نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار ژنتیک و اصلاح نژاد دام، پژوهشکده دام‌های خاص، دانشگاه زابل

2 دانشیار اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی و بیوانفورماتیک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

3 استادیار اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی و بیوانفورماتیک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

چکیده

بسیاری از فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم خون با مقاومت به بیماری‌ها، کیفیت گوشت و صفات عملکرد مرتبط می‌باشند و می‌توانند در تعیین وضعیت سلامت حیوان مفید باشند. این مطالعه با هدف بررسی اثر سویه و جنس بر صفات رشد و فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم خون بلدرچین انجام شد. بدین منظور از جوجه‌های یکروزه هر سویه بلدرچین (125 وحشی ، 159 خالدار ایتالیایی، 58 اسکارلت، 56 تکسدو، 81 سفید انگلیسی، 92 ای. ام. تگزاس و 57 وایت باتون)، استفاده شد. جوجه‌ها تا سن 42 روزگی به صورت هفتگی وزن‌کشی شدند. در سن 35 روزگی از هر کدام از سویه‌ها، 10 پرنده (5 نر و 5 ماده) کشتار و سرم خون آنها جدا شد. سنجش فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم خون شامل پروتئین تام، آلبومین، گلوبولین، گلوکز، کلسترول، تری-گلیسرید، اسید اوریک، کلسیم، فسفر و آنزیم‌های آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز((ALP با استفاده از دستگاه اتوآنالایزر انجام شد. داده‌های مربوط به صفات رشد و میزان فراسنجه-های بیوشیمیایی سرم خون در بین سویه‌ها و جنس‌های مختلف توسط نرم‌افزار کامپیوتری R مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفتند. اثر جنس بر وزن بدن در سن 42 روزگی، افزایش وزن در هفته ششم، کلسیم، گلوبولین و آنزیم AST معنی‌دار و اثر سویه بر تمامی صفات رشد، کلسترول، تری‌گلیسرید و فسفر معنی‌دار بود (05/0>P).

کلیدواژه‌ها

بیگی، ح.، پاکدل، ع. و مرادی شهر بابک، م. (1389). بررسی خصوصیات لاشه و فراسنجه­های خونی در     لاین­های مختلف بلدرچین ژاپنی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). شماره 89، ص ص. 79-72.
شکوهمند، م.، امام جمعه کاشان، ن. و امامی میبدی، م.ع. (1388). بررسی اثر سویه و جنس روی عملکرد اقتصادی سه سویه بلدرچین ژاپنی. پژوهش­های علوم دامی (پژوهش و سازندگی). شماره 82، ص ص. 59-55.
نظیفی، س.، خضرایی­نیا، پ. و قیصری، ح.ر. (1379). بررسی پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون بلدرچین برحسب سن و جنس. مجله تحقیقات دامپزشکی. شماره 55، ص ص. 64-61.
Aggrey, S., Ankra-Badu, G. and Marks, H. (2003). Effect of long-term divergent selection on growth characteristics in Japanese quail. Poultry Science. 82: 538-542.
Campbell, T.W. and Coles, E.H. (1986). Avian Clinical Pathology. P: 279-291, In: E. H. Coles, (eds.) Veterinary Clinical Pathology. 4ed. W. B. Saunders, Philadelphia, USA.
De Mendiburu, F. (2017). Package ‘Agricolae’. Statistical Procedures for Agricultural Research. In: ftp://155.232.191.133/cran/web/packages/agricolae/agricolae.pdf, Accessed: 15.2.2018.
Druyan, S., Shinder, D., Shlosberg, A., Cahaner, A. and Yahav, S. (2009). Physiological parameters in broiler lines divergently selected for the incidence of ascites. Poultry Science. 88: 1984-1990.
Faitarone, A., Pavan, A., Mori, C., Batista, L., Oliveira, R., Garcia, E.A., et al. (2005). Economic traits and performance of italian quails reared at different cage stocking densities. Revista Brasileira de Ciência Avícola. 7: 19-22.
Faqi, A., Solecki, R., Pfeil, R. and Hilbig, V. (1997). Standard values for reproductive and clinical chemistry parameters of Japanese quail. Deutsche Tierarztliche Wochenschrift. 104: 167-169.
Ferrer, M., Amat, J.A. and Viñuela, J. (1994). Daily variations of blood chemistry values in the Chinstrap Penguin (Pygoscelis antarctica) during the Antarctic summer. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology. 107: 81-84.
Ibrahim, A., Aliyu, J., Wada, N. and Hassan, A. (2012). Effect of sex and genotype on blood serum electrolytes and biochemical parameters of Nigerian indigenous chickens. Iranian Journal of Applied Animal Science. 2: 361-365.
Islam, M., Faruque, S., Khatun, H. and Islam, M. (2014). Effects of quail genotypes on hatchability traits, body weight and egg production. Journal of Bangladesh Academy of Sciences. 38: 219-224.
Ito, S. and Tsudzuki, M. (1994). Orange: a plumage color mutation accompanied by semi-lethality in Japanese quail. Journal of Heredity. 85: 54-56.
König, B., Kluge, H., Haase, K., Brandsch, C., Stangl, G. and Eder, K. (2007). Effects of clofibrate treatment in laying hens. Poultry Science. 86: 1187-1195.
Lewandowski, A. and Harrison, G. (1986). Clinical Chemistries. P: 192-200, In: Harrison, G. J. and L. R. Harrison, (eds.) Clinical Avian Medicine and Surgery. WB Saunders, Philadelphia, PA.
Lumeij, J. (1997). Avian Clinical Biochemistry. P: 857-873, In: Kaneko, J., J. Harvey and M. Bruss, (eds). Clinical Biochemistry of Domestic Animals. Academic Press, San Diego, CA.
National Research Council. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. Edition. National Academy Press, Washington, DC.
Panda, B. and Singh, R. (1990). Developments in processing quail meat and eggs. World's Poultry Science Journal .46: 219-234.
Rahman, M.S., Rasul, K.M.G. and Islam, M.N. (2016). Meat yield potentiality of the plumage color mutations of Japanese quail (Coturnix japonica). International Journal of Livestock Research. 6: 51-61.
Salma, U., Miah, A., Maki, T., Nishimura, M. and Tsujii, H. (2007). Effect of dietary Rhodobacter capsulatus on cholesterol concentration and fatty acid composition in broiler meat. Poultry Science. 86: 1920-1926.
Scholtz, N., Halle, I., Flachowsky, G. and Sauerwein, H. (2009). Serum chemistry reference values in adult Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) including sex-related differences. Poultry Science. 88: 1186-1190.
Tilgar, V., Kilgas, P., Viitak, A. and Reynolds, S.J. (2007). The rate of bone mineralization in birds is directly related to alkaline phosphatase activity. Physiological and Biochemical Zoology. 81: 106-111.
Vatsalya, V. and Arora, K.L. (2011). Association between body weight growth and selected physiological parameters in male Japanese quail (Coturnrix japonica). International Journal of Poultry Science. 10: 680-684.