نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 معاونت تولید مجتمع دامپروری شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان

2 دانشجوی دکتری تغذیه دام دانشگاه ارومیه.

3 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه

چکیده

به منظور بررسی سطوح مختلف موننسین بر روی صفات عملکردی، مصرف و بازده خوراک و همچنین میزان اسیدهایچربفرار شکمبه گوساله‌های قطع شیر هلشتاین، آزمایشی با 66 رأس گوساله ماده با میانگین سن 5±90 روز و میانگین وزن 5±103 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 90 روز انجام شد. تیمارها شامل: 1) گروه شاهد بدون دریافت موننسین، 2) گوساله‌هایی که 70 میلی‌گرم موننسین در روز دریافت کردند و 3) گوساله‌هایی که 140 میلی‌گرم در روز موننسین دریافت کردند. ماده خشک مصرفی روزانه گوساله‌ها دارای تفاوت معنی‌دار (01/0=P) بود. میانگین خوراک مصرفی روزانه به ترتیب برای تیمارهای 1تا 3 برابر با 99/5، 82/5 و 04/4 کیلوگرم بود که تیمار حاوی 70 میلی‌گرم موننسین کمترین مصرف و تیمار حاوی 140 میلی‌گرم موننسین بالاترین مصرف را دارا بودند. ضریب تبدیل غذایی در ماه 5 بین گروه‌های آزمایشی دارای تفاوت معنی‌دار بود (05/ 0=P). وزن بدن گوساله‌هایی که موننسین دریافت کرده بودند بیشتر از گروه شاهد بود و در کل وزن بدن تیمار حاوی 70 میلی‌گرم موننسین با گروه شاهد دارای تفاوت معنی‌دار بود (05/0≥P). میانگین افزایش وزن روزانه ماه پنجم بین گروه‌های آزمایشی دارای تفاوت معنی‌دار (05/ ≥P) بود و تیمار با 140 میلی‌گرم موننسین دارای بیشترین افزایش وزن روزانه بود. میانگین افزایش قد گوساله‌ها نیز بین تیمارهای آزمایشی دارای تفاوت معنی‌دار (05/ ≥P) بود و تیمار با 70 میلی‌گرم موننسین با 65/12 سانتی‌متر افزایش قد دارای بیشترین رشد بود. تیمارهای آزمایشی از لحاظ پروپیونات نیز دارای تفاوت معنی‌دار بودند، به طوری که تیمار حاوی 70 میلی‌گرم موننسین دارای بیشترین غلظت بود.

