J. and Demeyer, D. I. (1977). Effect of monensin on rumen metabolism in vitro. American Society for Microbiology. 34: 251-257.
Wall, E. H., Doane, P. H., Donkin, S. S. and Bravo, D. (2014). The effects of supplementation with a blend of cinnamaldehyde and eugenol on feed intake and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science. 97:5709-5717.
Woodford, J. A., Jorgensen, N. A. and Barrington, G. P. (1986). Impact of dietary fiber and physical form on performance of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science. 69:1035.
Yalcin, S., Onbasılar, E.E., Reisli, Z. (2006). Effect of garlic powder on the performance, egg traits and blood parameters of laying hens. Journal Science Food and Agriculture. 86:1336–1339.
Yousef, H. M. and Zaki, A. A. (2001). Effect of barley radical feeding on body weight gain and some physiological parameters of growing Friesian crossbred calves. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds. 6, 465.