اثر سطوح مختلف پوست انار بر فراسنجه‌های تخمیر شکمبه، تجزیه‌پذیری، تولید گاز و جمعیت پروتوزوا در گوسفند زل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

هدف از این آزمایش بررسی سطوح مختلف پوست انار بر تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی و تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای، جمعیت پروتوزوآ، فراسنجه‌های تخمیر شکمبه و در گوسفند زل بود. در این مطالعه از 3 رأس میش دارای فیستولا شکمبه ای نژاد زل با میانگین وزن10/2±40 کیلوگرم و سن تقریبی 24 ماه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی، استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (بدون پوست انار) و تیمارهای حاوی سطوح 5، 10 و 15 درصد پوست انار بودند. تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی نشان داد که مقدار بخش تند‌تجزیه، کندتجزیه و بالقوه قابل‌تجزیه در تیمار شاهد نسبت به سایر تیمارها به طور معنی‌داری بیشتر بود (05/0>P). نتایج تجزیه‌پذیری پروتئین خام بخش تندتجزیه، کندتجزیه و بالقوه قابل‌تجزیه در تیمار شاهد و تیمار حاوی 5 درصد پوست انار نسبت به سایر تیمارها به طور معنی‌داری بالاتر بود (05/0>P). بالاترین میزان کل گاز تولید شده در 96 ساعت، انرژی قابل متابولیسم و قابلیت هضم ماده آلی در جیره شاهد مشاهده گردید و بین جیره‌های آزمایشی نیز تفاوت معنی‌داری وجود داشت (05/0>P). به‌طور کلی نتایج نشان داد که مصرف پوست انار تا سطح 5 درصد در جیره باعث ایجاد کمترین اثرات منفی روی فراسنجه‌های شکمبه‌ای مانند تجزیه‌پذیری مواد مغذی و جمعیت پروتوزوآ شد.

کلیدواژه‌ها


بخشی­زاده، س.، تقی زاده، ا.، علیخانی، ص. و جانمحمدی، ح. (1390). تعیین ارزش غذایی برخی از ضایعات کشاورزی فرآوری شده با پلی­اتیلن­گلیکول با استفاده از روش­های آزمایشگاهی و کیسه نایلونی. پایان نامه کارشناسی ارشد در رشته غذا و تغذیه دام، دانشگاه تبریز، دانشکده علوم کشاورزی.
خسروی، ف. و فتحی نسری، م. ح. (1391). تأثیر روش ذخیره کردن تفاله دانه انار بر ترکیب شیمیایی و فراسنجه­های تجزیه­پذیری شکمبه­ای آن. مجله تولیدات دامی، دوره 14 ، شماره 2، ص. 61-51.
رزم آذر، م.، تربتی نژاد، ن.م.، سیف دواتی، ج. و زره داران، س. (1395). تاثیر ارقام مختلف پوست انار بر قابلیت هضم ماده خشک، جمعیت پروتوزآ و تولید گاز متان به روش آزمایشگاهی. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، جلد چهارم، شماره دوم، ص. 132-111.
رجبی، م.، روزبهان، ی. و رضایی، ج. (1390). تأثیر افزودن سطوح مختلف عصاره تفاله انار به جیره بر عملکرد بره­های پرواری. پایان­نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد، رشته مهندسی علوم دامی، گرایش تغذیه دام، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی.
کرمپور، ع. و کفیل­زاده، ف. (1395). تأثیر استفاده از روغن هسته انار در جیره بر قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه­های تخمیر شکمبه و عملکرد بره­های پرواری، مجله تولیدات دامی، دوره، 18، شماره 3، ص. 500-491.
مازندرانی، م.، خوجم لی، ز.، بیات، ه. و دانشور، ا. (1389). معرفی و مقایسه مهمترین مواد موثره ثانوی گیاه انار وحشی (Punica granatum L.) در رویشگاه های متفاوت استان گلستان. فصلنامه پژوهش­های علوم گیاهی، شماره پیاپی 18، سال پنجم، شماره 2، ص. 70-63.
محققی، م. م.، طهماسبی، ع.، ولی زاده، ر. و ناصریان، ع. (1392). برآورد فرایند تخمیری جیره حاوی سطوح مختلف ساپونین و اسید تانیک در شرایط  in vitro. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران، جلد 5، شماره 1، ص. 47-39.
Abarghuei, M. J., Rouzbehan,Y. and Alipour, D. (2010). The influence of the grape pomace on the ruminal parameters of sheep. Livestock Science.132: 73–79.
Abarghuei, M. J., Rouzbehan, Y., Salem A. Z. M. and Zamiri, M. J. (2013). Nutrient digestion, ruminal fermentation and performance of dairy cows fed pomegranate peel extract. Journal of Livestock Science. 157: 452–61.