کلیدواژه‌ها

  1. یگانی، م و حاج صاق، ن. (1378). عوامل محرک رشد در دام و طیور (ترجمه) چاپ اول. مرکز نشر سپهر-نیکخواه.
  • (1990). Official Methods of Analysis, 15th edition. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA. pp: 554, 575, 654.
  • Benchaar, C., Duynisveld, J. and Charmley, E. (2006). Effects of monensin and
    increasing dose levels of a mixture of essential oil compounds on intake,
    digestion and growth performance of beef cattle. Can. Journal of Animal Science. 86: 91–96.
  • Benchaar, C., Calsamiglia, S., Chaves, A.V., Fraser, G.R., Colombatto, D.,
    McAllister, T.A. and Beauchemin, K.A. (2008). A review of plant-derived
    essential oils in ruminant nutrition and production. Animal Feed Science and Technology. 145: 209–228.
  • Broderick, G.A. (2004). Effect of low level monensin supplementation on the production of dairy cows fed alfalfa silage. Journal of Animal Science. 87:359-368.
  • Cala Maris, B. N., John, T. H., Luiz, G. N. (2001). Decoquinate, Lasalocid and monensin for starter feeds and the performance of Holstein calves to 20 week of age. Science Agriculture. V.59, n.3, p. 421-426.
  • Calsamiglia, S., M. Busquet, P.W. Cardozo, L. Castillejos and A. Ferret. (2007). Essential oils as modifiers of rumen microbial fermentation. Journal of Dairy Science. 90: 2580-2595.
  • Duffield T. Ionophores in dairy rations. (2005). Penn State dairy cattle nutrition workshop.
  • Duffield T. F., A. R. Rabiee, and I. J. Lean. (2008a). A meta-analysis of the impact of monensin in lactating dairy cattle. Part 1. Metabolic effects. Journal of Dairy Science. 91:1334-1346.
  1. Duffield T. F., A. R. Rabiee, and I. J. Lean. (2008b). A meta-analysis of the impact of monensin in lactating dairy cattle. Part 2. Production effects. Journal of Dairy Science. 91:1334-1346.
  2. Duffield T. F., A. R. Rabiee, and I. J. Lean. (2008c). A meta-analysis of the impact of monensin in lactating dairy cattle. Part 3. Health and reproduction. Journal of Dairy Science. 91:2328-2341.
  3. Ferreira, L. s. and C. M. M. Bittar. (2010). Performance and plasma metabolites of dairy calves fed starter containing sodium butyrate, Calsium propionate or sodium monensin. Journal of Animal Science.
  4. Grainger, C., M. J. Auldist., T. Clarke., K. A. Beauchemin., S. M. McGinn., M. C. Hannah., R. J. Eckard., and L. B. Lowes. (2007). Use of monensin Controlled-release capsules to reduce Methane Emissions and improve milk production of dairy cows offered pasture supplemented with Grain. Journal of Dairy Science. 91. 1159-1165.
  5. Harmon, D. L., K. Kreikemeier., and K. L. Gross. (1993). Influence pf monensin to an alfalfa hay diet on net portal and hepatic nutrient flux in steers. Journal of Animal Science. 71:218-225.
  6. Holdsworth, P. (2003). The role of enteric antibiotics in livestock production. A review of Published literature. Dvancedveterinerytherapeutics.www.arcare. org. au.
  7. Ipharraguerre, I. R. and J. H. Clark, (2003). Usefulness of ionophores for lactating dairy cows: A review: Animal feed and science Technology. 106-39-57.
  8. Jacob, M. E., Fox, J. T., Narayanan, S. K., Drouillard, J. S., Renter, D. G. andNagaraja, T. G., (2008). Effects of feeding wet corn distillers grains with solubles with orwithout monensin and tylosin on the prevalence and antimicrobial susceptibilities of fecalfoodborne pathogenic and commensal bacteria in feedlot cattle. Journal of Animal science. 86(5), pp. 1182-1190.
  9. Khan, M. A., H. J. Lee, W. S. Lee, H. S. Kim, S. B. Kim, K. S. Ki, S. J. Park, J. K. Ha and Y. J. Choi. (2007). Starch source evaluation in calf starter: feed consumption, body weight gain, structural growth, and blood metabolites ion Holstein calves. Journal of Dairy Science. 90: 5259-5268.
  10. Lana, R. P., Fox. D. G., Russell, J. B., and Perry, T. C. (1997). Influence of monensin in Holstein steers fed high concentrate diets containing soybean meal or urea. Journal of Animal Science. 75: 2571-2579.
  11. Mathew, B., M. L. Eastridge, E.R. Oelker, J. L. Firkins, and S. K. Karnati. (2011). Interactions of monensin with dietary fat and carbohydrate components on ruminal fermentation and production responses by dairy cows. Journal of Dairy Science. 94:396-409.
  12. Mc Guffey, R. D., L. F. Richardson, and J. I, D. Wilkinson. (2001). Ionophores for lactating dairy cows: a review. Animal Feed and Science Technology. 106: 39-57.
  13. McGuirk, Sheila. (2013). University of Wisconsin, School of Veterinary Medicine. Calf Health Scoring Chart. Accessed Sep. 1, 2015.vetmed.wisc.edu/dms/fapm/fapmtools/8calf/calf_health_scoring_chart.pd .
  14. Moallem, G.E. Dahl, E. k. Duffey, A. V. Capuco, and R. A.Erdman. (2004). Bovin somatotropin and rumen- undegradable protein Effects on skeletal growth in prepubertal rlairy heifers. Journal of Dairy Science. 57:3811-3888.
  15. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th review edition. National Academy of Science., Washington, DC.
  16. Perry, T. W., Shields, D. R., Dunn, W. J., and Mohler, M. T. (1983). Protein levels and monensin for growing and finishing steers. Journal of Animal Science. 57: 1067-1076.
  17. Poos, M. I., Hanson, T. L., and Klopfenestein, T. J. (1979). Monensin effects on diet digestibility, ruminal protein bypass and microbial protein synthesis. Journal of Animal Science. 48: 1516-1524.
  18. Rogers, M., Jouany, J. P., Thirend, P., and Fontenot, J. P. (1997). The effect of short-term and long-term monensin supplementation and its subsequent withdrawal on digestion in sheep. Animal Feed Science and Technology. 65: 113-127.
  19. Russell, J. B., and Strobel, H. J. (1989). Effect of ionophores on ruminal fermentation. Applied Environmen Microbial. 55: 1-6.
  20. Surber, L. M., and J. G. Bowman. (1998). Monensin effects digestion of corn or barley high-concentrate diets. Journal of Animal Science. 76: 1945-1954.
  21. Trinidad, P. T., T. M. Wolever and L. U. Thompson. (1996). Effect of acetate and propionat on calcium absorption from the rectum and distal colon of humans. American Journal of Clinical Nutrition. 63:574-578.
  22. Van Baale, M. J., J. M. Sargeant, D. P Gnad, B. M. DeBey, K. F. Lechtenberg, and G. Nagaraja. (2004). Effect of Forage or Grain Diets with or without Monensin on RuminalPersistence and Fecal Escherichia coli O157:H7 in Cattle. Applied and Environmental Microbiology. Vol. 70, No. 9. 5336–5342.
  23. Van Soest, P. J., J. B. Robertson, and B. A. Lewis. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharide in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74:3583-3597.