Abarghuei, M. J., Rouzbehan,Y. and Salem, A. F. (2014). The influence of pomegranate-peel extracts on in vitro gas production kinetics of rumen inoculum of sheep. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 38: 212–219.
Acamovic, T.C. and Stewart, S. (2000). Plant phenolic compounds and gastrointestinal micro-organism. In: Brooker, J. D. (Ed.), Tannins in Live stock and Human Nutrition. In: Proceedings of an International workshop held in Adelaide, Australia, 31 May – 2 June 1999. Australia Center for International Agricultural Research (ACIAR), Canberra, Australia, 127-129, ACIAR Proceedings no. 92.
Alipour, D. and Rouzbehan, Y. (2007). Effects of ensiling grape pomace and addition of polyethylene glycol on in vitro gas production and microbial biomass yield. Animal Feed Science Technology. 137: 138-149.
Anele, U. Y., Südekum, K. H., Hummel, J., Arigbede, O. M., Oni, A. O., Olanite, J. A., Böttgera, C., Ojob, V. O. and Jolaoshob, A. O. (2011). Chemical characterization, in vitro dry matter and ruminal crude protein degradability and microbial protein synthesis of some cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) haulm varieties. Journal Animal feed Science Technology. 163: 161-169.
AOAC - Association of Official Analytical Chemist. (2002). AOAC Official Methods of Analysis. Appendix G: Guidelines for Collaborative Study Procedures to validate characteristics of a method of analysis. 12 p.
Beauchemin, K. A., Yang, W. Z., Morgavi, D. P., Ghorbani, G. R., Kautz, W., Leedle J. A. Z. (2003). Effects of bacterial direct fed microbials and yeast on site and extent of digestion, blood chemistry, and subclinical ruminal acidosis in feedlot cattle. Journal. Animal. Science. 81:1628-1640
Bhatta, R., Uyeno, Y., Tajima, K., Takenaka, A., Yabumoto, Y., Nonaka, I. and Kurihara, M. (2009). Difference in the nature of tannins on in vitro ruminal methane and volatile fatty acid production and on methanogenic archaea and protozoal populations. Journal of Dairy Science. 11: 5512-5522.
Cieslak, A., Zmora, P., Pers-Kamczyc, E., Stochmal, A., Sadowinska, A., Salem, A. Z. and Szumacher-Strabel, M. (2014). Effects of two sources of tannins (Quercus L. and Vaccinium vitis idaea L.) on rumen microbial fermentation: an in vitro study. Italian Journal of Animal Science. 2: 31-33.
Crooke, W.M. and Simpson, W.E. (1971). Determination of ammonia in kjeldahl digest of crops by an automated procedure. Journal of the Science of Food and Agriculture. 22. 903-916.
Dehority, B.A. (1993). Laboratory manual for classification and morphology of rumen ciliate protozoa. CRC Press.
Feizi, R., Ghodratnama, A., Zahedifar, M., Danesh Mesgaran, M. and Raisianzadeh, M. (2007). Determination chemical composition and apparent digestibility of pomegranate seed fed to sheep. Proceedings of the 2th congress on animal and aquatic science. 735-739.
Gee, J. M., Wortley, G. M., Johnson, I. T., Price, K. R., Rutten, A. J. L., Houben, G. F. and Penninks, A. H. (1996). Effect of saponins and glycoalkaloids on the permeability and viability of mammalian intestinal cells and on the integrity of tissue preparations in in vitro. Toxicology. 10: 117-128.
Goel, G., Puniya, A.K., Aguliar, C.N. and Singh, K. (2005). Interaction of gut microflora with tannins in feeds. Naturwissenschaften. 92: 497–503.
Harvatine, D.I., Firkins, J.L. and Eastridge, M.L. (2002). Whole linted cottonseed as a forage substitute fed with ground or steam-flaked corn: digestibility and performance1, 2. Journal of Dairy Science. 8: 1976-1987.
Khafipour, E. Krause, D.O. and Plaizier, J.C. (2009). Alfalfa pellet-induced subacute ruminal acidosis in dairy cows increases bacterial endotoxin in the rumen without causing inflammation. Journal Dairy Science. 92:1712– 1724.
Lu, C. D. and Jorgensen, N. A. (1987). Alfalfa saponins affect site and extent of nutrient digestion in ruminants. Journal Nutrition. 117: 919–927.
Makkar, H.P.S. (2000). Quantification of tannins in tree foliage. A laboratory manual for the FAO/ IAEA coordinated research project on use of nuclear and related techniques to develop simple tannin assays for predicting and improving the safety and efficiency of feeding ruminants on tanniferous tree foliage. Joint FAO/IAEA of nuclear techniques in food and agriculture. Animal Production and Health Sub-programme, FAO/IAEA Working Document. IAEA, Vienna, Austria.
Maleki Baladi, R., Moghaddaszadeh-Ahrabi, S. and Afrouziyeh, M. (2014). Influence of the addition of different levels of tannin extracted from pomegranate pomace, on some nutritive value of soybean meal. European Journal of Experimental Biology. 4: 148-154.
Taher-Maddah, M., Maheri-Sis, N., Salamatdoustnobar, R. and Ahmadzadeh, A. (2012). Comparing nutritive value of ensiled and dried pomegranate peels for ruminants using in vitro gas production technique. Journal Annals of Biological Research. 3:1942-1946.
Tehranifar, A., Zarei, M., Nemati, Z., Esfandiyari, B. and Vazifeshenas, M. R. (2010). Investigation of physico-chemical properties and antioxidant activity of twenty Iranian pomegranate (Punica granatum L.) cultivars. Scientia Horticulturae. 126: 180–185.
Menke, K.H., and Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and gas production using rumen fluid. Animal Research and Development. 28: 7-55.
McSweeney, C.S., Palmer, B., McNeill, D.M. and Krause, D.O. (2001). Microbial interactions with tannins: nutritional consequences for ruminants. Animal Feed Science and Technoogy. 91: 83-93.
Min, B.R., Attwood, G.T., Reilly, K., Sun, W., Peters, J.S., Barry, T.N. and McNabb, W C. (2002). Lotus corniculatus condensed tannins decrease in vivo populations of proteolytic bacteria and affect nitrogen metabolism in the rumen of sheep. Canadian Journal of Microbiology. 10: 911-921.
Mirzaei-Aghsaghali, A., Maheri-Sis, N., Mansouri, H., Razeghi, M. E., Shayegh, J. and Aghajanzadeh-Golshani, A. (2011). Evaluating nutritional value of apple pomace for ruminants using in vitro gas production technique. Annals of Biological Research. 2: 100-106.
Niderkorn, V., Mueller-Harvey, I., Le Morvan, A. and Aufrère, J. (2012). Synergistic effects of mixing cocksfoot and sainfoin on in vitro rumen fermentation. Role of condensed tannins. Animal Feed Science and Technology. 178: 48-55.
NRC. 2007. Nutrient Requirements of Small ruminantsRuminants. 7th ed. National Academy Press, Washington, DC.
Oliveira, R.A., Narciso, C.D., Bisinotto, R.S., Perdomo, M.C., Ballou, M.A., Dreher, M. and Santos, J.E.P. (2010). Effects of feeding polyphenols from pomegranate extract on health. Growth, nutrient digestion, and immunocompetence of calves. Journal Dairy Science. 93: 4280–4291.
Ottenstein, D. M. and Bartley, D. A. (1971). Separation of free acids C2–C5 in dilute aqueous solution column technology. Journal of Chromatographic Science. 9: 673-681.
Ørskov, E. R. and McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. The Journal of Agricultural Science. 2: 499-503.
Refat, B., Anele, U., He, Z.X., Bassiony, S.M., Abdel-Rahman, G.A. and Yang, W.Z. (2015). Effect of sainfoin hay and pomegranate peel extracts on in vitro fermentation and protein degradation using the Rusitec technique. Canadian Journal Animal Science. 95: 417-423.
SAS. (2002). Version 9.1 SAS/STAT user’s guide. Statistical Analysis Systems Institute, Cary, NC, USA.
Silanikove, N., Landau, S., Or, D., Kababya, D., Bruckental, I. and Nitsan, Z. (2006). Analytical approach and effects of condensed tannins in carob pods (Ceratonia siliqua) on feed intake, digestive and metabolic responses of kids. Livestock Science. 1: 29-38.
Shaani, Y., Eliyahu, D., Mizrahi, I., Yosef, E., Ben-Meir, Y., Nikbachat, M., Solomon, R., Jermaya, S., Mabjeesh, S. R. and Miron, M. (2015). Effect of feeding ensiled mixture of pomegranate pulp and drier feeds on digestibility and milk performance in dairy cows. Journal of Dairy Research. 1-7.
Tehranifar, A., Zarei, M., Nemati, Z., Esfandiyari, B. and Vazifeshenas, M. R. (2010). Investigation of physico-chemical properties and antioxidant activity of twenty Iranian pomegranate (Punica granatum L.) cultivars. Scientia Horticulturae. 126: 180–185.
Theodoridou, K., Aufrère, J., Niderkorn, V., Andueza, D., Le Morvan, A., Picard, F. and Baumont, R. (2011). In vitro study of the effects of condensed tannins in sainfoin on the digestive process in the rumen at two vegetation cycles. Animal Feed Science and Technology. 170: 147- 159.
Van Soest, P. V., Robertson, J. B. and Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Sience. 10: 3583-3597.
Williams, A. and Coleman, G. (1991). The Rumen Protozoa. Springer-Verlag, New York.